Του Μιχαήλ Λιάπη
Το έργο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Θεσσαλονίκης «η οποία κάνει μια υπέροχη δουλειά φέτος με σπουδαία αποτελέσματα τα οποία τα εισπράττω και από τους πολίτες και από τους δημάρχους όλων των Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος», εξήρε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Όπως είπε, αυτήν την στιγμή «υπάρχει αυτός ο μεγάλος αριθμός αστυνομικών, πρωτοφανής για τη Θεσσαλονίκη». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η αστυνομία έχει ενισχυθεί με 600 αστυνομικούς, με αποσπάσεις από γειτονικές διευθύνσεις και με μόνιμες μεταθέσεις.
Μίλησε επίσης για την ίδρυση στην πόλη του παραρτήματος βορείου Ελλάδας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος το οποίο είναι αποτελείται από πάνω από 200 άτομα και ασχολείται με την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, δηλαδή ναρκωτικά, μεγάλες κλοπές και ληστείες, ανθρωποκτονίες που προέρχονται από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, εκβιασμοί και μια σειρά άλλα αδικήματα όπως και με το οικονομικό έγκλημα.
Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη υπηρεσία μια προστιθέμενη αξία στην ασφάλεια της Θεσσαλονίκης και της χώρας.
«Πιστεύω ότι αυτή η υπηρεσία με αυτούς επίλεκτους πραγματικά ανθρώπους και το δυναμικό θα προσφέρουν περαιτέρω ασφάλεια στην πόλη στην περιοχή και βεβαίως στην μεθόριο», είπε μεταξύ άλλων.
Είπε ακόμη ότι η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων στη Β. Ελλάδα κάνει πραγματικά ένα μεγάλο αγώνα καθημερινό για να καταπολεμήσει τη διαφθορά και αναφέρθηκε και στην πρόσφατη μεγάλη επιχείρηση στη Χαλκιδική «με πάνω από δύο δεκάδες συλλήψεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα διαφθοράς που αφορούσαν τις πολεοδομίες».
Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της διεύθυνσης αστυνομίας Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικά. Το 2024 είχαμε μείωση σε 13 από τους 18 δείκτες στην εγκληματικότητα.
Επίσης είχαμε αύξηση 43% στις υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ, όπως πρόσθεσε "έχουμε, νομίζω, για πρώτη φορά μετα απο χρόνια, διεξαγωγή αθλητικών αγώνων, χωρίς επεισόδια, χωρίς προβλήματα, χωρίς εγκληματικότητα" προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε τρία πράγματα στο νέο νόμο που έχει καθιερώσει την ταυτοποίηση των εισερχόμενων στο γήπεδο, στις κάμερες εντός των γηπέδων και στην αστυνόμευση.
Για την Τροχαία υπενθύμισε τη μετακίνηση πάνω από 100 αστυνομικών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τα έργα για το fly over.
Έδωσε δύο σημαντικά, όπως είπε, στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας που καθιστούν τη Θεσσαλονίκη ασφαλέστερη:
Πέρυσι οι ΟΠΚΕ είχαν κάνει περίπου 1.500 συλλήψεις. Φέτος μέχρι στιγμής, δέκα ημέρες πριν το τέλος του χρόνου έχουν κάνει 2.439 συλλήψεις, σχεδόν διπλάσιες. Επίσης, οι συνολικές συλλήψεις το 2024 είναι 10.532 με πολύ υψηλό βαθμό εξιχνιάσεων και πλήρη εξιχνίαση των σοβαρών υποθέσεων» τόνισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στα θέματα της οικογενειακής βίας. Συγκεκριμένα είπε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αύξηση στα καταγγελλόμενα περιστατικά κατά 36% και αύξηση κατά 64% στις συλλήψεις, σε σχέση με το 2023.
Το 2024 οι συλλήψεις δραστών έγιναν στο 54% των υποθέσεων, ενώ το 2023 είχαν γίνει στο 45% των υποθέσεων. Τα τρία γραφεία ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη διαχειρίστηκαν το 70% των υποθέσεων αυτών,
Εξάλλου, το τελευταίο πεντάμηνο εγκαταστάθηκαν 547 panic buttons, που ενεργοποιήθηκαν 113 φορές, με μέσο όρο ανταπόκρισης και άφιξης στον τόπο το προβλήματος στα 7,8 λεπτά.
"Η αστυνομία θα γίνεται ακόμη καλύτερη στην αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων", σημείωσε ο υπουργός. Σε πανελλαδικό επίπεδο, είπε ότι οι συλλήψεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, από τις 5.990 που έγιναν πέρυσι, για το συγκεκριμένο αδίκημα.
"Φέτος έχουμε συμπληρώσει, πανελλαδικά, από 20.000 περιστατικά, 13.000 συλλήψεις.
Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στη βία ανηλίκων και στα νέα φαινόμενα που έχουν προκύψει με τις συμμορίες συμμορίες και την οπλοφορία ανηλίκων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε οι υποθέσεις με εμπλεκόμενους ανήλικους αυξήθηκαν κατά 15% , σε σχέση με πέρυσι και τα πιο πολλά αδικήματα αφορούσαν σωματικές βλάβες, δηλαδή, επιθέσεις σε άλλα παιδιά, κλοπές, ναρκωτικά και διάφορα άλλα αδικήματα.
