Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
«Τα πάνω της» έπειτα από μια 20ετία φθίνουσας πορείας αναμένεται να πάρει η Εγνατία μετά την έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αυτή τουλάχιστον είναι η προσδοκία τόσο του εμπορικού κόσμου όσο και των ανθρώπων της αγοράς ακινήτων, που το τελευταίο διάστημα καταγράφουν ζήτηση –που πριν δεν υπήρχε- για εμπορικά καταστήματα από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.
Απαλλαγμένη από τις λαμαρίνες που την «πλήγωναν» για χρόνια, με τους νέους σταθμούς του Μετρό στον άξονά της να αποτελούν πόλο έλξης όχι μόνο για επιβάτες αλλά και για τουρίστες (κυρίως οι σταθμοί Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων), ο πάλαι ποτέ κύριος εμπορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης παίρνει ξανά «ζωή». Ήδη έχουν τοποθετηθεί γνωστά brands στην Εγνατία αλλά και στην Αγ. Σοφίας κοντά στον ομώνυμο σταθμό.
«Για τα καταστήματα μόνο έχουμε ήδη μια ζήτηση που δεν υπήρχε πριν», αναφέρει μιλώντας στο «TyposThes» ο κ. Θεοχάρης Τσόχας, μηχανικός με πολυετή εμπειρία, πιστοποιημένος μεσίτης και πιστοποιημένος εκτιμητής, αναφερόμενος στις περιοχές του κέντρου στις οποίες υπάρχουν στάσεις Μετρό. Ήδη ενδιαφερόμενοι να ανοίξουν κάποια επιχείρηση πλησιάζουν τους μεσίτες διερευνώντας αν υπάρχει προσφορά σε καίρια σημεία πέριξ των στάσεων του μετρό, διερευνώντας σε κάποιες περιπτώσεις εάν θα ήταν πιο συμφέρουσα μια τέτοια επιλογή έναντι άλλων.
«Η εικόνα από την έναρξη του Μετρό είναι ότι δεχόμαστε περισσότερα τηλέφωνα για ζήτηση καταστημάτων κοντά σε σταθμούς», όπως λέει ο κ. Τσόχας, ενώ προσθέτει ότι αυξημένη ζήτηση παρουσιάζεται και για γραφειακούς χώρους και επαγγελματική στέγη, καθώς, όπως είναι λογικό, ζητούμενο είναι η εύκολη πρόσβαση του κόσμου στο σημείο.
Ειδικά για την Εγνατία ο κ. Τσόχας υπενθυμίζει ότι η ζήτηση για την περιοχή είχε «πέσει» και πριν το Μετρό και τις εργοστασιακές καταλήψεις. «Έχουμε τουλάχιστον μια 20ετία που άρχισε μια φθίνουσα πορεία, οπότε τώρα πραγματικά η Εγνατία έχει αλλάξει πρόσωπο και θα αλλάξει πρόσωπο», τονίζει, εκτιμώντας ότι «θα πάρει πολύ τα πάνω της ως προς την τοποθέτηση καταστημάτων και επώνυμων εμπορικών αλυσίδων».
Δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για τα σπίτια
Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, δεν μπορεί να εξαχθεί κάποια εικόνα ακόμα ως προς το πραγματικό αποτύπωμα του Μετρό στα ενοίκια, καθώς αυτό το διάστημα, από την έναρξη του Μετρό δηλαδή και μέχρι τον Φεβρουάριο, η κίνηση και η ζήτηση, παραδοσιακά, είναι πολύ περιορισμένη για μετακομίσεις και νέες ενοικιάσεις. Οπότε οποιαδήποτε συμπεράσματα θα εξαχθούν αρκετούς μήνες μετά.
Τι γίνεται με τις τιμές
Στα ανατολικά, σε σημεία της Δελφών, Κωνσταντινουπόλεως, Μακεδονίας, Σόλωνος κλπ όπου δηλαδή δημιουργήθηκαν σταθμοί του Μετρό, οι αυξήσεις στα ζητούμενα μισθώματα εκτιμάται ότι θα είναι από 30-50%, καθώς πριν την έναρξη του Μετρό κάποιοι από αυτούς τους δρόμους ανατολικά ήταν μέχρι χθες μη εμπορικοί και η ζήτηση ήταν χαμηλή. «Είναι αναμενόμενο στα σημεία εκείνα που ήταν μη εμπορικά να έχουμε μια αύξηση που φτάνει και το 50%, σε σχέση με πριν το σχεδιασμό του Μετρό», σύμφωνα με τον κ. Τσόχα καθώς το μετρό «μεταμορφώνει» εμπορικά τις περιοχές αυτές. Στο κέντρο οι τιμές ήταν ήδη σε υψηλά επίπεδα.
Σε ότι αφορά τις χρήσεις στα καταστήματα που ανοίγουν, εκτιμάται ότι θα είναι αυτές που προβλέπεται ότι θα έχουν ζήτηση από τον περαστικό κόσμο που θα βγαίνει από τις στάσεις, δηλαδή καταστήματα γρήγορης εστίασης, μικρού λιανικού εμπορίου, είδη χαμηλής τιμής κλπ.
Αναμένονται αυξήσεις και στην Καλαμαριά
Στην Καλαμαριά, όπου η επέκταση του μετρό αναμένεται να δοθεί σε χρήση στα τέλη του 2025, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, στα σημεία που έχει οριστεί ότι θα υπάρχουν στάσεις αναμένεται να δούμε αυξήσεις αντίστοιχες με αυτές που παρατηρήθηκαν στις περιοχές της Δελφών και της περιοχής του Ευκλείδη, σύμφωνα με τον κ. Τσόχα. Εκτιμά ότι θα είναι της τάξης του 40-50% στα καταστήματα που θα επηρεαστούν από τη διέλευση του κόσμου που θα εισέρχεται και θα εξέρχεται από τις στάσεις. Στα σημεία αυτά θα υπάρξει ανάπτυξη που πριν τη χάραξη του μετρό δεν την είχε φανταστεί κανείς, όπως έγινε αντίστοιχα στην ανατολική Θεσσαλονίκη από όπου περνά η βασική γραμμή του Μετρό. Ωστόσο αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα, κάτι που θα χρειαστεί περίπου διάστημα ενός έτους, ώστε να γίνουν οι πρώτες μισθώσεις και να φανεί η όποια διαφορά.