Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά την κακοκαιρία Bora που προκάλεσε πολλές πτώσεις δέντρων, γεγονός που θα επιτρέψει να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διαδικασίες για την εκταμίευση κονδυλίων που αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών.
Σε περίπου 15 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα αιτήματα πολιτών για αποζημιώσεις εξαιτίας ζημιών στα ΙΧ τους ή στα δίκυκλά τους από πτώση δέντρων ή κλαδιών, όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας, Γιώργος Αρβανίτης μιλώντας στο «ΤyposThes» χθες. Όπως είπε η καταγραφή συνεχίζεται.
Τι δήλωσε ο δήμαρχος
Την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε προς το Υπουργείο Κλιματικής κρίσης, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ3. Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης ενόψει και εορτών, η ανάγκη να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι διαδικασίες είναι ακόμα μεγαλύτερη. «Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης είναι μια τυπική διαδικασία, όχι για την αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά για τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, την αποκομιδή των εκατοντάδων δέντρων, τον καθαρισμό της πόλης, τα μέτρα για κάποια νέα κακοκαιρία. Όλα αυτά οδήγησαν στο να ζητηθεί και η χρηματική υποστήριξη από το αρμόδιο υπουργείο», επισήμανε αρχικά ο Στ. Αγγελούδης.
Όπως είπε, οδεύοντας προς τις γιορτές με την αγορά να πρέπει να λειτουργήσει δεν μπορούσε να αφήσει την πόλη να αντιμετωπίσει το αποτύπωμα της μεγάλης θεομηνίας με δυσκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Η διαδικασία για τις αποζημιώσεις
Όπως εξήγησε και ο κ. Αρβανίτης στο «ΤyposThes», η κήρυξη ενός δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από μια κακοκαιρία έχει να κάνει με το να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες που αφορούν την πολιτική προστασία. Με άλλα λόγια δεν απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες για διαγωνισμούς αλλά δίνεται η δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις, ενώ ο δήμος ενισχύεται και με άτομα και με υλική βοήθεια, όπως μηχανήματα.
Μέχρι στιγμή, υπάρχουν αιτήματα για αποζημιώσεις για ζημιές σε 15 ΙΧ περίπου.
Όσοι είδαν ζημιές σε ΙΧ ή μηχανάκια εξαιτίας πτώσης δέντρων θα πρέπει να κάνουν αίτηση στο δήμο το συντομότερο δυνατό, εντός των επόμενων ημερών. Κατόπιν εμπειρογνώμονες συντάσσουν μια έκθεση και αναλόγως κινούνται οι διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται φυσικά στο δήμο Θεσσαλονίκης αλλά αντίστοιχα προβλήματα με πτώσεις δέντρων είχαμε σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Έτσι, όπως λέει ο Αντιδήμαρχος, επειδή αυτήν την στιγμή μιλάμε για μια περίπτωση που αφορά όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης αλλά και δήμους της Χαλκιδικής και της Κ. Μακεδονίας, προφανώς θα πρέπει να πάνε στο υπουργείο και να επιληφθεί ώστε να δοθούν κονδύλια από την κεντρική διοίκηση. «Πρέπει να γίνει μια συνολική αποτίμηση», όπως τονίζει. Ο δήμος στην τεχνική έκθεση που συνέταξε για την έγκριση της έκτακτης ανάγκης έχει αναφέρει ότι προβλέπεται ότι θα υπάρξουν αιτήματα αποζημιώσεων για υλικές ζημιές σε ΙΧ. «Πιστεύω ότι το υπουργείο, μετά την συνολική εκτίμηση που θα γίνει για όλη την Κ. Μακεδονία, θα έχει να μας πει κάτι», σημειώνει.
Σε ότι αφορά τις ζημιές σε επιχειρήσεις, αυτές καταγράφονται από επιτροπή της Περιφέρειας. Έτσι αν κάποια επιχείρηση έχει πλημμυρίσει ή έχουν υποστεί ζημιές μηχανήματα κλπ πρέπει να απευθυνθεί στην Περιφέρεια.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ανακοινωθεί, το σύνολο των οχημάτων του Δήμου έχει διατεθεί για την ταχύτερη δυνατή περισυλλογή και απομάκρυνση κορμών δέντρων και κλαδιών που έπεσαν εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων του περασμένου Σαββατοκύριακου και για το λόγο αυτό, οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι μέχρι και την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου η αρμόδια Υπηρεσία δεν θα δέχεται αιτήματα για την περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων.
Ο δήμος ζητά τη συνεργασία των πολιτών και υπενθυμίζει πως η αυθαίρετη απόρριψη ογκωδών απαγορεύεται.