Της Λεμονιάς Βασβάνη
Να συνεχίσει να λειτουργεί στα λυόμενα κτήρια όπου φιλοξενείται μέχρι και σήμερα, και παράλληλα να χτιστεί νέο σύγχρονο σχολείο κοντά στην γειτονιά ή στο υπάρχον οικόπεδο, ζητούν γονείς και μαθητές του 89ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης.
Στο σχολείο παρακολουθούν αυτή την σχολική χρονιά μαθήματα 130 μαθητές.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα εκ των σχολείων του δήμου μας που μετά τον σεισμό του 1978 βρήκαν, προσωρινή στέγη σε λυόμενα μέχρι να βρεθεί νέο κτήριο που θα τα στέγαζε.
Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να παύσουν να υπάρχουν σχολεία που να στεγάζονται σε λυόμενα. Αυτό αφορά πλέον πέρα από το 89ο, και στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και Λύκειο (επί της Εθνικής Αμύνης), 1ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης (επί της παραλιακής), στο 31ο και στο Ειδικό Δημοτικό.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κυρία Ιφιγένεια Παπαγεωργίου: «Μετά από αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης, το ΤΕΕ έκανε έλεγχο στο κτήριο καθώς υπήρχαν αναφορές για την ταλάντωσή του στον πρώτο όροφο. Μετά την τεχνική έκθεση του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, ο οποίος εξέτασε επισταμένως το κτήριο του σχολείου, εισηγήθηκε μόνο μερικές επιπρόσθετες εργασίες ενισχυτικές της στατικότητας του κτηρίου, για την ασφαλή παραμονή των παιδιών μας στο σχολείο, οι οποίες και έγιναν τον περασμένο Αύγουστο. Εμείς ζητήσαμε να έχουμε στα χέρια μας αυτή την έκθεση και ο δήμος αρνήθηκε να μας την δώσει. Πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε περισσότερο από όλους να γνωρίζουμε τι ΑΚΡΙΒΩΣ αναφέρει ο πραγματογνώμονας του ΤΕΕ. Μας είπαν πως ορίζεται η ολιγόμηνη παραμονή στο κτήριο και αυτό ουσιαστικά αναφέρεται μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Επίσης δεν ακολούθησε δευτεροβάθμιος έλεγχος μετά τις παρεμβάσεις. Αμφισβητούμε την τεχνική έκθεση γιατί και από τον ΟΑΣΠ το 2019 έχει κριθεί ως δεύτερης κατηγορίας, άρα όχι υψηλής επικινδυνότητας», πρόσθεσε η πρόεδρος.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Αλέκος Καρδασιάδης υποστήριξε πως ο δήμαρχος κ. Στέλιος Αγγελούδης αποφεύγει να τους συναντήσει για να συζητήσουν για το θέμα και πρόσθεσε πως ενώ σε προηγούμενο χρόνο είχε ειπωθεί πως το 89ο θα στεγάζονταν μελλοντικά στο ίδιο οικόπεδο, πλέον αυτό το σενάριο δεν υπάρχει στο πλάνο. Μάλιστα σχολίασε πως από τον Μάρτιο του 2024 ο χώρος έχει αποχαρακτηριστεί από χώρος σχολικής στέγης σε χώρο πρασίνου. Αυτό όπως είπε, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει εκεί και πάρκινγκ. Σχετικά με τα γειτονικά σχολεία, το 8ο, 4ο, 5ο, 87ο είπε πως «είναι ήδη γεμάτα» και θα είναι δύσκολο να απορροφήσουν και άλλα παιδιά.
Γονείς και μαθητές ζητούν νέο σύγχρονο σχολείο στην γειτονιά τους στο ίδιο ή σε άλλο διαθέσιμο οικόπεδο. Και μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα, επιθυμούν να διατηρηθεί η λειτουργία του υπάρχοντος σχολείου, εφόσον μάλιστα σε αυτό έχουν εκτελεστεί όλες οι απαραίτητες επισκευές και ενισχύσεις, κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης του ορισθέντος πραγματογνώμονα του ΤΕΕ.
Επιπλέον ζητούν συμμετοχή στις αποφάσεις και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων μερών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 89 Δημοτικού Σχολείου.
Οι γονείς εκφράζουν τον φόβο πως αν παύσει η λειτουργία του 89ου τα τμήματά του θα συγχωνευτούν με τμήματα κοντινών σχολείων και αυτό θα αλλάξει τελείως τον οικογενειακό προγραμματισμό και θα διαταράξει την ψυχολογία των παιδιών.
Η Εκπρόσωπος της Α΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Μαρία Παπαγιάννη πρόσθεσε πως το κλείσιμο των σχολείων που φιλοξενούνται σε λυόμενα συνοδεύεται συχνά από συγχωνεύσεις τμημάτων. Εξήγησε χαρακτηριστικά την περίπτωση του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου και Λυκείου και τα σενάρια για την επόμενη μέρα ζωής του, ενώ πρόσθεσε πως πολλά από τα κτήρια όπου βρίσκονται τα λυόμενα που σχεδιάζεται να παύσουν να λειτουργούν, είναι οικόπεδα φιλέτα, τα οποία όπως είπε προορίζονται για «την περαιτέρω τουριστικοποίηση της πόλης».
«Εδώ και 25 χρόνια, πέραν από το κτήριο στο 5ο και στο σχολείο απέναντι από το Θέατρο Γης, δεν έχει χτιστεί κανένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όσον αφορά στο οικόπεδο της Αμύνης που είναι χαρακτηρισμένο για σχολείο, θα χτιστεί νηπιαγωγείο και όχι το διαπολιτισμικό. Η συρρίκνωση των σχολείων είναι δυστυχώς αυτό που δρομολογείται», σχολίασε.

- Θεσσαλονίκη: Ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο – Μεγάλη συναυλία στη Αριστοτέλους
- Μενδώνη: Πιστεύουμε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επανέλθουν στο αττικό φως
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Τα πρώτα παρατράγουδα από επιβάτες - Δείτε εικόνες
- Bora: Κλειστή η σήραγγα στα Τέμπη – Χωρίς τρένα το Αθήνα-Θεσσαλονίκη (VIDEO)