*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Την απόσπαση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Καρακάση και Ζαμπελίου όπου γίνονται εργασίες για την ανέγερση 8ώροφης οικοδομής εισηγήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου υπηρεσία του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.
Ωστόσο κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν και ζητούν να διατηρηθούν τα αρχαία, και στο σημείο να γίνει και χώρος πρασίνου.
«Οι αρχαιότητες βρέθηκαν πριν ένα περίπου μήνα. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως είναι ένα δάπεδο ίσως και ένας περίβολος. Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ξέρουν ακόμη με βεβαιότητα για την εποχή που χρονολογούνται τα ευρήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι πως δεν γνώριζαν για την ύπαρξη αρχαιοτήτων στην περιοχή. Εκτιμούμε πως ίσως να πρόκειται για ένα συγκρότημα που επεκτείνεται. Οπότε ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει ανασκαφή σε άλλες κατευθύνσεις. Παρευρεθήκαμε λοιπόν στην 551η/29-11-2024 συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το 8ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης αφορούσε στις αρχαιότητες που βρέθηκαν στο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Καρακάση και Ζαμπελίου. Πρόκειται για το οικόπεδο που προορίζονταν εδώ και πολλά χρόνια να απαλλοτριωθεί από τον Δήμο για να γίνει κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, είχαν δεσμευτεί τα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ και έχουν ξεκινήσει πλέον οι εργασίες ανέγερσης 8ώροφης οικοδομής, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν αρχαιολογικά ευρήματα.
Η εισήγηση της Υπηρεσίας ήταν να αποσπαστούν οι αρχαιότητες. Δεν αναφέρθηκαν καν στο ενδεχόμενο παραμονής και επίχωσης. Να σημειώσουμε εδώ πως το σημείο που βρέθηκαν τα αρχαία είναι εκεί που η ράμπα που οδηγεί αυτοκίνητα στο υπόγειο όταν το κτήριο κατασκευαστεί», ανέφερε στο«TyposThes» ο κ. Γιάννος Νικολάου εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Γαλαξία.
Και αρχαιολογικός χώρος και πάρκο
Μέσω του δικηγόρου τους οι κάτοικοι ζήτησαν να διατηρηθούν οι αρχαιότητες, αλλά και να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα. Για αυτόν τον σκοπό αναφέρθηκε ότι θα διερευνηθούν και άλλες πηγές κοινωνικής χρηματοδότησης των ερευνών, εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα από το κράτος.
«Επειδή υπάρχουν προηγούμενες αντίστοιχες αποφάσεις, τόσο του 2013 για την περιοχή της Αντιγονιδών, όσο και του 2020 στον Δήμο Παύλου Μελά, ζητούμε τη διατήρηση των αρχαιοτήτων, να μην χτιστεί η οικοδομή και το οικόπεδο να αποκτήσει μικτή χρήση: κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και αρχαιολογικού χώρου», αναφέρει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Γαλαξία.
«Περιμένουμε να βγει η απόφαση του Συμβουλίου Τοπικών Μνημείων. Θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα. Μακάρι να παρθεί απόφαση στην κατεύθυνση της μη απόσπασης. Διαφορετικά θα πάμε σε ανώτερο επίπεδο το αίτημά μας. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Έχουμε ελάχιστους χώρους πρασίνου. Και πρέπει να διεκδικήσουμε να μην δομηθεί αυτό το οικόπεδο, και να έχει διπλή χρήση: αρχαιολογικός χώρος και πάρκο», συμπλήρωσε ο κ. Νικολάου.