Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα εγκαίνια του πολύπαθου έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 12.00 και οι εργασίες είναι πυρετώδεις για την ολοκλήρωση και των τελευταίων λεπτομερειών. Οι μεταλλικές σημάνσεις με το πολυσυζητημένο λογότυπο του μετρό Θεσσαλονίκης και το όνομα κάθε στάσης, τοποθετήθηκαν κοντά στους σταθμούς, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των επιβατών, ενώ τα τελευταία αυτά 24ωρα ολοκληρώνονται οι εργασίες στο επίπεδο του δρόμου, στον εξωτερικό χώρο του σταθμού της Βενιζέλου, του σταθμού που θα αποτελέσει και τη μεγαλύτερη «ατραξιόν» των ημερών, καθώς και οι εργασίες καθαρισμού στους σταθμούς.
Τα «αποκαλυπτήρια» για τον σταθμό Βενιζέλου
Ειδικότερα, ο υποδιευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Δένης, μιλώντας χθες στο «ΤyposThes» διαβεβαίωσε ότι έως τα εγκαίνια θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που γίνονται στον περίβολο των δυο σταθμών της Βενιζέλου. Τις προηγούμενες ημέρες γίνονταν κάποιες χωματουργικές εργασίες από την κάτω πλευρά της Εγνατίας για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και σύμφωνα με τον κ. Δένη, σήμερα τα παρκάκια, τόσο από την επάνω όσο και από την κάτω πλευρά της Εγνατία, θα είναι έτοιμα και φυτεμένα.
Παράλληλα, ήδη από χθες πραγματοποιούνται οι τελευταίες εργασίες για τον καθαρισμό των προσβάσεων στο συγκεκριμένο σταθμό, ο οποίος πρόκειται να «αποκαλυφθεί» μια μέρα νωρίτερα από τα εγκαίνια, δηλαδή την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, έστω και μέσω τηλεόρασης... Ειδικότερα, αναμένεται να γίνει το απόγευμα, στις 18.00 μια ειδική παρουσίαση του αρχαιολογικού χώρου που δημιουργήθηκε στο επίπεδο -1 στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει τα αποκαλυπτήρια του σταθμού «Βενιζέλου», με τις μοναδικές αρχαιότητες του κεντρικού άξονα της πόλης κατά την υστερορωμαϊκή περίοδο, Decumanus Maximus, σε «ζωντανή» μετάδοση από την ΕΡΤ3, η οποία θα μεταδώσει εξάλλου απ’ ευθείας και ολόκληρη την τελετή εγκαινίων του Μετρό Θεσσαλονίκης το Σάββατο.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλυφθεί η τελική εικόνα του σταθμού Βενιζέλου, όπως έχει διαμορφωθεί με την παρουσία των αρχαίων.
Η έκταση του Σταθμού Βενιζέλου είναι 1.260 τ.μ. όμως η αρχαιολογική έρευνα κάλυψε τουλάχιστον 3.500 τ.μ. Αποκαλύφθηκε η ιδρυτική φάση της πόλης του Κασσάνδρου, η οποία αναπτύχθηκε σύμφωνα με το Ιπποδάμειο σύστημα, στους ίδιους οδικούς άξονες, με μικρές μετατοπίσεις. Αποκαλύφθηκαν τα στρώματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής κεντρικής οδού, η οποία στα νότια πλαισιωνόταν με την πεσσοστήρικτη στοά, που εξασφάλιζε την πρόσβαση
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, παρουσία της Υπουργού ολοκληρώθηκε η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων με την επαναφορά στη θέση του πρώτου λίθου, που αποσπάστηκε, στις 15 Ιουλίου 2021, όταν ξεκίνησε το τιτάνιο έργο της προσωρινής απόσπασης των αρχαιοτήτων, ένα θέμα που δίχασε την πόλη, αλλά που σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «ήταν καθοριστικό για την όλη εξέλιξη της ολοκλήρωσης του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης».
Νέα Ελβετία
Παράλληλα, στον πολυτροπικό σταθμό μετεπιβίβασης της Νέας Ελβετίας, ολοκληρώνονται σήμερα τα ασφαλτικά έργα, ώστε να είναι έτοιμος ο σταθμός και η Μ. Ψελλού, σύμφωνα με τον κ. Δένη, ενώ έως την Πέμπτη αναμένεται να έχουν τελειώσει και τα έργα ηλεκτροφωτισμού. Έως τα εγκαίνια δηλαδή ο δρόμος θα είναι φωτισμένος και ανοιχτός. Σημειώνεται ότι στον τερματικό σταθμό Ν. Ελβετίας, η πρόσβαση που θα είναι από την πλευρά του Αλλατίνι, προς Πυλαία, θα παραδοθεί ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στις 30 Δεκεμβρίου. Οπότε το Σάββατο θα δοθεί σε χρήση η πρόσβαση από τη μεριά της Μ.Ψελλού από την Καλαμαριά.
Η ιδιαιτερότητα του σταθμού «Πανεπιστήμιο»
Στο μεταξύ, ο κ. Δένης αναφέρεται και στο σταθμό «Πανεπιστήμιο» της βασικής γραμμής του μετρό, ο οποίος έχει δυο ιδιαιτερότητες: αφενός είναι ο πιο βαθύς σταθμός και αφετέρου έχει τρεις εξόδους και όχι δυο.
Η επιλογή των τριών εξόδων έγινε ώστε να εξυπηρετούνται τα πανεπιστήμια, τόσο το ΑΠΘ όσο και το ΠΑΜΑΚ από την κάτω πλευρά της Εγνατίας. Συγκεκριμένα, οι δύο έξοδοι είναι από την επάνω πλευρά της Εγνατίας, από το Πολυτεχνείο και από τη φοιτητική Λέσχη και η τρίτη από την κάτω πλευρά, προς το ΠΑΜΑΚ, ώστε οι φοιτητές του να μη χρειάζεται να διασχίσουν την Εγνατία για να περάσουν απέναντι.
Το βάθος του φτάνει τα 37 μέτρα περίπου και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σταθμός είναι ψηλά.
Δωρεάν τις πρώτες ημέρες
«Είμαστε έτοιμοι και ολοκληρώνουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Δεν θα έχουμε αρνητικές εκπλήξεις. Υπήρχαν πάρα πολλές δυσκολίες και ακόμη προσπαθούμε να τις διορθώσουμε» είπε, εξάλλου χθες, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταφορών και υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον 102fm της ΕΡΤ3 και σημείωσε ότι εξαιτίας όλων των καθυστερήσεων ο συνολικός προϋπολογισμός μαζί με την επέκταση, τους τόκους και τα δάνεια, θα ανέλθει σε 3 δις ευρώ. Όπως είπε, για λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια, οι μετακινήσεις των πολιτών θα είναι δωρεάν.
Υπενθυμίζεται ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης (Βασικό Έργο) έχει μήκος γραμμής 9,6 χλμ., 13 σύγχρονους σταθμούς και ένα Αμαξοστάσιο, συνολικής έκτασης 55 στρεμμάτων, στης περιοχή της Πυλαίας. Προβλέπεται να έχει 18 υπέρ-αυτόματους driverless συρμούς τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους και συστήματα αυτόματων θυρών επί των αποβάθρων κάθε σταθμού για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού.
Τι θα γίνει με τις επεκτάσεις
Σχετικά με τη χρηματοδότηση των επεκτάσεων του Μετρό στο αεροδρόμιο και τη δυτική Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών σημείωσε: «αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο σχεδιάσει και δεν έχουμε αποφασίσει πώς θα κινηθούμε ώστε να αναζητήσουμε χρηματοδότηση. Μελλοντικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια. Το θέμα είναι να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να χρηματοδοτηθούν».
Πάντως για την επέκταση της Καλαμαριάς, το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί είναι μέχρι το τέλος του 2025.
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Το λογότυπο «μ» δεσπόζει στις στάσεις των τρένων - Δείτε εικόνες
- Αλλάζουν όλα για στρατιωτικές σχολές - Μισθός 600 ευρώ για τους σπουδαστές
- Θεσσαλονίκη: Eκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την έμφυλη βία (ΦΩΤΟ)
- Θεσσαλονίκη: Σε απόγνωση γονείς 3χρονης - «Δεν ξέρουμε από τι πέθανε» 2 χρόνια μετά