*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Τους προβληματισμούς τους στην σχεδιαζόμενη ανάπλαση των πρώην Στάβλων Παπάφη εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής. Μάλιστα προγραμματίζουν συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών την Κυριακή 24 Νοεμβρίου επί της οδού Μυκόνου 2 (είσοδος πρώην Στάβλων Παπάφη).
«Η γειτονιά μας είναι προβληματισμένη. Σχεδόν ομόφωνα συμφωνήσαμε πως όλοι μας έχουμε ανάγκη από περισσότερο πράσινο. Το σχέδιο της μελέτης που έχουμε στα χέρια μας δείχνει πως θα υπάρξει αρκετή δόμηση. Σκεφτείτε πως σε 3.5 στρέμματα θα χτιστούν 8 τριώροφα κτήρια. Θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερα ή να είναι πιο χαμηλά, και να υπάρξει περισσότερος ελεύθερος χώρος. Στην Τούμπα έχουμε την μικρότερη αναλογία πρασίνου σε σχέση με την υπόλοιπη πόλη: είναι 0,76 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, ενώ μόλις 2 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο αντιστοιχούν στη Θεσσαλονίκη, και 7 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο στην Ευρώπη», ανέφερε σε τηλεφωνική μας συνομιλία η κυρία Άννα Χρυσίδη που είναι μέλος της Πρωτοβουλία Κατοίκων για τους Στάβλους Παπάφη.

Οι φωτογραφίες είναι από την εποχή που έτρεχε το πρόγραμμα με τα "Δωμάτια γειτονιάς"
Η ίδια είναι κάτοικος της περιοχής εδώ και 30 χρόνια. Εξήγησε πως για τον σχεδιασμό που έγινε για την ανάπλαση δεν ρωτήθηκαν οι κάτοικοι που θα μπορούσαν να δώσουν ιδέες για την τελική εικόνα που θα αποκτήσει η περιοχή στο μέλλον. «Οι Στάβλοι είναι κτήρια από το 1912 που θα μπορούσαν να είχαν κριθεί διατηρητέα και έπειτα να ανακαινιστούν. Πριν μερικά χρόνια και μέχρι την περίοδο του κορωνοϊού υπήρξε ένα πρόγραμμα, το “Δωμάτιο γειτονιάς”, που είχε λειτουργήσει με επιτυχία. Στο πλαίσιό του οι Στάβλοι άνοιξαν στην γειτονιά. Έτσι γνωριστήκαμε με τους γείτονές μας, τα παιδιά μας έπαιξαν σε αυλή και είχαν λίγο την αίσθηση του χωριού. Τώρα ο χώρος είναι παρατημένος. Η κατασκευαστική, που έχει αναλάβει το έργο της ανάπλασης, έχει μπει, όμως προχωράει με αργούς ρυθμούς. Το χρονοδιάγραμμα κάνει λόγο για 5 χρόνια όμως εμείς εκτιμούμε πως θα αργήσει καθώς δεν υπάρχει ρήτρα για τυχόν καθυστερήσεις στην παράδοση. Επιπλέον η δόμηση που θα γίνει θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την γειτονιά μας. Εμείς θέλουμε πράσινο, ελεύθερο δημόσιο χώρο, ένα παγκάκι για να κοινωνικοποιηθούμε, να αναπνεύσουμε οξυγόνο, να έχουμε σκιά το καλοκαίρι, να νιώσουμε πιο φιλικά σε μια πόλη που γίνεται πιο σκληρή τσιμεντένια και απρόσωπη. Θεωρούμε επίσης πως θα ήταν χρήσιμο το μέλλον μας ό,τι σχεδιάζουμε να γίνεται με μια ταυτότητα. Οι Στάβλοι έχουν μια ιστορία. Θα μπορούσε να γίνει άλλη προσέγγιση από τον δήμο ώστε τα έργα να έχουν σύνδεση με το παρελθόν. Λείπει το κομμάτι της ταυτότητα. Αυτό είναι αναγκαίο για να ξέρουμε τα βήματά μας. Διαφορετικά στο τέλος θα έχουμε κτήρια άδεια, παγκοσμιοποιημένα, και δεν θα μπορούμε να έχουμε σύνδεση.
Στόχος της εκδήλωσης όπως είπε είναι να τεθεί σύντομα το ζήτημα της ανάπλασης και στο δημοτικό συμβούλιο. Θέλουμε να γίνει το έργο όμως όχι με αυτές τις προϋποθέσεις», σχολίασε.
Στην ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι διεκδικούν:
1. Λιγότερη δόμηση, λιγότερο τσιμέντο.
2. Μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο για φύτευση πρασίνου ( πολλά δέντρα, θάμνοι, χλοοτάπητας) με διαμορφωμένα σημεία αναψυχής.
3. Δομή κατά τα πρότυπα του προγράμματος «Δωμάτιο της Γειτονιάς».
4. Μεγάλη παιδική χαρά.
5. Χώρο για αστικές καλλιέργειες.
6. Χώρο για στέγαση - σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που μένουν εδώ και χρόνια στους Στάβλους Παπάφη.
7. Διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων δέντρων από τους Στάβλους Παπάφη.
8. Θέσεις πάρκινγκ για όσους κατοίκους δεν διαθέτουν πυλωτή.
9. Μικρότερο χρόνο ολοκλήρωσης του έργου (από τον προβλεπόμενο).
10. Έναρξη διαλόγου, μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και του Δήμου Θεσσαλονίκης, για την επίλυση των παραπάνω θεμάτων.
11. Οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες ζητάμε να μπει ως θέμα, άμεσα σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το ζήτημα της επανεξέτασης της σύμβασης για το οικοδομικό τετράγωνο στους πρώην Στάβλους Παπάφη και να ληφθεί απόφαση στην κατεύθυνση που περιγράφουμε παραπάνω.
Και καταλήγουν: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης (και γενικά η Πολιτεία), οφείλει να υπερασπίζεται τους δημόσιους χώρους και να δημιουργεί περισσότερο πράσινο στην πόλη, βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής των δημοτών. Οι πολίτες, έχουμε το δικαίωμα και μαζί την υποχρέωση, να υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους και το πράσινο και να τα διεκδικούμε, έτσι ώστε όλοι/όλες μαζί, ανεξαρτήτου ηλικίας και κοινωνικής θέσης, να μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαθά αυτά».