Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους βρίσκονται πολίτες στο Ελευθέριο Κορδελιό, εξαιτίας αγωγών που κατέθεσε σε βάρος τους το ελληνικό Δημόσιο, ζητώντας πίσω δεκάδες περιουσίες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
Συγκεκριμένα πρόκειται για οικόπεδα που παραχωρήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο σε πρόσφυγες το 1922 για να μετεγκατασταθούν μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Το πρόβλημα παραμένει άλυτο από το 1986 όταν και ορίστηκε επιτροπή αποκατάστασης προσφύγων, η οποία ανέλαβε να καταγράψει τους τίτλους ιδιοκτησίας που δόθηκαν. Κάποιοι δεν τους κατέθεσαν τότε, με αποτέλεσμα σήμερα οι κληρονόμοι τους, αλλά και οι μετέπειτα αγοραστές των κτισμάτων που ανεγέρθηκαν να βρίσκονται αντιμέτωποι με αγωγές από το ελληνικό δημόσιο.
Από τη μεριά του ο Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου και ο δήμαρχος, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει τις αγωγές σε βάρος πολιτών του Ελευθερίου - Κορδελιού.
Όπως υποστήριξε ο κ. Αλεξανδρίδης σε ενημερωτική εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», με την απόσυρση των αγωγών ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ο νόμος 5024/2023, ο οποίος ορίζει ότι τα ακίνητα που δόθηκαν από το Δημόσιο πριν από περίπου εκατό χρόνια στους πρόσφυγες από τις πατρίδες της καθ' ημάς Ανατολής, ανήκουν σε αυτούς που σήμερα τις νέμονται, ακόμα και αν δεν είχαν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα στις επιτροπές που συγκροτήθηκαν με το νόμο 1644/1986, ο οποίος είχε ως στόχο να τακτοποιήσει ιδιοκτησιακά το ζήτημα.
Όπως τόνισε στην εκδήλωση ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης, το ελληνικό Δημόσιο και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών σέρνει τους πολίτες στα δικαστήρια, παραβλέποντας, ουσιαστικά, το νόμο 5024/2023.
Για το ζήτημα ο Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου θα καταθέσει υπόμνημα το πρωί της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου στα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, προκειμένου να προχωρήσει η λύση του οξύτατου κοινωνικού προβλήματος.
«Από τότε που δόθηκαν αυτά τα οικόπεδα στους πρόσφυγες, προκειμένου να εγκατασταθούν, έγιναν πολυκατοικίες και ακίνητα πουλήθηκαν σε αγοραστές ή μεταβιβάστηκαν σε κληρονόμους. Οι νομικοί του Δήμου μας μάς είπαν ότι το θέμα με τις ιδιοκτησίες θεωρείται νομικά λήξαν. Ο νόμος του 2023 τακτοποιεί το ζήτημα για όλους τους πολίτες, ακόμα και γι' αυτούς που το 1986 δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα έγγραφα, με αποτέλεσμα οι αγωγές προς τους πολίτες να έχουν κακώς κατατεθεί. Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να αποσύρει τις αγωγές και να μην καταθέσει καινούργιες. Αυτό ακριβώς θα ζητήσουμε με το υπόμνημά μας, το οποίο θα καταθέσουμε στα αρμόδια υπουργεία. Η απόσυρση των αγωγών θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε και οι πολίτες να αποφύγουν το οικονομικό κόστος και την ταλαιπωρία των δικαστηρίων», τόνισε ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου.

Κώστας Γκιουλέκας: «Μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα - Δεν συζητάμε να γυρίσουν τα ακίνητα στο κράτος»
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συζήτησης οι ακίνητες περιουσίες να γυρίσουν στο κράτος. Τόνισε ακόμα ότι πρόκειται για μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο ο νόμος του 2023 έδωσε ένα τέλος και κάλυψε ακόμα και τους πολίτες που δεν είχαν καταθέσει τις απαραίτητες δηλώσεις το 1986.
«Το κράτος κατέθεσε αγωγές, διότι ήταν τυπικά υποχρεωμένο να το κάνει, από τη στιγμή που δεν είχαν οι πολίτες τίτλους ιδιοκτησίας. Όμως, εδώ υπάρχει ένα κοινωνικό ζήτημα, το οποίο είναι υπέρτερο από αυτή την τυπικότητα. Επίσης, με βάση το νόμο του 2023 πρέπει να ξεκινήσει η νομική διαδικασία, για να κλείσουν οι δίκες. Μαζί με τον δήμαρχο θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να κλείσουν οι δίκες που άνοιξαν, αλλά και να μην ανοίξουν καινούργιες», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας.
Από το βήμα της εκδήλωσης ο πρώην δήμαρχος Ελευθερίου - Κορδελιού και νυν δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού - Ευόσμου, Στάθης Καϊτετζίδης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι, αν δεν αποσύρει από μόνο του τις αγωγές το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό μπορεί να γίνει με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης, είπε ότι η απόσυρση των αγωγών θα πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να μην περάσουν οι σχετικές προθεσμίες και οι πολίτες αναγκαστούν να φτάσουν στα δικαστήρια.