Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε όλο και μικρότερες ηλικίες η παιδική κακοποίηση

Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την παιδική κακοποίηση στοχεύει ολοήμερη δράση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Να ρίξει «φως» στο ευαίσθητο θέμα της παιδικής κακοποίησης επιχειρεί η εκδήλωση που θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» η Justice Initiative (Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης).

«Σήμερα τα περιστατικά που βλέπουμε θεωρούμε πως δεν έχουν διαφοροποιηθεί αριθμητικά σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό όμως που έχει αλλάξει είναι ότι πλέον ο κόσμος μιλάει. Το πρόβλημα παλιά ήταν η σιωπή. Τότε δεν μιλούσαν γιατί ντρέπονταν και γιατί ήξεραν ότι υπάρχει τείχος προκαταλήψεων και θα τους απομόνωνε. Τώρα οι άνθρωποι αρχίζουν και μιλάνε. Από το #metoo και μετά. Απελευθερώνονται λέγοντας τις ιστορίες τους. Δεν φοβούνται. Είναι θεραπευτικό εργαλείο να μοιράζεσαι. Γι’ αυτό έχει αξία να αλλάξουμε πεποιθήσεις. Έχουμε ευθύνη. Δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα. Πρέπει να βοηθάμε, να ενδιαφερόμαστε», σημείωσε στο  «ΤyposThes» η  Διευθύντρια του Ελληνικού κόμβου «Πρωτοβουλίας δικαιοσύνης» κυρία Αγγελική Βεργίτση για να συμπληρώσει πως σήμερα βλέπουμε δυστυχώς «σε όλο και μικρότερες ηλικίες να γίνονται βίαιες πράξεις. Αυτό είναι το ανησυχητικό».

Στο γιατί επέλεξαν την πόλη μας για να κάνουν την ολοήμερη δράση τους εξήγησε πως αυτό έγινε σε συνέχεια των δράσεών τους στην πρωτεύουσα, και έπειτα σε άλλες πόλεις στην περιφέρεια. «Ήρθε η στιγμή να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη. Προσπαθήσαμε στο πάνελ μας να επιλέξουμε ανθρώπους από την τοπική κοινωνία για να ακουστεί η φωνή της πόλης. Έτσι στο πάνελ μας θα έχουμε και δύο ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που έζησαν σε παιδοπόλεις και ορφανοτροφεία της Βορείου Ελλάδος.

Και εδώ θα έχουμε ένα ιδιαίτερο χαρτί: οι εταίροι μας από την Φινλανδία έκαναν μια παγκόσμια καμπάνια με τίτλο «Η φωνή μας». Καταθέτουν θύτες και θύματα, και μας μεταφέρουν δεδομένα από την ψυχική κατάσταση και γεγονότα που έζησαν και οι δύο πλευρές. Μην ξεχνάτε πως πολλοί θύτες ζητούν βοήθεια… Θα ακούσουμε λοιπόν στο πλαίσιο συζήτησης παγκόσμια δεδομένα για πρώτη φορά, αλλά και εξειδικευμένα από 1200 άτομα για την Ελλάδα.

Αυτή η ανακοίνωση είναι σημαντικό σκέλος της ημερίδας, όπως και η ενσωμάτων ενός 4ωρου σεμιναρίου που έχει σχεδιαστεί σε ευρωπαϊκά πρωτόκολλα και απευθύνεται σε νομικούς, οργανώσεις και κοινωνικούς λειτουργούς. Θα αφορά σε παιδιά που περνούν από το κανάλι της δικαιοσύνης. Πρέπει να υπάρχουν νοοτροπίες και τρόποι αντιμετώπισης ώστε αυτά να μην τραυματίζονται και επαναθυματοποιούνται συνεχώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ημερίδας στόχος είναι  η ανταλλαγή απόψεων με το κοινό και η σύνταξη ενός τελικού μνημονίου που θα σταλεί στον Ελβετικό οργανισμό ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης που θα συνδιοργανωθεί με την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις αρχές Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, ως απόδειξη των καλών προθέσεων των κρατών να διερευνήσουν ιστορικά το φαινόμενο των παιδικών κακοποιήσεων σε ιδρύματα ή αλλού, αναγνωρίζοντας και ζητώντας συγνώμη για ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν με την ατιμωρησία των κακοποιητών παιδιών.

Η ολοήμερη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη θα πλαισιωθεί από την έκθεση «SHAME - Ευρωπαϊκές Ιστορίες», μία συλλογή 100 πορτραίτων ενηλίκων θυμάτων παιδικής κακοποίησης απ’ όλη την Ευρώπη. Τις φωτογραφίες και τα βίντεο συνέλεξε τους τελευταίους μήνες, ο βραβευμένος δημοσιογράφος Simone Padovani ταξιδεύοντας από την Eλλάδα μέχρι τη Σουηδία και από τη Ρουμανία μέχρι την Πορτογαλία».

Αποκατάσταση αδικιών ατόμων που έχουν υποστεί κακοποίηση

H «Πρωτοβουλία δικαιοσύνης» είναι ένας Ευρωπαϊκός οργανισμός που δημιούργησε το Ίδρυμα Guido Fluri, στη Βέρνη της Ελβετίας, το 2021. «Ο ιδρυτής της Guido Fluri υπήρξε θύμα παιδικής κακοποίησης. Μετά τον πόλεμο, τις δεκαετίες ’60- ’70, αρκετά ορφανά παιδιά εστάλησαν για ένα καλύτερο μέλλον σε ανάδοχες οικογένειες σε αγροτικές περιοχές. Όμως τα έβαζαν να δουλεύουν σκληρά. Στην Ελβετία με ενέργειες του Οργανισμού δικαιώθηκαν 12.500 παιδιά. Ανάλογη εικόνα υπήρχε και στη Γαλλία όπου μετέτρεψαν μικρά παιδιά ουσιαστικά σε εργάτες. Κάθε χώρα τα εκμεταλλεύονταν ανάλογα με τις ανάγκες της. Κάθε κράτος πρέπει να  εφαρμόσει την  αποκατάσταση των αδικιών που έχουν βιώσει άτομα που κακοποιήθηκαν ως παιδιά και είναι ακόμη εν ζωή.

Διαχειριζόμαστε το παρόν και μέλλον και ξεχνάμε ότι η ιστορία είναι και το παρελθόν. Αν δεν αξιολογήσεις το παρελθόν δεν μπορείς να πας στο μέλλον.

Εμείς μέσα από τις δράσεις μας θέλουμε να ανοίξουμε δημόσιο διάλογο με το κοινό, ώστε μετά  να κινητοποιηθεί και η πολιτεία. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το παιδί είναι το κύριο κεφάλαιο για το μέλλον μιας κοινωνίας».

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Οργανισμό Justise-Initiative με έδρα την Ελβετία και κόμβο στην Ελλάδα και το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την Κοινωνική Προστασία των Ανηλίκων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την ΜΑΘ Α.Ε. υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν τρόφιμα από την ΠΚΜ – Μοίρασαν 4 τόνους φρούτα και λαχανικά
Για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων εν όψει του Πάσχα - Πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θεσσαλονίκη: Δωρεάν τρόφιμα από την ΠΚΜ – Μοίρασαν 4 τόνους φρούτα και λαχανικά
Ανατροπή με το τροχαίο σοκ στην Εγνατία: Πώς έγινε - «Δεν είδα τίποτα», είπε ο οδηγός
Ανατροπή με τις συνθήκες του σοκαριστικού τροχαίου - Το φορτηγό έπεσε στα ΙΧ χωρίς να προηγηθεί σύγκρουση
Ανατροπή με το τροχαίο σοκ στην Εγνατία: Πώς έγινε - «Δεν είδα τίποτα», είπε ο οδηγός