Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Οι καινοτομίες και οι νέες τάσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών θα βρεθούν στο επίκεντρο της νέας έκθεσης της ΔΕΘ - HELEXPO, που αποτελεί διάδοχο της Detrop και η οποία διοργανώνεται από 1-3 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες, θεματικά σαλόνια αλλά και με ένα πρωτότυπο «άνοιγμα» την πόλη.
Ειδικότερα, η Food & Drinks International Expo by Detrop,καινοτομεί διαδραστικά και στοχευμένα, φέρνοντας σε επαφή παραγωγούς, βιομηχανία και εμπόριο από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, η κλαδική έκθεση «βγαίνει» και έξω στην πόλη, καθώς επισκέπτες και κάτοικοι θα μπορούν για συγκεκριμένες ημέρες να απολαύσουν σε έξι επιλεγμένα εστιατόρια της πόλης ειδικά πιάτα που δημιούργησαν γνωστοί σεφ αξιοποιώντας πρώτες ύλες συμμετεχόντων στη φετινή έκθεση καθώς και να δοκιμάσουν ευφάνταστα cocktail με βάση τον καφέ σε μπαρ της Θεσσαλονίκης. Επίσης, σύνδεση θα υπάρξει και με το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της πόλης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τη διοργάνωση μιας ξεχωριστής δράσης – έκπληξη την ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 18.30 στην πλατεία Αριστοτέλους.
«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε στο χάρτη μια νέα, πολύ σημαντική έκθεση στη Θεσσαλονίκη», τόνισε μιλώντας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας, ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι επιδίωξη είναι να δοθεί το μήνυμα ότι ο κλάδος των τροφίμων και ποτών είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία.
Είπε ακόμη ότι παρόλο που πρόκειται για μια προσπάθεια που βρίσκεται στο ξεκίνημά της υπάρχει συμμετοχή από όλες τις ηπείρους. «Πραγματικά από την πρώτη χρονιά θα είναι μια διεθνής έκθεση», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «θέλουμε να υπάρχει ακόμη περισσότερο μια όσμωση της πόλης με τις κλαδικές εκθέσεις». «Φέτος θέλουμε να έχουμε πραγματικά μια διάδραση με την πόλη […] Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα και θα συνεχίσουμε με άλλες κλαδικές εκθέσεις», σημείωσε.
Ο αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Μπάνε Πρέλεβιτς, τόνισε ότι στην έκθεση θα συμμετέχουν 46 επιχειρήσεις της Κ. Μακεδονίας και στο ειδικό σταντ της περιφέρειας θα πραγματοποιούνται δράσεις μαγειρικής και γευσιγνωσίας με συνταγές από περιοχές της Κ. Μακεδονίας με υλικά από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις. Η ανάδειξη του ρόλου της γαστρονομίας συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών, όπως τόνισε σημειώνοντας ότι η ΠΚΜ στηρίζει την προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων και επιχειρήσεων συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, στη βελτίωση της επιχειρηματικότητας, στη δικτύωση και στην εδραίωση των επιχειρήσεων σε παγκόσμιες αγορές.

Ειδικά μενού και εμπνευσμένα κοκτέιλ
Η Food & Drinks International Expo by Detrop παρουσιάζει το “Gastronomy EXPerience – Taste the Stories”, ένα νέο project που φέρνει σε επαφή μικρούς και μεγάλους παραγωγούς ελληνικών προϊόντων με κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης. Γνωστοί σεφ έκαναν επιλογή από εκλεκτά προϊόντα και δημιούργησαν ειδικά μενού. Ειδικότερα συμμετέχουν οι:
-Executive Chef Απόστολος Αλτάνης, Εστιατόρια Alfredo΄s Grand Dining / Kipos Regency Casino Thessaloniki / Ambrosia του Hyatt Regency Thessaloniki
-Executive Chef Σωτήρης Ευαγγέλου, Εστιατόριο «Salonica» του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς
-Chef Δημήτρης Αγόρατζης, Εστιατόριο Γλυκάνισος
-Chef Δημήτρης Κοτσιβός, Εστιατόριο Marea
-Chef Παρασκευάς Χαντζιάρας, Εστιατόριο Iberico &
-Chef Βασίλης Μπούσι, Εστιατόριο Πρίγκιπας.
Τα πιάτα θα συμπεριληφθούν και θα διατίθενται στα συγκεκριμένα εστιατόρια σε ειδικά μενού για συγκεκριμένες ημέρες.
Παράλληλα, η έκθεση ενθαρρύνει μπαρ της πόλης να δημιουργήσουν μοναδικά signature cocktails εμπνευσμένα από την έκθεση, με κεντρικό στοιχείο το cold brew.
Θεματικά σαλόνια για γευστικά ταιριάσματα
Στο μεταξύ, εντός της ΔΕΘ, η έκθεση με τα θεματικά σαλόνια Golden Olive, Herbs & Honey, Dairy, Drinks & Wine by Oenos, All about Café, Pack & Tech και Global & Local, η Food & Drinks θα δώσει τη δυνατότητα στους εκθέτες της για στοχευμένη προβολή και προσέλκυση εμπορικών επισκεπτών από τη διεθνή αγορά.
Παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το All about Café, το The Pairing Bar με οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις, τα διεθνή βραβεία Food Experts’ Awards και τα Golden Olive Events, αποτελούν ένα μέρος μόνο από το πλούσιο περιεχόμενο των παράλληλων εκδηλώσεων.
Πλούσιο το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων
Αναλυτικότερα, σημείο αναφοράς της Food & Drinks by Detrop είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις της, οι οποίες θα προσδώσουν χρώμα, γεύση και αρώματα στην έκθεση. Συνοπτικά, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo κ. Αλέξης Τσαξιρλής:
-To All About Cafe είναι η μεγαλύτερη έκθεση για τον καφέ στη Βόρεια Ελλάδα, που καθιερώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τη ΔΕΘ-HELEXΡΟ και περιλαμβάνει από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Latte Art ThrowDown 2024 μέχρι σεμινάρια, workshops, γευσιγνωσίες καφέ κ. α. Την επιμέλεια του All About Café έχει ο Βαλάντης Λαμπριανίδης με τη Valenio και Μέγας Χορηγός είναι το Barista's Gold από τη ΝΟΥΝΟΥ, ενώ Χορηγός μηχανολογικού εξοπλισμού είναι η Eurogat. Όπως είπε σήμερα ο κ. Λαμπριανίδης ο καφές είναι σήμερα το Νο2 μη αλκοολούχο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό!
-Στο The Pairing Bar σας περιμένει μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, σχεδιασμένη για να διεγείρει τις αισθήσεις και να σας ταξιδέψει στον κόσμο των εκλεκτών κρασιών, αποσταγμάτων και μπίρας μέσα από οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις, όπου παρουσιάζονται προϊόντα εκθετών της Food & Drinks by Detrop. Συνεργάτης στο The Pairing Bar είναι η εταιρεία Chef Stories της Σύλβιας Κουμεντάκη, η οποία μιλώντας στην συνέντευξη τόνισε ότι οι εκθέτες αντιπροσωπεύουν όλες τις τάσεις της γαστρονομίας.
-Με τη Chef Stories συνεργάζεται η ΔΕΘ και στην ενότητα All About Gastronomy που προσφέρει την ευκαιρία σε εκθέτες και επισκέπτες να γνωριστούν μέσα από τα προϊόντα που παρουσιάζονται και να ανακαλύψουν πιθανές συνέργειες. Τα σαλόνια Herbs & Honey και Dairy αναμένεται να προσελκύσουν επίσης πολλούς επισκέπτες στη συγκεκριμένη ενότητα
-Ta Golden Olive Events έχουν ως πρωταγωνιστή την ελιά και περιλαμβάνουν το 3ο Olive Trophies 2024, το Olive Oil Bar και πολλές εκδηλώσεις παρουσίασης ελαιόλαδων και ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς. Τα Golden Olive Events διοργανώνονται από τη Λέσχη Φίλων Ελαιόλαδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ
- Τα διεθνή βραβεία Food Experts' Awards (FEA) δημιουργήθηκαν για να επιβραβεύσουν την καινοτομία και αριστεία στον κλάδο των τροφίμων και ποτών και αποτελούν πρωτοβουλία του Cibum
-Η έκθεση θα φιλοξενήσει και πολλά σεμινάρια, workshops και fireside chats με την επιμέλεια της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ), του φορέα Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά, της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, της Valenio και της ΦΙΛΑΙΟΣ. Πολλές παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και για άλλα θέματα καθ' όλη τη διάρκεια της Food & Drinks by Detrop.
Τα στοιχεία της έκθεσης
Η έκθεση συγκεντρώνει 250 εκθέτες (άμεσους & έμμεσους) από 19 χώρες, που είναι οι Ελλάδα, Αίγυπτος, Βουλγαρία, Ιορδανία, Κύπρος, Ουγγαρία, Σερβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Ολλανδία, Τυνησία και Φινλανδία. Παρούσες στην έκθεση είναι και Περιφέρειες της χώρας και ειδικότερα η Κεντρική Μακεδονία που θα παρουσιάσει τη «Μακεδονική Κουζίνα», η Θεσσαλία, το Βόρειο Αιγαίο, η Δυτική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Στο πεδίο των οργανωμένων εμπορικών επαφών και ραντεβού ανάμεσα σε εκθέτες και επισκέπτες, στη Food & Drinks θα έρθουν 90 ξένοι Hosted Buyers από 18 χώρες (Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Αίγυπτος, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σουηδία, Ελβετία. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).
Ακόμη, την έκθεση θα επισκεφτούν 30 αγοραστές από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Β2Β, ενισχύοντας την εμπορική δυναμική της διοργάνωσης. Με την παρουσία τους θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης για τους εκθέτες του κλάδου τροφίμων και ποτών.
Για την οργάνωση όλων αυτών των εμπορικών επαφών και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), μέλος του Enterprise Europe Network, η Food & Drinks by Detrop λειτουργεί πλατφόρμα Β2Β επαφών, η οποία είναι ίδια με αυτή της διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών Sial.
Για τη νέα δράση Gastronomy EXPerience-Taste the stories, που δίνει στη Food & Drinks by Detrop την ευκαιρία να βγει στην πόλη μίλησε η κα Παρθένα Παστραφίδου από τη Gruppo FL, σημειώνοντας πως την αγκάλιασαν με θέρμη τόσο οι παραγωγοί όσο και τα εστιατόρια. «Η Foods & Drinks by Detrop εμπλέκει την τοπική κοινωνία με πολλά οφέλη για τους παραγωγούς και τα εστιατόρια, αλλά και για τους κατοίκους» σημείωσε.
«Η επόμενη μέρα στον κλάδο των τροφίμων: Καινοτομία - Βιωσιμότητα - Εξωστρέφεια», είναι το θέμα ημερίδας που θα γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024 12:00-15:00 στο Open Stage του Περιπτέρου 13, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος ανάπτυξης επιχειρηματικότητας του οργανισμού Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά, κ. Σταύρος Παπαδόπουλος, ενώ ο κ. Ζακ Λεβί από τη σχολή La Chef Levi, από την πλευρά του, τόνισε ότι η έκθεση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για συνεργασίες με ανθρώπους και φορείς.
Χρήσιμα
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στις 18.00 στο Περίπτερο 13 από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Ελεύθερη είσοδος ΜΟΝΟ σε επαγγελματίες, κατόπιν εγγραφής.
Ωράριο: Παρασκευή & Σάββατο: 10:00 – 19:00, Κυριακή: 10:00 – 18:00