Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στοιχεία - σοκ: 114 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας το 2024

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ - Ζοφερή η εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, σύμφωνα με τα συνδικάτα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Από τις αρχές του 2024 μέχρι σήμερα, συνολικά 114 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους χώρους εργασίας στην Ελλάδα και 185 έχουν τραυματιστεί σοβαρότατα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ).

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, γραμματέας ΥΑΕ ΓΣΕΕ και  αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στο ΕΚΘ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία, έκανε λόγο για τεράστιο αριθμό για την οικονομική δραστηριότητα και για τον πληθυσμό της χώρας μας. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε στοιχεία που αφορούν τις επαγγελματικές ασθένειες.  Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, 2.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από επαγγελματικές ασθένειες στη χώρα μας κάθε χρόνο. Όμως σύμφωνα με τον κ. Στοϊμενίδη οι ελληνικές αρχές καταγράφουν μηδενικά θύματα.

Σε ότι αφορά τον επιμερισμό των θανατηφόρων ατυχημάτων ανά κλάδο, σύμφωνα με την έρευνα της ΟΣΕΤΕΕ από 1η Γενάρη του 2024:

28 άνθρωποι χάσει τη ζωή τους στον αγροτικό κλάδο

26 στον κατασκευαστικό κλάδο

6 στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης

7 οδηγοί

2 στις ένοπλες δυνάμεις/σώματα ασφάλειας

32  στις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες

8 σε δραστηριότητες που συνδέονται με τα ναυπηγεία και τη θάλασσα

3 σε υπηρεσίες γραφείου

και 2 διανομείς

ereyna.jpg

Σύμφωνα με την ΟΣΕΤΕΕ το 2022 είχαμε 104 νεκρούς από εργατικά ατυχήματα και το 2023 179. Για τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το 2018 καταγράφηκαν 46 εργατικά δυστυχήματα, 51 το 2019, 41 το 2020, 31 το 2021.

Είπε επίσης ότι οι αριθμοί αυτοί είναι οι ελάχιστοι καθώς από όσους έχουν τραυματιστεί σοβαρά δεν είναι δυνατόν να παρακολουθείται η πορεία της υγείας τους και μπορεί κάποιοι από αυτούς να έχουν καταλήξει.

Ο κ. Στοϊμενίδης μίλησε εξάλλου για «Γολγοθά των οικογενειών για δικαίωση της μνήμης του θύματος» και για πολυετείς δικαστικές διαμάχες που τις εξοντώνουν οικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι "το λιγότερο που έχει να κάνει η πολιτεία είναι η καταβολή επιδόματος για ανθρώπους που τραυματίζονται ή χάνουν τη ζωή τους".

Ο Μάριος Τσελώνης Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Έργων, που αριθμεί 16.000 εργαζόμενους πανελλαδικά ανέφερε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, τα θανατηφόρα ατυχήματα στον κλάδο ήταν 120 τα έτη 2022-2023 και αφορούσαν είτε χειριστές είτε ανθρώπους που εργάζονταν κοντά σε μηχανήματα.

«Ξέφυγε η κατάσταση μετά τον κορωνοϊό»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Χάρης Κυπριανίδης, υπήρξε αύξηση στα εργατικά ατυχήματα μετά τον κορωνοιό. "Από τον κορωνοϊό και μετά ξέφυγε η κατάσταση", τόνισε χαρακτηριστικά. Θέλουμε, συνέχισε, να κρούσουμε το καμπανάκι όχι απλά για τη λήψη μέτρων αλλά για μια εθνική στρατηγική όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια.

Η εβδομάδα για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία σε όλη την Ευρώπη έχει μια ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνονται μέτρα, βρίσκονται λύσεις, γίνονται προσπάθειες για την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων , ενώ στη χώρα μας παρατηρείται μια έλλειψη όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Αυτό το κενό προσπαθούμε να καλύψουν τα συνδικάτα ενημερώνοντας για την υπάρχουσα κατάσταση και προτείνοντας μέτρα, συμπλήρωσε.

Ο κ. Στοϊμενιδης ανέφερε έξαλλου ότι την ώρα που στην Ευρώπη εορτάζεται η ευρωπαϊκή εβδομάδα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία από πλευράς του υπουργείου και των αρχών.

Ο ίδιος είπε ότι ενώ την περίοδο της πανδημίας υπήρξαν μεγάλες εξελίξεις και πρόοδος στην τεχνολογία, στην υγεία και στην ασφάλεια, δυστυχώς  η πρόοδος αυτή δε συνδυάστηκε με μια βελτίωση στην υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, με μια βελτίωση των όρων εργασίας.

«Οι νόμοι που ψηφίστηκαν μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων ήταν βαρύτεροι και πιο δύσκολοι των μνημονιακών νόμων στα εργασιακά», όπως είπε. Μίλησε για υιοθέτηση του 6ημερου εργασίας, για το 48ωρο, για τις 13ώρες εργασίας την ημέρα σε δυο εργοδότες, για το θεσμό των συμβάσεων εργασίας μηδενικών ωρών κι όλα αυτά όταν η Ευρώπη ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο και έχει ανοίξει η συζήτηση για 4ημερο και 35ωρο. «Υπάρχει μια αντίστροφη πορεία και έτσι ερμηνεύεται ως ένα σημείο και το γιατί η Ευρώπη πάει καλύτερα ενώ στην Ελλάδα οι δείκτες και η κατάσταση στους χώρους εργασίας επιδεινώνονται» τόνισε ο ίδιος.

Οι προτάσεις των Συνδικάτων

Κατά τον κ. Στοϊμενιδη απαιτούνται άμεσα λύσεις και πρωτοβουλίες σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο με πρώτη την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Απαιτείται άμεσα το υπουργείο Εργασίας να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό διάλογο σε ισότιμη βάση, γιατί "κάθε μέρα που περνάει κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές", τόνισε.

Αναλυτικότερα, οι βασικές προτάσεις μας για μέτρα και πολιτικές που θα συνέβαλαν στη δημιουργία μίας εθνικής κουλτούρας και θα αντιμετώπιζαν τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία έχουν ως εξής:

•             Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

•             Η πολιτική προτεραιοποίηση του ζητήματος της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία

•             Η σύσταση τριμελούς task force  (Κυβέρνηση,  Συνδικάτα,  Εργοδότες)

για την άμεση αντιμετώπιση των επίκαιρων ζητημάτων ΥΑΕ

•             Η ένταξη του μαθήματος ΥΑΕ στο ωρολόγιο πρόγραμμα από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση

•             Άμεση χορήγηση επιδόματος δυστυχήματος, ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας στα θύματα των χώρων εργασίας

•             Η σύσταση Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικών Ατυχημάτων και Ασθενειών

•             Η επιστροφή στο ΥΠ Εργασίας, ενίσχυση,  θεσμική αναβάθμιση και στελέχωση του ΣΕΠΕ

•             Η ενίσχυση και αναβάθμιση στο ΥΠ Ενέργειας του Σώματος Επιθεωρητών Μεταλλείων

•             Η δημιουργία ενιαίου κέντρου στο ΥΠ. Εργασίας για όλους τους κλάδους δραστηριότητας και η ενσωμάτωση σε αυτό των αντίστοιχων δομών από τα άλλα Υπουργεία

•             Η λειτουργία του ΕΣΥΑΕ με στοχοθεσία, λογοδοσία και ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο.

•             Η κλαδική ή και γεωγραφική σύσταση Επιτροπών ΥΑΕ για Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις

•             Η δημιουργία Διευθύνσεων ΥΑΕ σε Περιφερειακό και Δημοτικό επίπεδο

•             Η δημιουργία ειδικών τμημάτων πρόληψης, όπου θα περιλαμβάνεται και η ιατρική της εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία.

•             Ανάπτυξη εθνικού δημόσιου προγράμματος υποχρεωτικών, περιοδικών προσυμπτωματικών ελέγχων στους χώρους εργασίας.

•             Ανάπτυξη ειδικού προγράμματος γενικευμένης πρακτικής ειδίκευσης στην ιατρική της εργασίας

•             Αναμόρφωση του συστήματος αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων καθώς και του συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων

•             Εκπαίδευση και πιστοποίηση κάθε εργαζόμενου και κάθε εργοδότη σε κάθε θέση εργασίας και σε κάθε επιχείρηση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανατροπή με το τροχαίο σοκ στην Εγνατία: Πώς έγινε - «Δεν είδα τίποτα», είπε ο οδηγός
Ανατροπή με τις συνθήκες του σοκαριστικού τροχαίου - Το φορτηγό έπεσε στα ΙΧ χωρίς να προηγηθεί σύγκρουση
Ανατροπή με το τροχαίο σοκ στην Εγνατία: Πώς έγινε - «Δεν είδα τίποτα», είπε ο οδηγός