Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η πιο… γλυκιά γιορτή στο πάρκο Ξαρχάκου

Μειωμένη 50-80% η φετινή παραγωγή μελιού – Αβοήθητοι από την πολιτεία οι παραγωγοί μπροστά στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Η πιο.... γλυκιά γιορτή φιλοξενείται στο Πάρκο Ξαρχάκου (έναντι ΧΑΝΘ), από Πέμπτη 17/10/2024 έως και Κυριακή 20/10/2024.

Η 15η Γιορτή Μελιού έχει εκλεκτά μέλια, κηρήθρες, βασιλικό πολτό, κηραλοιφές και προϊόντα που έχουν ως βάση το μέλι και περιμένει μικρούς και μεγάλους να την τιμήσουν.

«Φέτος είναι η 15η χρονιά για την γιορτή μας. Γίνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ε΄Δημοτική Κοινότητα, σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Θεσσαλονίκης και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Μελισσοκομίας)», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο  Γραμματέας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Καραγουδάκης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης.

Πώς επιδρά η κλιματική κρίση στο μέλι

Ο ίδιος πρόσθεσε πως φέτος υπάρχουν 23 εκθέτες, αριθμός μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. «Είμαστε λιγότεροι σε σχέση με το 2023 λόγω δυσκολίας της παραγωγής. Πέρυσι είχαμε πανελλαδικά 80% μειωμένη παραγωγή, ενώ φέτος κυμαίνεται 50-80% ανάλογα με την περιοχή. Στη Θεσσαλονίκη είναι στα ίδια ποσοστά. Φταίει ο καιρός φταίει και η κλιματική κρίση. Είχαμε για μεγάλο διάστημα υψηλές θερμοκρασίες από 35-40 βαθμούς. Τα φυτά, οι θάμνοι και τα δέντρα σοκαρίστηκαν και δεν μπορούσαν να δώσουν νέκταρ.

Αυτό δεν έχει επίπτωση στην ποιότητα αλλά στην ποσότητα.

Η τιμή αναγκαστικά ανέβηκε. Όμως ανέβηκε ελάχιστα. Φανταστείτε έναν επαγγελματία με μείον 80% της παραγωγής για δύο συνεχόμενες χρονιές… Από την άλλη υπάρχουν αναλώσιμα που χρησιμοποιούμε το κόστος των οποίων έχει ανέβει πχ βάζα, ετικέτες, καύσιμα, διόδια…», σημείωσε ο κ. Καραγουδάκης.

Σχετικά με την τιμή του κιλού για το μέλι είπε πως στην Γιορτή τους «είναι στα 12 ευρώ». «Πρόκειται για πολύ καλή τιμή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Αλβανία πχ είναι 15 ευρώ το κιλό,. Καλύπτονται ίσα ίσα τα έξοδα και ενδεχομένως να υπάρχει ένα μικρό κέρδος», εξήγησε.

Λιγοστεύουν οι μελισσοκόμοι

giorti_melioy_2.jpg

Από τη δύσκολη κατάσταση στο επάγγελμα οι νέοι δεν θέλουν να το ακολουθήσουν μάς εξήγησε ο γραμματέας του Συλλόγου, ενώ και οι μεγαλύτεροι σιγά σιγά το εγκαταλείπουν ή σκέφτονται να το αφήσουν. «Αυτό έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Την επόμενη δεκαετία δεν θα υπάρχουν μελισσοκόμοι…. Δεν μας βοηθάει η πολιτεία. Επί της ουσίας δεν κάνει τίποτα που να έχει θετικό αντίκτυπο στον κλάδο μας. Βλέπουμε πλήρη αδιαφορία. Μπαίνουν στην αγορά αμφίβολα μέλια από το εξωτερικό. Σύμφωνα με την ΕΕ το 100% των εισαγόμενων μελιών είναι ή νοθευμένα ή υποβαθμισμένα, και φυσικά επικίνδυνα. Οι γλυκαντικές ουσίες που μπαίνουν στα μέλια βαφτίζονται ως ελληνικό μέλι. Αρκούν πχ 2 κιλά ελληνικού μελιού να ανακατευτούν με 1 τόνο εισαγόμενο και το μείγμα που θα προκύψει θα το ονομάσουν ελληνικό. Στα μέλια εξωτερικού έχουν γίνει πολλές επεξεργασίες ώστε κάθε έμπορος να μπορεί να το ανακατέψει και να το κάνει ό,τι θέλει», σημείωσε.

Ποιοτικά προϊόντα στη γιορτή

Στη Γιορτή Μελιού, όπως μας είπε, υπάρχουν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια: «Όλα τα προϊόντα έχουν προηγουμένως ελεγχθεί από εργαστήριο μελισσοκομίας και αφού πάρουν έγκριση ότι τηρούν τις προδιαγραφές τότε εμφανίζονται. Στη συνέχεια μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπος από το πανεπιστήμιο θα κάνουν δειγματοληψίες. Έπειτα κάθε εκθέτης είναι υποχρεωμένος μαζί με τα μέλια του να φέρνει και κηρήθρες του. Έτσι διασφαλίζεται ο καταναλωτής από κάθε πλευρά».

meli.jpg

Ώρες λειτουργίας 17-20/10: 9.00 -21.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ