Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Μέχρι τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να αποδοθούν προς χρήση οι περίπου 800 θέσεις πρόσκαιρης στάθμευσης εντός της ΔΕΘ, εντός του λιμανιού και σε δύο οικόπεδα της ΓΑΙΑΟΣΕ στην περιοχή δικαστηρίων – Σταθμού, με στόχο την ανακούφιση του κυκλοφοριακού κατά τις ώρες αιχμής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το θέμα απασχόλησε σήμερα το Συντονιστικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το Fly Over, που συνεδριάζει κάθε 15 περίπου ημέρες στο ΥΜΑΘ. Σχετικά με τις θέσεις πρόσκαιρης στάθμευσης ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας είπε σήμερα ότι απομένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, που αφορούν κυρίως το πώς ακριβώς θα γίνεται η είσοδος και έξοδος από τους καθορισμένους χώρους στάθμευσης, πώς θα ρυθμιστούν τα φανάρια κλπ, κάτι το οποίο γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεταφορών. Υπενθυμίζεται ότι στο λιμάνι τελειώνουν κάποιες εργασίες και οι πρόσκαιρες θέσεις θα χρησιμοποιούνται με ένα χαμηλό αντίτιμο, ενώ στους υπόλοιπους χώρους θα είναι δωρεάν. Ωστόσο, ο κ. Γκιουλέκας τόνισε ότι μετά το τέλος του ωραρίου που θα καθοριστεί για να εξυπηρετεί κυρίως τις ώρες αιχμής (πιθανόν να προσδιοριστεί περίπου από 7 το πρωί έως τις 4-5 το απόγευμα) δεν θα μπορεί κανείς να αφήνει το όχημά του, δε θα είναι δηλαδή μόνιμης στάθμευσης και θα πρέπει να το απομακρύνουν τα ΙΧ τους καθώς θα κλείνουν τα πάρκινγκ και μετά θα γίνονται έλεγχοι από την Τροχαία. Εντός της ΔΕΘ η παραχώρηση χώρων για όσο διαρκούν οι εργασίες του FlyOver δε θα ισχύει όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η διεθνής έκθεση.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αναζήτηση και νέων οικοπέδων γύρω από τη Θεσσαλονίκη, τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική πλευρά της πόλης, «για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, επαναλαμβάνω, τους Θεσσαλονικείς να έχουν τη δυνατότητα τις ώρες αιχμής να μη συνωστίζονται όλοι στο κέντρο αλλά να μπορούν να αξιοποιούν αυτούς τους χώρους, παράλληλα με τη χρήση της κυκλικής γραμμής του ΟΑΣΘ». Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την έναρξη λειτουργίας διαρκούς κυκλικής διαδρομής ΟΑΣΘ προς και από αυτούς τους χώρους, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Σύμφωνα με τον υπουργό ο ΟΑΣΘ είναι έτοιμος να την εφαρμόσει αποφασίζονται οι στάσεις οι οποίες θα γίνονται για επιβίβαση και αποβίβαση. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν επιπλέον ήδη επιβαρυμένοι δρόμοι.
Το άλλο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε τη ρύθμιση φαναριών στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμβαδίζουν με τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη.
«Περιμένουμε λοιπόν να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη για να ρυθμίσουμε κάποια φανάρια που λειτουργούν με δεδομένα άλλων εποχών», όπως είπε ο κ. Γκιουλέκας, εξηγώντας ότι τουλάχιστον σε καίρια σημεία, στις κεντρικές οδικές αρτηρίες πρέπει να ρυθμιστούν για να μπορούν να διαρκούν ανάλογα με τον κυκλοφοριακό φόρτο περισσότερο το πράσινο ή αντίστοιχα το κόκκινο, για να μπορεί αυτό να διευκολύνει την ροή των αυτοκινήτων.
Παράλληλα, στο τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται να δοθεί προς χρήση και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Ειδικότερα, είπε ότι έχει τελειώσει η φάση της επεξεργασίας, έχουν προστεθεί όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες και «είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την εφαρμογή πλέον στην χρήση του κάθε Θεσσαλονικιού, του κάθε επισκέπτη της πόλης».
Τέλος σε ό,τι αφορά στους χώρους φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, ο υπουργός επανέλαβε τη συμφωνία που υπήρξε με όλους τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώροι φορτοεκφόρτωσης τα σημεία που ορίζονται από τους δήμους ως χώροι φορτοεκφόρτωσης, «για να μην έχουμε αυτή τη διαρκή στάση αυτοκινήτων που μεταφέρουν εμπορεύματα οπουδήποτε μέσα στη Θεσσαλονίκη».
«Με άλλα λόγια, αυτό το οποίο με όλους συζητήσαμε και από όλους ζητήσαμε ως ένα συντονιστικό συμβούλιο της πόλης, το οποίο συγκαλούμε με δική μας ευθύνη, είναι ο καθένας να αναλάβει ένα μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης που αναλογεί σε όλη την πόλη και κυρίως στους φορείς, για να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας μέχρι να παραδοθεί το έργο του Fly Over», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας, ενώ ανέφερε ότι η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης θα συμβάλει στην εκτόνωση ενός μεγάλου μέρους του κυκλοφοριακού, ενώ, παράλληλα, θα φέρει και νέες ρυθμίσεις στην πόλη σε επίπεδο συγκοινωνιακό, στα δρομολόγια λεωφορείων κλπ.
Στις 30 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για παράδοση του Μετρό, όπως είπε. «Υπάρχει σχετική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού για το Μετρό. Δίδεται το μετρό στην κυκλοφορία, κόβεται το πρώτο εισιτήριο, δεν υπάρχει κάποια άλλη αναβολή».

- Θεσσαλονίκη: «Πλημμυρίζει» προϊόντα από Κρήτη η πόλη – Για 9 μέρες, πού θα είναι
- Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία στο ΥΜΑΘ – «Εκρηκτική» υποστελέχωση στα νοσοκομεία
- Κλειστοί δρόμοι αυτό το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη – Ποιοι δρόμοι, ποιες ώρες
- Ανάκληση για επικίνδυνο τρόφιμο από τα ράφια των σούπερ – μάρκετ (ΦΩΤΟ)