Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
«Καμπανάκι» για επικείμενα λουκέτα σε σχολικά κυλικεία, ως αποτέλεσμα του νέου καθεστώτος φορολόγησης, κρούει ο κλάδος, που απευθύνεται με επιστολή και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό προκειμένου να δοθεί λύση, καθώς αυτήν την στιγμή τίθεται θέμα βιωσιμότητας του κλάδου, όπως επισημαίνεται.
Συγκεκριμένα, επιστολή στον Πρωθυπουργό έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων (ΠΟΚΔΙΣ) προκειμένου να γνωστοποιήσει το πρόβλημα των 4.000 μισθωτών σχολικών κυλικείων της χώρας. Σημειώνουν ότι ο κλάδος λειτουργεί υπό πολύ ειδικό καθεστώς και υπάρχουν νόμοι και παράμετροι, οι οποίοι περιορίζουν την εργασία και το εισόδημά τους.
Για άδικες και χωρίς καμία λογική νέες φορολογικές διατάξεις που έρχονται να προστεθούν σε ήδη υπάρχοντα προβλήματα, κάνει λόγο από την πλευρά του και το Σωματείο Κυλικειαρχών Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».
«Είμαστε ένας ειδικός κλάδος. Οι ημέρες εργασίας το χρόνο είναι 130-150 το πολύ», όπως δηλώνει μιλώντας στο «ΤyposThes» η κ. Ουρανία Τσιρίδου πρόεδρος του Σωματείου Κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι έπειτα από ενέργειες του κλάδου, είχε βγει ΦΕΚ ότι θα φορολογούνταν με βάσει τις πραγματικές ημέρες εργασίας, οι οποίες θα δηλώνονταν από τον μισθωτή, με προσκόμιση και αντίστοιχης βεβαίωσης από το διευθυντή του εκάστοτε σχολείου. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα έγιναν οι δηλώσεις, ωστόσο εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με ημερομηνία 1η Οκτωβρίου ορίζει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των σχολικών κυλικείων σε 255 ημέρες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (δημοτικά) και 274 στην δευτεροβάθμια (γυμνάσια - λύκεια), ενώ είναι πάγια η 11η Σεπτεμβρίου ως εναρκτήρια ημέρα της σχολικής χρονιάς και η 10η Ιουνίου ως καταληκτική ημερομηνία της.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να αναθεωρηθεί και να διορθωθεί ο λάθος προσδιορισμός των ημερών εργασίας του κλάδου, ενώ περαιτέρω, τονίζουν και ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε εξαιτίας της καθυστέρησης εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων. Ειδικότερα, πολλοί επαγγελματίες έχασαν το δικαίωμα να λάβουν voucher και επιδόματα, όπως φοιτητικά επιδόματα, κοινωνικό τιμολόγιο, voucher για ΚΔΑΠ παιδικών σταθμών κλπ. τα οποία αντιστοιχούν σε πολλές χιλιάδες ευρώ ανά οικογένεια. Τονίζεται δε πως όσες εκκαθαρίσεις πραγματοποιήθηκαν είναι διπλάσιες από αυτές που πλήρωναν έως σήμερα.
«Πολλά κυλικεία θα αρχίσουν να κλείνουν γιατί δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν», επισημαίνει η κ. Τσιρίδου, τονίζοντας ότι το σωματείο κάνει ενέργειες για να βρεθεί λύση. Ο φόρος θα αυξηθεί εξαιτίας αυτού του νέου καθεστώτος φορολόγησης, με τους επαγγελματίες να κάνουν λόγο για μεγάλη διαφορά και το κυριότερο ότι δεν αφορά πραγματικές ημέρες εργασίας.
Όπως τονίζουν η φορολογία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, που είναι ήδη δύσκολη, καθώς «υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στα σχολικά κυλικεία και το κράτος, ενώ θα έπρεπε γιατί είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι, δεν έχει ασχοληθεί όσο θα έπρεπε».
«Ένα κυλικείο έχει έξοδα όπως ένα οποιοδήποτε μαγαζί έξω. Και την εφορία και το λογιστή και το ενοίκιο», όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Τσιρίδου, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα οι ημέρες λειτουργίας είναι περιορισμένες, ενώ από το κυλικείο ψωνίζει κατά μέσο όρο μόνο το 1/3 των φοιτούντων παιδιών.
Όπως αναφέρει και η Ομοσπονδία στην επιστολή της, μεγάλη οικονομική πληγή είναι η μη τήρηση των κανονισμών του σχολείου, όταν στην πλειοψηφία η εξώπορτες σε γυμνάσια και λύκεια παραμένουν ανοιχτές και μαθητές ψωνίζουν από γύρω μαγαζιά ή παραγγέλνουν ακόμη και «delivery» οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που έχει το κυλικείο.
«Πέραν της οικονομικής απώλειας για εμάς, προκύπτει συχνά να είναι και πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών, όταν στο σχολείο μπορεί να εισέλθει το οτιδήποτε», αναφέρει η Ομοσπονδία.
«Είναι δυσβάσταχτο όλο αυτό. Δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Συνάδελφοι κάνουν υπομονή για διάφορους λόγους. Αν μας “χτυπάει” έτσι η εφορία δεν θα αντέξουμε για πολύ. Το κυλικείο πρέπει να υπάρχει στο σχολείο επιτελεί και ένα λειτούργημα», επισημαίνει η κ. Τσιρίδου.
Επιστολή στήριξης της ΟΕΕΘ
Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών & Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης μέλος της οποίας είναι το Σωματείο Κυλικειαρχών Δημοσίων & Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”». Σε αυτήν αναφέρει ότι συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία και την αγωνία των μελών του Σωματείου και ζητά την παρέμβασή του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του λάθους προσδιορισμού των ημερών εργασίας του κλάδου, σύμφωνα με την οδηγία των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας και την υπαγωγή των επαγγελματιών του κλάδου με ΚΑΔ 56.29.2004 σε όλα τα δικαιώματα, που με ευθύνη της ΑΑΔΕ εξαιρέθηκαν. «Είμαστε βέβαιοι ότι με την ιδιαίτερη ευαισθησία που σας διακρίνει, θα επιληφθείτε άμεσα της επίλυσής του ζητήματος προς υπεράσπιση και προστασία του κλάδου, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις», τονίζεται στην επιστολή.