Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαθητές – διπλωμάτες υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στην 9η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Τι γνωρίζει ένας έφηβος για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Πώς μπορεί να τα υπερασπιστεί; Και πώς μπορεί να αποκτήσει εξοικείωση με τις διαδικασίες του Ο.Η.Ε. και τις διεθνείς συμβάσεις;

Μέσα από την 9η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, γνωστή ως «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» - ΜΡΔ παιδιά ηλικίας 12-18 ετών θα μπορέσουν:

•Να εξασκηθούν σε διπλωματικές συζητήσεις, επιχειρηματολογία και λήψη αποφάσεων.

•Να γνωρίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σημασία της προάσπισής τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

•Να βιώσουν την έννοια της πολυμερούς συνεργασίας και της διπλωματίας μέσα από την εκπροσώπηση διαφόρων χωρών.

•Να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον δημόσιο λόγο, τον σεβασμό στην άποψη του άλλου και τη διεθνή συνεργασία.

Οι εργασίες της προσομοίωσης θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη 13-15 Δεκεμβρίου στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» και το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» (δια ζώσης), αλλά και ταυτόχρονα διαδικτυακά για μαθητές που δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Κάθε μαθήτρια και μαθητής, θα έχει την ευκαιρία να πάρει την κοινωνία του σήμερα στα χέρια της/του, εκφράζοντας, ως διπλωμάτης, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις ιδέες της/του για το παρόν και το μέλλον, όπως εκείνη και εκείνος το οραματίζεται.

Το ΜΡΔ προσφέρει για ακόμη μια χρονιά τη δυνατότητα στους/τις μαθητές/-τριες όλων των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας να συμμετέχουν σε μια διαδραστική, καινοτόμα και συμπεριληπτική εκπαιδευτική εμπειρία!

«Η μεγαλύτερη μαθητική προσομοίωση στη χώρα»

«Είμαστε στην 9η χρονιά που γίνεται το συνέδριο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μαθητική προσομοίωση στη χώρα ενώ πάνω από 600 μαθητές θα λάβουν μέρος. Η ιδέα ανήκει στην αφ. καθηγήτρια Δρ. Παρασκευή Νάσκου-Περράκη, επιστημονικά υπεύθυνη και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, πρωτεργάτρια των προσομοιώσεων, που έφερε τον θεσμό και για τους μαθητές.

Τα παιδιά έχουν ευκαιρία να γνωρίσουν πώς λειτουργούν οι επιτροπές του ΟΗΕ και να πάρουν ρόλο εμπειρογνώμονα, συζητώντας πχ για τα δικαιώματα των γυναικών, των ΑΜΕΑ, για την πρόσβαση στο νερό κλπ. Και με την καθοδήγηση των προεδρείων τους να αλληλοεπιδράσουν και να καταλήξουν σε προτάσεις, σε θέματα και ερωτήματα που εν τέλει ψηφίζονται και αφορούν στην προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε θεωρητικό πάντα επίπεδο μιας και είναι προσομοίωση. Μέσα από αυτή την διαδικασία τα παιδιά έρχονται πιο κοντά στον ΟΗΕ, και συζητούν με συνομήλικους τους από όλη τη χώρα. Κάθε χρόνο εκπλησσόμαστε από τις φρέσκιες ιδέες τους όρεξή τους να ασχοληθούν με ανθρώπινα δικαιώματα. Μας δίνουν μια αισιοδοξία για το μέλλον», ανέφερε στο «ΤyposThes» η κυρία Θωμαή Νταφούλη εκ μέρους των διοργανωτών και πρόσθεσε πως τα παιδιά «θα έχουν και την ευκαιρία αλληλεπίδρασης με διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών».

Πώς προετοιμάζονται οι επίδοξοι διπλωμάτες

Πώς γίνεται η προετοιμασία των παιδιών για την προσομοίωση; Όπως εξήγησε η κυρία Νταφούλη «μόλις δηλώσουν συμμετοχή τούς αποστέλλεται υλικό, ανάλογα με την επιτροπή που θα συμμετάσχουν για να υπερασπιστούν ένα δικαίωμα. Έχουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις ένα μήνα πριν με προεδρία τους, ενώ και οι καθηγητές τους τούς βοηθούν. Η διαδικασία έχει συγκεκριμένη ρότα και κανόνες. Οι αιτήσεις συμμετοχής είναι μέχρι τις 18/10 όμως αν υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον, που συχνά το έχουμε δει και από προηγούμενες φορές, δίνουμε παράταση μέχρι και τέλη Οκτωβρίου. Δεχόμαστε και ομαδικές αλλά και ατομικές συμμετοχές. Και κάνουμε τις εργασίες και δια ζώσης και διαδικτυακά ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν και παιδιά από απομακρυσμένες περιοχές. Το είχαμε ξεκινήσει λόγω ανάγκης την περίοδο του κορωνοϊού όμως διαπιστώσαμε ότι το διαδικτυακό κομμάτι βοηθάει αρκετούς συμμετέχοντες».

Σκοπός του Συνεδρίου

Η αφ. καθηγήτρια Δρ. Παρασκευή Νάσκου-Περράκη, επιστημονικά υπεύθυνη και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, είναι η ψυχή του συνεδρίου και η εμπνεύστρια των προσομοιώσεων του ΟΗΕ στην Ελλάδα. Με την πολυετή της εμπειρία στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η κα Περράκη έχει διαμορφώσει το «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» σε μία από τις πιο αξιόπιστες και προσιτές σε κάθε μαθητή εκπαιδευτικές διοργανώσεις. Η καθοδήγησή της εξασφαλίζει την επιστημονική εγκυρότητα και την υψηλή ακαδημαϊκή ποιότητα του συνεδρίου. Το «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» είναι το μοναδικό στο είδος του συνέδριο στα ελληνικά και με φοιτητές, εξαιρετικά έμπειρους, σε τέτοιες διοργανώσεις να αναλαμβάνουν το ρόλο των Προεδρείων Επιτροπών. Αυτοί αναλαμβάνουν τον συντονισμό, καθοδήγηση και προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο.

Από το 2016 έως το 2023, περισσότεροι από 3.000 μαθητές και 450 φοιτητές από περισσότερα από 150 σχολεία έχουν συμμετάσχει στη διοργάνωση «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στον τομέα των διεθνών σχέσεων και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τις προηγούμενες διοργανώσεις, το συνέδριο έχει τιμηθεί από την παρουσία εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, της πολιτικής ηγεσίας, τοπικών φορέων και διπλωματών, όπως εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών φορέων, καθώς και ανώτατων αξιωματούχων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ενδεικτικά, έχουν παρευρεθεί ο κ. Δημήτρης Φατούρος, από το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Δαμιανός Σερεφίδης, από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στη Γενεύη, η Δρ. Φωτεινή Παζαρτζή, κάτοχος της Έδρας «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» της Σχολής Fletcher στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς και Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

Αιτήσεις Συμμετοχής

Οι αιτήσεις για συμμετοχή μαθητών στο συνέδριο άνοιξαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2024 και η πλατφόρμα παραμένει ανοικτή έως τις 18 Οκτωβρίου 2024. Το συνέδριο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ενσαρκώσουν το ρόλο διπλωματών σε ένα περιβάλλον που προσομοιώνει τις επιτροπές του Ο.Η.Ε., το μοναδικό με γλώσσα εργασίας τα ελληνικά.

Οι μαθητές μπορούν να εγγραφούν είτε μεμονωμένα, είτε μέσω του σχολείου τους σε ομαδικές συμμετοχές. Περισσότερες πληροφορίες και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου, www.roh.gr.

Πληροφορίες Επικοινωνίας:

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο, την υποβολή αιτήσεων και την προετοιμασία των μαθητών, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Οργανωτική Επιτροπή:

•Email: [email protected] / [email protected]

•Ιστοσελίδα: www.roh.gr

•Facebook: @mathites.se.rolo.diplomati

•Instagram: @mrd_thessaloniki

Φορέας Υλοποίησης: Σύλλογος «ΡΟΗ”.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ