Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Αντίστροφα μετρά από τις 9 Οκτωβρίου η προθεσμία των τριών εβδομάδων που έχουν τα ταξί για να τοποθετήσουν στο πίσω δεξιά τζάμι των οχημάτων τους τις ειδικές αυτοκόλλητες ταμπέλες, με τις οποίες ενημερώνονται οι καταναλωτές σχετικά με την υποχρέωση αποδοχής καρτών πληρωμών από τους αυτοκινητιστές.
Οι ταξιτζήδες αντιδρούν τόσο στο μέγεθος όσο και στο σημείο που τους υποδεικνύεται να κολλήσουν το αυτοκόλλητο, αναφέροντας ότι η σήμανση «θέτει σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια επιβατών και οδηγών».
Όπως ανακοίνωσε στις 9 του μήνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί, έχουν επιλέξει την νομική οδό και βρίσκονται στην διαδικασία της προσφυγή στο ΣτΕ, για την άμεση αναστολή της απόφασης. Ωστόσο, μέχρι να τελεσιδικήσει η προσφυγή τις επόμενες μέρες θα διανεμηθούν στα σωματεία από την Ομοσπονδία τα σχετικά αυτοκόλλητα. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παραληφθούν από την επόμενη εβδομάδα. «Δεν μπορούμε να μην παραλάβουμε από τη στιγμή που ο νόμος το ορίζει», όπως επισημαίνει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής», Κλήμης Λεοντιάδης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι προσφεύγουν στο ΣτΕ καθώς με την τοποθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο δεν θα έχουν οπτική επαφή με το δρόμο, ενώ θα υπάρχει επικινδυνότητα για το ποιον παραλαμβάνουν ειδικά το βράδυ. «Εμείς θέλουμε να είναι πολύ μικρότερο και σε ένα σημείο που να μην ενοχλεί την οδήγηση», τονίζει. «Δεν συζητάμε να μην μπει το αυτοκόλλητο. Εννοείται πως πρέπει να μπει. Θα μπορούσε όμως να τοποθετηθεί στο προσκέφαλο, ώστε να το βλέπει ακόμη καλύτερα ο επιβάτης, ή κάπου πιο χαμηλά και μικρότερο ή στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Δε ξέρω γιατί έπρεπε να μπει στο συγκεκριμένο σημείο και να είναι “ολόκληρη πινακίδα”», όπως θα πει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι οι διαστάσεις του είναι 25 επί 12 εκατ. και είναι χρώματος μπλε σκούρο.
«Το υπουργείο κράτησε αδιάλλακτη στάση, οπότε θα προχωρήσουμε όπως είπαμε», πρόσθεσε. Επισημαίνει δε ότι όλα τα ταξί διαθέτουν POS.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ, σε περίπτωση μη επικόλλησης της αυτοκόλλητης ταμπέλας μέχρι τέλος Νοέμβρη, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Η επιστολή της Ομοσπονδίας
Η Ομοσπονδία παρέλαβε τα αυτοκόλλητα στις 8 Οκτωβρίου ωστόσο σε έγγραφο που είχε στείλει λίγες ημέρες νωρίτερα στην ΑΑΔΕ, ανέφερε ότι η παραλαβή τους «δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή εκ μέρους μας της νομιμότητας των ως άνω σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων και εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο οι ενστάσεις και διαφωνίες που έχουμε επανειλημμένως εκφράσει έως σήμερα, τόσο σε σχετικές συναντήσεις όσο και δημοσίως».
Συγκεκριμένα, υπενθυμίζουν ότι δεν είναι κατ’ αρχήν αρνητικοί στη σήμανση για τη σωστή ενημέρωση των επιβατών, αναφέρουν όμως ότι είναι «εντόνως αρνητικοί στον συγκεκριμένο τρόπο σήμανσης, η οποία λόγω μεγέθους και τοποθεσίας επικόλλησης μειώνει την ορατότητα σε τέτοιο βαθμό και με τέτοιο τρόπο, ώστε να καθίσταται επικίνδυνη για την οδική ασφάλεια και την ασφάλεια οδηγών και επιβατών».
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει δε ότι πρότεινε «εναλλακτικές λύσεις, που εξασφάλιζαν τόσο τη σωστή ενημέρωση των επιβατών όσο και την οδική ασφάλεια, οι οποίες ωστόσο για ανεξήγητους λόγους δεν έγιναν αποδεκτές». «Καίτοι προτιθέμεθα να παραλάβουμε τυπικά τις ταμπέλες, δεν μετακινούμαστε από τις θέσεις μας και τα τεκμηριωμένα και βάσιμα επιχειρήματά μας και προτιθέμεθα να προβούμε σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες, δικαστικές και εξωδικαστικές, για την ακύρωση των παράνομων αυτών αποφάσεων», αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής.
Ζητούν πιάτσες στις στάσεις Μετρό
Στο μεταξύ, οι αυτοκινητιστές της Θεσσαλονίκης, ενόψει της έναρξης λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν ήδη πραγματοποιήσει επαφές τόσο με τον δήμο Θεσσαλονίκης όσο και με την Τροχαία και το ΟΣΕΘ, ζητώντας να προβλεφθούν πιάτσες, έξω από κάθε στάση του Μετρό.
«Ζητάμε σε κάθε έξοδο στάσης του Μετρό να υπάρχει από έξω πιάτσα ταξί, ώστε να μπορούμε να συμπληρώνουμε το Μετρό», τονίζει ο κ. Λεοντιάδης. Αναφέρει για παράδειγμα ότι κάποιος που θα έρχεται στο κέντρο από Καλαμαριά και θα κατεβαίνει στη στάση Αγίας Σοφίας αλλά θα θέλει να μετακινηθεί προς κάποιο άλλο σημείο του κέντρου, όπως η Άνω Πόλη για παράδειγμα, να μπορεί να το πράξει εύκολα με ταξί που θα βρίσκεται από έξω από τη στάση του Μετρό.
Αναμένεται να υπάρξει και νέο ραντεβού τις επόμενες ημέρες για να συζητηθεί και πάλι το θέμα, ίσως στο πλαίσιο μια ευρείας σύσκεψης. Φέρεται να υπάρχει συμφωνία από όλα τα μέρη ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει, ωστόσο ο κ. Λεοντιάδης τονίζει ότι πρέπει «τρέξουν» οι διαδικασίες. «Πάμε, λίγο αργά και πρέπει να πιέσουμε. Το μετρό σε δυο μήνες, από ότι λένε, θα είναι στη διάθεση των Θεσσαλονικέων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τονίζει χαρακτηριστικά.