Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 2500 φοιτητές ΑΠΘ κάνουν ετησίως πρακτική σε 2000 φορείς

Οι 38 καλύτερες πρακτικές και οι 39 καλύτεροι επόπτες φορέων υποδοχής θα βραβευτούν σε εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Πόσο απέχει η θεωρία από την πράξη; Πόσο κοντά είναι οι σπουδές με την πραγματικότητα στο χώρο εργασίας; Και πόσο ανανεώνεται μια επιχείρηση με την συνεργασία με νέους πανεπιστημιακού αποφοίτους;

Η πρακτική άσκηση των φοιτητών είναι ένα καθοριστικό κομμάτι μετά τις σπουδές τους.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υλοποιεί σχετικό πρόγραμμα ανοίγοντας σε χιλιάδες σπουδαστές του κάθε χρονιά νέες πόρτες σε επιχειρήσεις.

«Το πρόγραμμα πρακτικής είναι χρηματοδοτούμενο από επιχειρησιακά προγράμματα εδώ και πάνω από 25 χρόνια, ενώ υπήρχε με άλλες μορφές παλαιότερα σε άλλα τμήματα. Στο ΑΠΘ τώρα υπάρχει πρακτική άσκηση σε όλες τις σχολές, διάρκειας 1-3 μήνες, ανάλογα με το τμήμα, σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Η χρηματοδότηση καλύπτει την αποζημίωση και ασφάλιση φοιτητή και ανέρχεται σε 280 το μήνα συνολικά. Υπολογίζουμε ότι ασκούνται κάθε χρόνο περί τις 2500 φοιτητές σε περίπου 2000 φορείς», ανέφερε στον «ΤyposThes» ο ιδρυματικά υπεύθυνος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Αντώνιος Κορωναίος, που θα παρουσιάσει τον απολογισμό της λειτουργίας του προγράμματος για τη διετία 2022-2024, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση θα βραβευθούν φοιτητές/ τριες και επόπτες Φορέων Υποδοχής με τις καλύτερες πρακτικές, για τα ακαδημαϊκά έτη 2022-2023, καθώς και επιστημονικοί υπεύθυνοι πρακτικής άσκησης Τμημάτων που έχουν αποχωρήσει. Συνολικά, θα βραβευθούν 38 φοιτητές/τριες από 40 Τμήματα του ΑΠΘ και 39 επόπτες Φορέων Υποδοχής.

«Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία πρακτικών έχει εξαιρετικές κριτικές. Από αυτές καλούμε το κάθε τμήμα να επιλέξει από τις καλύτερες την καλύτερη. Είναι μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία γιατί μέσα από τις άριστες πρέπει να διαλέξει κανείς την κορυφαία. Επίσης κάθε τμήμα επιλέγει και έναν φορέα που προτείνει να βραβευτεί. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι και οι φορείς έχουν εξαιρετικές κριτικές, οπότε και εκεί υπάρχει δύσκολη διαδικασία», συμπλήρωσε ο κ. Κορωναίος.

Πού βοηθάει η πρακτική

Κληθείς να σχολιάσει πού βοηθάει η πρακτική άσκηση ο καθηγητής σχολίασε πως «τα οφέλη πρακτικής άσκησης για φοιτητές είναι πολλαπλά. Μπορούν να συνοψιστούν στη γνωριμία με το χώρο εργασίας, στην αύξηση της αυτοεκτίμησης, στην κατανόηση του τι ζητάει η αγορά εργασίας, ενώ ένα παράπλευρο κέρδος, όχι αμελητέο, είναι η εύρεση εργασίας στον φορέα που κάνουν πρακτική άσκηση. Αρκετοί φοιτητές έχουν προσληφθεί στους φορείς που έκαναν πρακτική ή έφτιαξαν οι ίδιοι εταιρείες που δίνουν θέσεις πρακτικής. Οφέλη υπάρχουν και για τους φορείς γιατί έρχονται σε επαφή με νέους ανθρώπους, γνωρίζουν τι διδάσκεται στα πανεπιστήμια και δημιουργούν μια δεξαμενή από την οποία όταν χρειαστούν αργότερα μπορεί να αντλήσουν στελέχη, καθώς είναι πιθανό αυτά να έχουν περάσει από το φορέα για 1-3 μήνες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλοι βγαίνουν κερδισμένοι».

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας.

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) μέσω του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2021-2027.

Η εκδήλωση δεν είναι ανοιχτή για το κοινό και απαιτείται πρόσκληση για την είσοδο σε αυτή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ