Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Τρέχει» να σώσει οικόπεδα ο δήμος Θεσσαλονίκης

Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν οικόπεδα λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας απαλλοτρίωσης

Του Δημήτρη Κετικίδη | Από την έντυπη έκδοση «Τύπος Θεσσαλονίκης»

Σε αναζήτηση πόρων βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να καταφέρει να σώσει ακίνητα τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η δημοτική αρχή, στα ταμεία του δήμου υπάρχει σημαντικό έλλειμμα με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ως προς την απαλλοτρίωση οικοπέδων τα οποία σχεδίαζε να αξιοποιήσει ο δήμος.

Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Αστικής Ανάπτυξης & Πολεοδομίας κ. Δήμητρα Αγκαθίδου η οποία δήλωσε πως «προσπαθούμε να καταλήξουμε σε έναν πρώτο προγραμματισμό για τις απαλλοτριώσεις, να δούμε δηλαδή πόσα χρήματα έχουμε μαζέψει από διάφορα προγράμματα. Είμαστε διαρκώς σε μια διαδικασία αναζήτησης πόρων, διότι έχουν χαθεί πολλοί χώροι λόγω της οικονομικής κατάστασης του δήμου».

Μικρότερη η προθεσμία για την απαλλοτρίωση

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το νόμο 4759/2020 η προθεσμία για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης έχει μειωθεί από τους 18 στους 6 μήνες. Πρακτικά λοιπόν αυτό σημαίνει πως ο δήμος «τρέχει» έτσι ώστε να σώσει όσα περισσότερα οικόπεδα γίνεται, διαφορετικά το οικόπεδο μπορεί να αποχαρακτηριστεί.

«Ο δήμος θα πρέπει να βρει χρήματα για να πληρώσει τις δικαστικές αποφάσεις, τα οποία ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Για κάποια από αυτά τα οικόπεδα όμως δεν έχει εκπνεύσει ακόμη το εξάμηνο» συμπληρώνει η κ. Αγκαθίδου.

Όπως τονίζει η ίδια, «ο δήμος είχε έλλειμμα 23-24 εκατομμυρίων ευρώ, και γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε πόρους από προγράμματα έτσι ώστε να μη χάσουμε τους χώρους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά σίγουρα περίπου 30 οικόπεδα τα οποία ενδεχομένως να μη μπορέσει ο δήμος να τα αξιοποιήσει όλα αν δε βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν. Υπάρχουν περιπτώσεις μάλιστα κατά τις οποίες ο δήμος έχει ήδη βγάλει από τα ταμεία του ένα ποσό, ωστόσο αν δεν μπορέσει να το εξοφλήσει, τότε δεν θα έχει την πλήρη κυριότητα όλου του οικοπέδου. Οι περισσότεροι χώροι έχουν χαρακτηριστεί ως κοινωφελείς και χώροι πρασίνου.

«Ο δήμος ασφαλώς θέλει να διατηρήσει όλα τα οικόπεδα, ωστόσο έχει γίνει μια ιεράρχηση των αναγκών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι πιο σημαντικές υποθέσεις» υπογραμμίζει η κ. Αγκαθίδου.

Εκτός από τις απαλλοτριώσεις χώρων όμως, η δημοτική αρχή καλείται να βρει λύσεις και για τις διανοίξεις δρόμων. «Όταν γίνεται ένα ρυμοτομικό σχέδιο, η αποζημίωση έρχεται από τον δήμο, ωστόσο επειδή οφελούνται και πάροδοι, κάποιοι πρέπει να εισφέρουν σε χρήμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις που εκκρεμούν διανοίξεις, αυτό συμβαίνει επειδή οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων είναι πολλοί, και πρέπει να επιμεριστεί σε όλους το ποσό.

Αυτό που μπορεί να κάνει ο δήμος αν έχει τα χρήματα είναι να πληρώσει το ποσό και να τους χορηγήσει βεβαιώσεις στην εφορία» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αγκαθίδου.

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, γίνεται ένας προγραμματισμός έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε κάθε χρόνο να διαθέτουμε ένα συγκεκριμένο ποσό από τον προϋπολογισμό για τέτοιου είδους θέματα» είπε στο τέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ