*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Αντί για τους γκρίζους τοίχους μιας τσιμεντένιας αυλής ενός σχολείου, φανταστείτε μια αυλή που να έχει λάχανα, ρόκα, μαρούλια, μελιτζάνες και κολοκυθάκια.
Το όραμα να φτιάξει λαχανόκηπους σε δημόσια σχολεία έχει η περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία, και αυτό θα γίνει πραγματικότητα, αρχικά σε τρία τρία δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης: το 41ο, 31ο και το 53ο.
Η δράση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Σχολικές Κοινότητες (εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά) την Α' Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση Σχολικών Κοινοτήτων σε θέματα περιβάλλοντος, διατροφής και αειφορίας.
«Ειδικά στο 53ο που βρίσκεται στην Γ’ Δημοτική κοινότητα, στο πάνω μέρος της αυλής δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο πρασίνου. Είναι ένα δυστοπικό περιβάλλον. Σε πολλές σχολικές αυλές οι πολίτες του αύριο μεγαλώνουν με ένα τοπίο που μοιάζει περισσότερο με φυλακή παρά με σχολείο. Εμείς με τις επεμβάσεις που θα κάνουμε, θα αναβαθμίσουμε το περιβάλλον. Θέλουμε πραγματικό πράσινο με μικρά παρκάκια. Θέλουμε οι λαχανόκηποι που θα γίνουν, να λειτουργήσουν ως ανοιχτές αίθουσες διδασκαλίας», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο διευθυντής της περιβαλλοντικής Οργάνωσης Μαμαγαία κ. Περικλής Χατζηνάκος.
Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτησή μας είπε πως «αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν εν λειτουργία λαχανόκηποι σε εκπαιδευτικό χώρο δημόσιου σχολείου. Λείπουν τέτοιες ενέργειες απ΄ την πόλη μας. Εμείς έχουμε κάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατά την προηγούμενη χρονιά. Στο β΄εξάμηνο μάλιστα τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν στην καλλιέργεια, στην ισότητα φύλων και σε άλλα θέματα. Αυτό κορυφώνεται με την πρόσκληση που απευθύνουμε στις εκπαιδευτικές κοινότητες αλλά και στους πολίτες που μας έχουν συμπαρασταθεί, για να μας βοηθήσουν. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα προς την τοπική κοινωνία και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν εθελοντικά στη δημιουργία των λαχανόκηπων. Ήδη έχουμε βρει θερμή υποστήριξη από την Α’ δημοτική κοινότητα και την πρόεδρό της κυρία Άννυ Ακριβάκη. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί το δημόσιο σχολείο τόσο με εκπαιδευτικό υλικό, όσο και με υποδομές. Και με την στήριξη των εκπαιδευτικών, πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πιο πράσινα τα σχολεία, να ελαφρύνουμε το κλίμα στα σχολεία».
Οι λαχανόκηποι στα σχολεία θα αποτελέσουν ζωντανά εργαστήρια εκπαίδευσης, που θα δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία καλλιέργειας λαχανικών, να μάθουν να φροντίζουν το περιβάλλον και να αναπτύξουν βιώσιμες διατροφικές συνήθειες. Παράλληλα, θα ενισχύσουν την ομαδικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών, καλλιεργώντας την οικολογική συνείδηση από μικρή ηλικία.
«Σκεφτείτε πως στο Βρώσιμο δάσος στη Νεάπολη, επειδή υπήρχε οργανικό υλικό και η θερμοκρασία είχε πέσει, είχε αρχίσει η ζύμωση και έπειτα έγινε ατμός. Ένας δάσκαλος χημείας μπόρεσε με βάση τα όσα είχαν γίνει να εκπαιδεύσει τους μαθητές στο σημείο για την οργανική ζύμωση. Ένας λαχανόκηπος έχει πολλαπλά οφέλη. Δεν θα είναι μόνο μια ανοιχτή αίθουσα διδασκαλίας που θα λειτουργεί εποχιακά και όπου τα παιδιά θα φυτεύουν χειμερινά λαχανικά μαρούλια μπρόκολα λάχανα σέσκουλα, ρόκα, και μετά την συγκομιδή, μετά τα Χριστούγεννα, θα αρχίσουν την σπορεία για τα καλοκαιρινά λαχανικά. Αλλά θα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Σήμερα παιδιά “παραβατικά” θέλουν ευκαιρίες για να εκφραστούν δημιουργικά. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας θα αλλάξει ο τρόπος σκέψης τους και θα βρουν ελπίδα. Αυτό για εμάς είναι μεγάλη χαρά αν συμβεί. Και το βλέπουμε να γίνεται σε εκπαιδευτικές μας παρεμβάσεις.

Φωτογραφία από το Βρώσιμο δάσος Νεάπολης
Κάνουμε μικρά βήματα και ενθαρρύνουμε την περιβαλλοντική εκπαίδευση» σημείωσε ο κ. Χατζηνάκος.
Ήδη έχουν έρθει σε επαφή με αρκετούς φορείς της πόλης για την εύρεση χρηματοδότησης: «Ευελπιστούμε ότι θα βρεθούν πόροι. Αναλογιστείτε πως παιδιά ρωτήθηκαν από πού προέρχεται η ντομάτα, κι εκείνα αντί να πουν ότι έχει σπόρο που δίνει τον καρπό, είπαν ότι φυτρώνει στο ράφι ενός γνωστού σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης!
Από αυτή την ένδειξη καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το χάσμα σχολικής καθημερινότητα από τη φύση, από το πώς γεννιέται η ζωή. Υπάρχουν κενά στην εκπαιδευτική δραστηριότητα για ζητήματα περιβάλλοντος. Αυτό το βλέπουμε και σε προεκτάσεις του. Το πώς θα γίνουμε υπεύθυνοι πολίτες, σχετίζεται με εκπαιδευτική μας εμπειρία. Αν θέλει η Ελλάδα οι δήμοι της να έχουν σε 15 χρόνια αλλάξει, θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο ενός πρότυπου πράσινου δημόσιου σχολείου. Χρειάζονται ολοκληρωμένες αναπλάσεις σχολικών αυλών με άλλο μοντέλο καθημερινότητα. Για παράδειγμα στην Σκανδιναβία δεν έχουν μπασκέτες που αφορούν σε ένα άθλημα το οποίο μπορεί να ενθαρρύνει κοινωνικές ανισότητες, και έχουν αφαιρετικά υλικά που τα παιδιά τα χρησιμοποιούν με ευρηματικότητα.
Πιστεύουμε ότι με δράσεις όπως οι λαχανόκηποι, τα παιδιά δεν θα έχουν λανθασμένες θεωρίες όπως αυτή που σας προανέφερα με την ντομάτα. Θα έχουν καλύτερη σύνδεση με τη φύση. Προσδοκούμε να μακροημερεύσουν γιατί βλέπουμε πως όταν ολοκληρώνονται εκπαιδευτικές μας διαδικασίες υπάρχει μεγάλος σεβασμός και ορθή λειτουργία τους. Εξάλλου και λόγω της αρχιτεκτονικής των σχολείων δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στα εσωτερικά προαύλια».
Αναλυτικό πρόγραμμα
41ο Δημοτικό Σχολείο (Ικτίνου 10, Κέντρο Θεσσαλονίκης)
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου - ώρες 16:00 - 21:00
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου - ώρες 10:00 - 16:00
53ο Δημοτικό Σχολείο (είσοδος από Στέφανου Δραγούμη, Κέντρο Θεσσαλονίκης)
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου - ώρες 16:00 - 21:00
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου - ώρες 10:00 - 16:00
31ο Δημοτικό Σχολείο (Ελευθέρων 14, 40 Εκκλησιές)
Τρίτη 1 Οκτωβρίου - ώρες 16:00 - 21:00
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου - ώρες 16:00 - 21:00.
Συμμετοχές
Για δηλώσεις συμμετοχών στο: https://forms.gle/pKv8SDKwZxg8EGtQ8 .
*Η δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Genderyard υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ισότητας των Φύλων και της Ενδυνάμωσης των Γυναικών, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Social Dynamo, το NGO Hub του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Φωτογραφία αρχείου