Αλλαγές αμφίβολης αποτελεσματικότητας που προωθούνται ερήμην της Αυτοδιοίκησης και διατάξεις υφαρπαγής αρμοδιοτήτων των Δήμων, που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων και την ανάπτυξη έργων ενέργειας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων και Κυκλικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ, πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Ο κ. Ζέρβας, στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε συνοπτικά το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ, “Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων”. Έκανε λόγο για απουσία κατανόησης των αναγκών των Τοπικών Κοινωνιών και εξέφρασε τον φόβο για fast track διαδικασίες έγκρισης του Νομοσχεδίου, χωρίς να ληφθούν υπόψη ουσιαστικές και κρίσιμες θέσεις, προς όφελος της Κοινωνίας και του Περιβάλλοντος που είναι οι κρίσιμες πύλες της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι όλα αρνητικά στο νομοσχέδιο, καθώς οι συγχωνεύσεις ΦοΔΣΑ στις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας θα βοηθήσουν να παρακολουθείται κεντρικά η υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ, τόνισε ωστόσο πως, «καμία πρόνοια, , δεν φαίνεται να υπάρχει για την ανάγκη της θεσμικής ενίσχυσης και αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων υποστελέχωσης των ΦοΔΣΑ σε διοικητικό, τεχνικό και οικονομικό προσωπικό, όπως επίσης και διατάξεις σχετικές με την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε οικονομικού πόρους για την οργάνωση, ανάπτυξη, εκπαίδευση, κλπ». Πρότεινε δε να συμπεριληφθεί διάταξη από κοινού με το ΥΠΕΣ για την δυνατότητα των ΦΟΔΣΑ να συνάπτουν σύμβαση εργασίας 5 ετών αποκλειστικά για κάλυψη των ανωτέρω αναγκών σε ειδική κατηγορία αμετάθετου προσωπικού κατά παρέκκλιση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα και βάσει πρότυπης προκήρυξης εγκεκριμένης από το ΥΠΕΣ με την εντοπιότητα μεταξύ των κριτηρίων.
Ο κ. Ζέρβας συνέχισε επισημαίνοντας την πρόθεση παρακράτησης του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού κάθε Δήμου προς απόδοση στον κατά περίπτωση οικείο ΦοΔΣΑ με συνοπτική διαδικασία, σε περίπτωση οφειλών του Δήμου στον ΦοΔΣΑ, ενώ αναφερόμενος στο άρθρο 12 του Σχεδίου Νόμου κατήγγειλε πρόθεση αφαίρεσης της αρμοδιότητας διαχείρισης των αποβλήτων από τους ΟΤΑ και άσκησής της από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος:
«Πρόκειται για διατάξεις αμιγώς αντισυνταγματικές, αφού στο άρθρο 102 του Συντάγματος ορίζονται ρητά πως “η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού”. Εντύπωση δε προκαλούν διατυπώσεις συγκεκριμένων παραγράφων του άρθρου 12 περί “…άρνησης, τεκμηριωμένης αδυναμίας ή αδράνειας Δήμου…”.» Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναρωτήθηκε: «Ποιος θα κρίνει την τεκμηριωμένη αδυναμία και αδράνεια των Δήμων; Εκείνος που ευθύνεται για την σταδιακή αποδυνάμωση των Δήμων; Εν τη προαιρέσει το αδικείν, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη!»
Τέλος ο κ. Ζέρβας, αναφέρθηκε στο “τέλος ταφής” των απορριμμάτων που επιβλήθηκε στους Δήμους και κατά του οποίου έχει προσφύγει η ΚΕΔΕ στη Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας τα εξής:
«Το Τέλος, απ' όλους τους Δήμους, ανέρχεται σε περίπου 95 εκατομμύρια ευρώ, που θα καταλήξει το 2027 σε ένα ταμείο ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Εξοντώνει οικονομικά τους Δήμους και τους φορτώνει με τις ευθύνες που κανονικά θα έπρεπε να αποδοθούν στο Κεντρικό Κράτος για την ολιγωρία του στα θέματα ολοκλήρωσης των υποδομών και κανόνων διαχείρισης των αποβλήτων. Είναι οικονομικοί πόροι των Δήμων που υφαρπάζει η Κεντρική Κυβέρνηση και οι οποίοι θα πρέπει να επιστραφούν στους Δήμους για την προμήθεια εξοπλισμού σχετικού με τη συλλογή και διαχείριση των αποβλήτων, για την προαγωγή και την αύξηση της ανακύκλωσης και της Διαλογής στην Πηγή, για την ενεργοποίηση του ενεργοποίηση του «Πληρώνω όσο Πετάω» (Pay As you Throw), όπως και για δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών.»