*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Μπορεί αυτή την στιγμή η εικόνα στους δρόμους της πόλης να είναι ακόμη καλή, δίχως μποτιλιάρισμα, και να υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης για τα οχήματα των δημοτών, όμως από την επόμενη εβδομάδα, που όλοι θα έχουν επιστρέψει στη βάση τους, οι έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία για τους παραβάτες θα ενταθούν.
«Η κατάσταση αυτή την στιγμή που μιλάμε είναι καλή γιατί πολλοί βρίσκονται στη θάλασσα ή ταξιδεύουν για τις διακοπές τους. Οπότε δεν έχει επιστρέψει το σύνολο των δημοτών. Ίσως το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και που θα διορθωθεί, είναι για τις πινακίδες στάθμευσης που πρέπει να έχουν πληροφορίες και στα αγγλικά. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ξένοι επισκέπτες, χωρίς να το ξέρουν, παρκάρουν σε θέσεις μόνιμων κατοίκων. Ζητήσαμε από την αρμόδια εταιρεία που χειρίζεται το θέμα, να αναγράφεται και στα αγγλικά η πληροφορία της ταμπέλας, για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Τα παράπονα δημοτών που βλέπουν να καταλαμβάνονται οι θέσεις στάθμευσης είναι δικαιολογημένα, όπως και των τουριστών που μπορεί να πάρουν εν αγνοία τους θέση στάθμευσης που προορίζεται για ΙΧ δημοτών και να βρουν ροζ χαρτάκι στο παρμπρίζ του οχήματός τους», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοτήτων του δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Τσιαπακίδης.
Απαντώντας σε ερώτησή μας σχολίασε πως η πιο συχνή παράβαση είναι το παράνομο παρκάρισμα και ειδικότερα το διπλοπαρκάρισμα. «Έχουμε τέτοιες περιπτώσεις σε δρόμους όπως πχ η Μητροπόλεως όπου όταν διέρχεται λεωφορείο, αν κανείς διπλοπαρκάρει, τότε μετατρέπεται σε μονόδρομο. Αυτό πρέπει να το κοιτάξουν και οι οδηγοί και να μην αφήνουν το όχημά τους σε τέτοιες οδούς. Και φυσικά να μην παραπονιούνται αν τους κόψουν κλήση σε ώρες αιχμής».
Μέσα στις επόμενες μέρες έρχονται τα πασαλάκια
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «μέσα στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και στα τέλη Αυγούστου, θα έρθουν και τα πασαλάκια που θα τοποθετηθούν σε σημεία όπου απαιτείται ώστε να γίνεται καλύτερα η κυκλοφορία των οχημάτων και να μειωθεί το φαινόμενο των διπλοπαρκαρισμένων». Η οδός Μητροπόλεως είναι ένας από τους δρόμους που θα εφαρμοστεί το μέτρο, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν.
Έπειτα, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, πασαλάκια θα μπουν και σε άλλους δρόμους που θα επιλεγούν μετά τις σχετικές αυτοψίες που θα γίνουν από την επιτροπή βιώσιμης κινητικότητας.
«Δεν γίνεται ιστορικό κέντρο να δέχεται τόση πίεση και να μετατρέπονται δρόμοι σε μονόδρομοι», σχολίασε.
Εν αναμονή της κανονιστικής για τα πατίνια
Εν τω μεταξύ σύντομα αναμένεται να βγει και η τελική κανονιστική για τους όρους κυκλοφορίας των πατινιών. «Αυτή η άναρχη εικόνα που υπάρχει μέχρι σήμερα πρέπει να αλλάξει. Σκεφτείτε πως υπάρχουν σημεία από όλο το δήμο πού παρκάρουν τα πατίνια με τέτοιο τρόπο ώστε δυσκολεύεται η κυκλοφορία των πολιτών. Πχ στην συμβολή των οδών Καραμανλή και Άλκη Καμπανού, οι πεζοί πρέπει να κάνουν ελιγμούς για να περάσουν στο πεζοδρόμο…. Μόλις βγει η κανονιστική, αυτή θα τηρηθεί. Και πρέπει να μην υπάρχει πλέον αυτή η άναρχη κατάσταση στους δρόμους», συμπλήρωσε.
Ψάχνοντας για…. πάρκινγκ
Και ενώ η ΔΕΘ πλησιάζει, δημοτική αστυνομία και τροχαία θα κάνουν συναντήσεις ώστε να βρουν τον πιο κατάλληλο σχεδιασμό για να γίνει πιο ομαλή η κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη μας.
Έμφαση θα δοθεί και στο θέμα της στάθμευσης.
«Θα κάνουμε συντονισμένη προσπάθεια για να έχουμε το καλύτερο δυνατό κυκλοφοριακό και τους περισσότερους χώρους στάθμευσης. Στόχος μας είναι να μην μπουν πολλά αυτοκίνητα στο ιστορικό κέντρο ειδικά τις μέρες της ΔΕΘ. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να χρησιμοποιούν δημότες και επισκέπτες τα ελεύθερα και ιδιωτικά πάρκινγκ. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Στέλιο Αγγελούδη ώστε να βρεθούν επιπλέον ελεύθεροι χώροι που θα γίνουν πάρκινγκ. Μεριμνά μας είναι και οι μηχανές. Δεν θέλουμε οι πολίτες να τις αφήνουν άναρχα στα πεζοδρόμια. Γίνεται προσπάθεια και από τον κ. Νικηφορίδη, και έχουμε ζητήσει και την βοήθεια των επιμέρους δημοτικών κοινοτήτων ώστε να μας προτείνουν θέσεις για στάθμευση δικύκλων».
Σε κάθε περίπτωση ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας ανέφερε πως σημαντική θα είναι και η βοήθεια των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, πρέπει «να συμμορφώνονται στις ενδείξεις δημοτικών αστυνομικών και τροχαίας» και να μην είναι ισχυρογνώμονες.
Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Τσιαπακίδης, «θα δούμε καλύτερες συνθήκες στην κυκλοφορία, καθώς έχει τελειώσει κανονιστική για φορτοεκφορτώσεις οπότε θα δεν θα υπάρχει η άναρχη κατάσταση με τα φορτηγά στο κέντρο τις ώρες που ήθελαν να παραλάβουν ή να αφήσουν εμπόρευμα».
Στις αρχές του ’25 στο πόστο τους 80 νέοι δημοτικοί αστυνόμοι
Μεγαλύτερη «ανάσα» αναμένεται και με την ανάληψη καθηκόντων των 80 δημοτικών αστυνόμων. «Ο διαγωνισμός για τις παραπάνω προσλήψεις τρέχει και εκτιμούμε ότι το ΥΠΕΣ θα τον επισπεύσει ώστε στην αρχή του έτους οι 80 να είναι στη θέση τους. Τότε θα δείτε μια διαφορετική εικόνα στην αστυνόμευση», συμπλήρωσε.