Ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 9 Αυγούστου, ο τρύγος στον αστικό αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο αστικός αμπελώνας έχει δημιουργηθεί από το 2013 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε μια έκταση δύο στρεμμάτων, στην περιοχή του Καυταντζογλείου. Ο τρύγος πραγματοποιείται νωρίτερα από το κανονικό λόγω της παρατεταμένης ζέστης. Σήμερα γίνεται η συγκομιδή των δύο λευκών ποικιλιών, μαλαζουγιά και ρομπόλα, ενώ οι υπόλοιπες ποικιλίες θα μαζευτούν προς το τέλος του μήνα.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης βρέθηκε σήμερα εκεί για να παρακολουθήσει και τη διαδικασία που ξεκινά και μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ. «Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 και χαίρομαι πολύ, γιατί εμείς σαν νέα δημοτική αρχή την παραλάβαμε και τη στηρίζουμε. Βασικό μας μέλημα δεν είναι τόσο η παραγωγή κρασιού, αλλά αυτό το κοινωνικό πείραμα, δηλαδή ο αστικός αμπελώνας που σηματοδοτεί την ανάγκη μιας περιβαλλοντολογικής παρέμβασης σε αστικές νησίδες που σηματοδοτούν και τη συμμετοχή της γειτονιάς, του κόσμου, αλλά κυρίως την ανάγκη τέτοιες πράσινες οργανωμένες νησίδες να τις πολλαπλασιάσουμε. Αυτό φαίνεται και από το ενδιαφέρον, έρχονται αποστολές από το εξωτερικό για να δούνε αυτό το πείραμα. Είμαστε στο κέντρο αστικής κοινότητας που το βοηθά και το στηρίζει, ευχαριστώ όμως και τους τους εργαζόμενους του δήμου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τον κ.Γεροβασιλείου που παραλαμβάνει την παραγωγή, το οινοποιεί και το εμφιαλώνει και εμείς το μοιράζουμε», όπως ανέφερε ο κ. Αγγελούδης.
Σημειώνεται ότι το κρασί διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς και φέτος υπολογίζονται περί τα 400 με 600 μπουκάλια.
Δείτε τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης στο video της ΕΡΤ:
Σε ανάρτησή του στο facebook σχετικά με τον τρύγο, ο κ. Αγγελούδης αναφέρει:
Άρχισε σήμερα ο τρύγος στον αστικό αμπελώνα, τον οποίο έχει δημιουργήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε έκταση δύο στρεμμάτων απέναντι από το Καυτανζόγλειο σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και με το Κτήμα Γεροβασιλείου.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 και που ως νέος δήμαρχος είμαι πολύ περήφανος και πολύ χαρούμενος, γιατί συνεχίζουμε να την υποστηρίζουμε, να την υποστηρίζει η υπηρεσία, τα στελέχη του δήμου, που πραγματικά έχουν δώσει ένα κομμάτι από τον εαυτό τους, προκειμένου ένα κοινωνικό πείραμα να έχει αυτήν την επιτυχία σήμερα.
Το ζητούμενο δεν είναι η παραγωγή του κρασιού, αλλά το μήνυμα ότι μέσα στα αστικά κέντρα μπορούν να ευδοκιμήσουν τέτοιες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.
Γύρω από τα σπίτια, τις πολυκατοικίες, μπορούν να ξεφυτρώνουν, να οργανώνονται και να αναπτύσσονται τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες και τη συμμετοχή του κόσμου έχουν και της δημοτικής υπηρεσίας, αλλά και στέλνουν ένα μήνυμα ότι όλο αυτό το πρόβλημα που δημιουργείται από την κλιματική αλλαγή μπορεί να αντιμετωπίζεται με έναν αποτελεσματικό τρόπο και κυρίως με τη δημιουργία αυτών των πράσινων νησίδων.
Δείτε την ανάρτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης και τις φωτογραφίες που ανέβασε:




