Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι ΟΑΣΘ – Σκέψεις για απεργία στη ΔΕΘ

Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους από την πολιτεία

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Αποφασισμένοι να δικαιωθούν στα αιτήματά τους σχετικά με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ και μάλιστα αναφέρουν πως αν δεν βρεθεί λύση δεν αποκλείεται να κάνουν κινητοποιήσεις και μέσα στις ημέρες διεξαγωγής της ΔΕΘ.

«Ισχυρίζονται πως εμείς έχουμε αυξήσεις 52% και ζητάμε 70%. Το μεγαλύτερο κόστος είναι για τις διατακτικές σίτισης. Από τα 1000 άτομα που ήταν οι δικαιούχοι, πήγαμε στα 1520 άτομα. Οπότε το 52% είναι μόνο ο αριθμός εργαζομένων που δικαιούνται να πάρουν αυτό το επίδομα. Η μόνη αύξηση είναι 1 ευρώ ανά εργαζόμενο, από τα 5 πήγε στα 6 ευρώ για τροφεία. Επιπλέον από την δεκαετία του 1980 όλοι οι εργαζόμενοι με ανθυγιεινή εργασία παίρναν μισό ή ένα λίτρο γάλα την ημέρα. Η διοίκηση Σκόδρα είχε κόψει αυτή την παροχή και στην νέα σύμβαση η χορήγηση γάλακτος δεν εγκρίθηκε. Επίσης έχουν κοπεί χρήματα που αφορούν σε παιδιά ΑμεΑ των εργαζομένων, τα οποία φοιτούν σε Ειδικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς επίσης και για τα παιδιά των εργαζομένων τα οποία είναι υποχρεωμένα να παρακολουθούν προγράμματα θεραπείας Ειδικής Αγωγής», ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ κ. Γιάννης Δήμκας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Ο ίδιος αφού έκανε μια αναδρομή στο τι προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για την συλλογική σύμβαση, είπε πως από τις αρχές του 2024 είχαν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση. «Στις 6/6 μετά από επαφές με την διοίκηση και το υπουργείο μεταφορών καταλήξαμε και υπογράψαμε τη νέα συλλογική σύμβαση. Από 9/6 ως 8/7 κάνεις δεν απαντούσε από το υπουργείο οικονομικών γιατί καθυστερούσαν την υπογραφή. Μετά από πιέσεις δικές, μας είπαν να ξεχάσουμε αυτά που είχαμε πει, και από τα 3,65 εκατ πρότειναν 2,8 εκατ. και έπειτα με προσπάθειες του υπουργείου μεταφορών πήγαν στα 3,3 εκατ. Υπήρχε ανακολουθία σε αυτά που μας είπαν. Έξι μήνες συζητάμε, συμφωνούμε αλλά μετά δεν τα βρίσκουμε. Η Συλλογική Σύμβαση έχει την υπογραφή κ. Ταγγίρη. Δεν τηρούν αυτά που υπέγραψαν. Μας κοροϊδεύουν», πρόσθεσε.

Διερωτήθηκε για το μέλλον του οργανισμού ο οποίος είναι υπό εκκαθάριση. «Ως το τέλος έτους θα γίνει νέος δημόσιος φορέας. Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει δει το ν/σχ. Μήπως θέλουν να περάσουν σε αυτό κάτι περίεργο; Μήπως ο οργανισμός θα μικρύνει κ άλλο;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμκας και συμπλήρωσε πως «ναι μεν υπάρχει ανάταξη στις αστικές συγκοινωνίες με νέα λεωφορεία και προσλήψεις εργαζομένων, έστω και 8μηνων, όμως το ζήτημα είναι από πού πρέπει να ξεκινήσει αυτή η ανάταξη, την στιγμή που 70% του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης έχει μεταφερθεί σε ιδιώτες».

Απαντώντας σε ερώτηση του «ΤyposThes» σχετικά με τα επόμενα βήματά τους και αν η πόλη θα μείνει χωρίς λεωφορεία ο πρόεδρος του Συνδικάτου ανέφερε πως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα γίνει έκτακτη γενική συνέλευση για να δουν τις επόμενες κινήσεις τους. «Σκοπός μας είναι να καταλάβουν οι κυβερνώντες την αδικία και να τη λύσουμε χωρίς να πάμε σε απεργία. Αν όμως δεν καταλάβουν, δεν αποκλείουμε κάποιο ενδεχόμενο».

Από την πλευρά του ο κ. Νικήτας Τσαρίδης μέλος του ΔΣ του σωματείου τόνισε πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους δεν αποκλείονται κινητοποιήσεις ακόμη και μέσα στην εβδομάδα της ΔΕΘ.

Την στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΣΘ εξέφρασε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Χάρης Κυπριανίδης: «Στον ΟΑΣΘ υπάρχει μια συμφωνημένη σύμβαση που έχει υπογραφεί από το υπουργείο μεταφορών, όμως δεν εγκρίθηκαν όλα τα άρθρα της από το υπουργείο οικονομικών», ενώ συμπλήρωσε πως «Υπάρχει  ανισότητα συμβάσεων ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και πρέπει η πόλη να στρατευτεί με εργαζόμενους για να υπάρχει ισοτιμία σε παρεμφερείς φορείς της πόλης με αυτούς των Αθηνών», διαμηνύοντας πως αν δεν δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, «υπάρχει κίνδυνος να μείνει η πόλη χωρίς συγκοινωνίες μέσα στο καλοκαίρι».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ