*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Με συστηματική μελέτη και πρόγραμμα έγραψαν καλά στις πανελλήνιες εξετάσεις και είδαν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα.
Μαθητές και μαθήτριες της πόλης μας αρίστευσαν και πέρασαν από τους πρώτους σε σχολές της επιλογής τους.
«Το πιο βασικό ήταν να βάλω ψυχική μου υγεία πάνω από όλα. Στις πανελλήνιες πρέπει να είσαι καλά ψυχολογικά και αυτό προσπάθησα να κάνω εξόδους όποτε μπορούσα, ενώ κράτησα και την επαφή μου με το μπαλέτο. Πήγαινα συστηματικά στις πρόβες μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά όποτε μπορούσα», ανέφερε στο «ΤyposThes» η Αφροδίτη Σχοινά, υπότροφη μαθήτρια του Κολλεγίου Ανατόλια που πέρασε 1η στην σχολή Βιολογίας Θεσσαλονίκης στο ΑΠΘ.

Η ίδια ανέφερε πως ήξερε ότι είχε γράψει καλά όμως δεν περίμενε ότι θα περνούσε πρώτη στην σχολή που ήθελε. «Αυτό μου έδωσε μεγαλύτερη χαρά», σχολίασε.
Στις εξετάσεις την δυσκόλεψε περισσότερο η φυσική. «Για μένα ήταν το πιο απαιτητικό μάθημα, ενώ πχ η Βιολογία μου φαίνονταν εύκολη. Επειδή είχαν προηγηθεί τα άλλα μαθήματα στα οποία είχα γράψει καλά, ήμουν πιο ψύχραιμη όταν πήγα να γράψω φυσική», σημείωσε.
Μέχρι να φτάσει στις εξετάσεις έκανε ιδιαίτερα μαθήματα παράλληλα με τα μαθήματα στο σχολείο της, «Προτίμησα τα ιδιαίτερα γιατί ήθελα να έχω τον δικό μου ρυθμό και να εστιάζω εκεί που πρέπει», μας είπε.
Για τις σπουδές της σχολίασε πως «Η Βιολογία είναι ένα γενικό πτυχίο. Μου αρέσει το κομμάτι με την γενετική και τη μοριακή αλλά και με το περιβάλλον. Θα δω στην πορεία τι θα ακολουθήσω».
Τώρα προέχουν όμως οι διακοπές, μιας και την πετύχαμε στο καράβι για το ταξίδι της σε ένα νησί.

Την πρωτιά στην Ιατρική Θεσσαλονίκης κατέκτησε η μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, Παυλίδου Φωτεινή με 19.580 μόρια.
Είχε γράψει στη Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία 18,8, στην Φυσική 19,6, στη Χημεία 19,5 και στην Βιολογία 20,0!
«Ήξερα ότι έχω γράψει καλά αλλά δεν περίμενα τέτοιους βαθμούς! Είχαμε καλή προετοιμασία και από το σχολείο με έμπειρους καθηγητές πρόθυμους να μας βοηθήσουν, ενώ παράλληλα παρακολουθούσα μαθήματα και σε φροντιστήριο. Η φυσική ήταν πιο απαιτητική από όλα τα μαθήματα», είχε αναφέρει πριν σχεδόν ένα μήνα η Φωτεινή στο «ΤyposThes» όταν και είχαν γίνει γνωστές οι βαθμολογίες των υποψηφίων.
Η ίδια κάθε μέρα αφιέρωνε αρκετές ώρες στο διάβασμα. Με την μελέτη και την προσήλωση στον στόχο της κατάφερε να πετύχει υψηλές βαθμολογίες.
Το φθινόπωρο θα ετοιμαστεί να σπουδάσει ιατρική. «Θα ήθελα να γίνω χειρουργός, όμως θα κάνω την τελική επιλογή κατά την διάρκεια των σπουδών μου», μας είπε.
Το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα ξεκουραστεί και θα δει τους φίλους της.

Με πολλές ώρες μελέτης και προσήλωση στον στόχο της η Εμινέ Ντάγκαλα τα κατάφερε και πέρασε 1η στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, στην Αλεξανδρούπολη, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Η υπότροφη μαθήτρια του Κολλεγίου Ανατόλια μάς είπε πως αρχικά ήθελε να πάει στην ιατρική όμως τελικά επέλεξε την Μοριακή. «Πιστεύω ότι είναι καλύτερη για μένα γιατί έχει μέλλον», εξήγησε.
Την χρονιά που πέρασε, και φυσικά τις προηγούμενες, το διάβασμα απορροφούσε αρκετό από τον ελεύθερό της χρόνο. «Στην Γ Λυκείου διάβαζα αρκετές ώρες και μετά το σχολείο, αλλά και στις προηγούμενες τάξεις του Λυκείου. Το καλοκαίρι είχα κάνει ιδιαίτερα και μετά συνέχισα με φροντιστήριο. Αν και πριν έπαιζα βόλεϊ σε ομάδα, δεν είχα χρόνο για να αφιερώσω στο χόμπι μου. Το πιο δύσκολο μάθημα στις εξετάσεις θεωρώ πως ήταν η φυσική», σημείωσε.
Στο πώς σκέφτεται το μέλλον της ανέφερε πως ίσως στραφεί σε κάποια βιομηχανία χρησιμοποιώντας τις γνώσεις της από την Βιολογία εκτός αν στην πορεία αλλάξει κατεύθυνση. «Είναι μια καλή σχολή που θα μου δώσει ευκαιρίες», σχολίασε.

Δεύτερος στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ πέρασε ο υπότροφος μαθητής του Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη κ. Αστέριος Γούσιος με 19540 μόρια στο θετικό πεδίο.
«Ήμουν ευχαριστημένος από τις εξετάσεις, όμως πήρα μεγάλη χαρά όταν είδα και τους βαθμούς. Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν! Τα τελευταία δύο χρόνια είχα διαβάσει αρκετά. Πάντα όμως κρατούσα ισορροπία ανάμεσα στο διάβασμα και τους φίλους, την σχέση μου και την άθληση. Όλα αυτά βοηθούν στην ψυχολογία. Και αυτό μου επέτρεψε να είμαι πιο ήρεμος και να αποδίδω καλύτερα», είχε δηλώσει με την ανακοίνωση των βαθμολογιών ο ίδιος στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».
Ανέφερε πως μελετούσε καθημερινά, άλλοτε πχ 2-3 ώρες και άλλοτε 8-10.
Πέρα από την προετοιμασία στο σχολείο του με τους καθηγητές του, παρακολούθησε φροντιστήριο για τα τρία μαθήματα, ενώ στην έκθεση επέλεξε να κάνει ιδιαίτερα. «Ήθελα να έχω στοχευμένη προετοιμασία γιατί θα εξεταζόμουν προφορικά, επειδή έχω δυσλεξία. Και το γεγονός ότι τα κατάφερα στις πανελλαδικές εξετάσεις με γεμίζει με αισιοδοξία. Ένα τέτοιο πρόβλημα δεν θα έπρεπε να σταματάει κάποιον από το όνειρό του να σπουδάσει. Τίποτα δεν είναι αδύνατο!», σημείωσε.
Πώς βλέπει τον εαυτό του στο μέλλον; «Είναι μια σχολή που δίνει πολλές προοπτικές! Θα δω στην πορεία με τι θα ασχοληθώ», μας είπε.
Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές
Πτώση βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές και άνοδο στις πιο χαμηλόβαθμες «έδειξαν» τα στατιστικά στοιχεία των βάσεων εισαγωγής για το 2024, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 25 Ιουλίου, νωρίτερα μάλιστα από κάθε άλλη χρονιά. Γενικά, άνοδος σημειώθηκε στο 38% των τμημάτων, με το υπολοιπόμενο 62% των τμημάτων να έχει καταγράψει πτώση.
Τα ποσοστά επιτυχίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 73.161 (61.985 ΓΕΛ και 11.176 ΕΠΑΛ) και συνολικά, εισήχθησαν στα ΑΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.412 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
Πιο αναλυτικά, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων των ΓΕΛ ανήλθε στο 69,7% και το αντίστοιχο ποσοστό των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στο 37,61%.
Οι top και bottom 5 σχολές
Την υψηλότερη βάση εισαγωγής για το 2024 είχε και φέτος, όπως και πέρυσι, η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, με 19.335 μόρια, παρά την πτώση της βάσης κατά 615 μόρια σε σχέση με πέρυσι. Γενικότερα, στην πρώτη πεντάδα των τμημάτων με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής συναντώνται δύο τμήματα Αρχιτεκτονικής και ένα Ιατρικής.
Πιο αναλυτικά, τα τμήματα με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής είναι τα εξής:
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ στην Αθήνα, με βάση εισαγωγής τα 19.335 μόρια.
Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, με βάση εισαγωγής τα 18.895 μόρια.
Ιατρική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με βάση εισαγωγής τα 18.775 μόρια.
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση εισαγωγής τα 18.554 μόρια.
Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με βάση εισαγωγής τα 18.550 μόρια.
Από την άλλη, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής που κατεγράφη αυτή τη χρονιά ήταν τα 6.860 μόρια του τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην 'Αμφισσα.
Αναλυτικότερα τα πέντε τμήματα με τις χαμηλότερες βάσεις για φέτος είναι:
Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ('Αμφισσα), με βάση εισαγωγής τα 6.860 μόρια.
Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά), με βάση εισαγωγής τα 7.415 μόρια.
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), με βάση εισαγωγής τα 7.550 μόρια
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με βάση εισαγωγής τα 7.570 μόρια.
Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, με βάση εισαγωγής τα 7.830 μόρια.
Πώς κινήθηκαν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές
Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής για τις περισσότερες από τις περιζήτητες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αναλυτικότερα, οι νομικές σχολές κατέγραψαν πτώση της τάξεως των 100 μορίων (Νομική Αθηνών) έως 325 μορίων (Νομική Κομοτηνής - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), ενώ πτώση κατέγραψαν και τα τμήματα Ψυχολογίας, της τάξεως των 180 έως 250 μορίων, με εξαίρεση το τμήμα Ψυχολόγων ΣΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη, που κατέγραψε πτώση 610 μορίων.
Οι Ιατρικές σχολές επίσης κατέγραψαν πτώση της τάξεως των 225 έως 325 μορίων.
Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις και στις περισσότερες Πολυτεχνικές σχολές, πτώσεις που κινήθηκαν μέχρι και τα 400-700 μόρια.
Ίδια, πτωτική, εικόνα και τα περισσότερα τμήματα Πληροφορικής, της τάξεως των 225 έως 740 μορίων. Ειδικά το τμήμα πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία κατέγραψε πτώση της τάξεως των 1.425 μορίων. Στον αντίποδα, το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά κατέγραψε άνοδο της τάξεως των 1.280 μορίων.
Ανάμεικτη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις Οικονομικές σχολές, με τις βάσεις εισαγωγής να κυμαίνονται είτε πτωτικά από 75 μόρια (Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης - Πάντειο Πανεπιστήμιο) έως 550 μόρια (Οικονομικής Επιστήμης - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), είτε ανοδικά, από 40 μόρια (Οικονομικών Επιστημών Ρεθύμνου - Πανεπιστήμιο Κρήτης) έως 955 (Οικονομικών Επιστημών Καστοριάς - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).
Μεγαλύτερη άνοδος και μεγαλύτερη πτώση
Τη μεγαλύτερη άνοδο σε αριθμό μορίων κατέγραψαν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Αθήνας. Πιο αναλυτικά, η πρώτη πεντάδα τμημάτων με τη μεγαλύτερη άνοδο έχει ως εξής:
Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, βάση εισαγωγής: 14.310, αύξηση κατά 4.500 μόρια.
Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ('Αρτα), βάση εισαγωγής: 15.250, αύξηση κατά 3.460 μόρια.
Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, βάση εισαγωγής: 14.510 μόρια, αύξηση κατά 3.380 μόρια.
Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τρίπολη), βάση εισαγωγής: 11.950 μόρια, αύξηση 1.680 μόρια.
Μηχανολόγων Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Ηράκλειο), βάση εισαγωγής: 11.395 μόρια, άνοδος 1.595 μόρια.
Στον αντίποδα, οι τρεις από τις πέντε σχολές που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση σε αριθμό μορίων είναι στρατιωτικές σχολές. Αναλυτικότερα:
Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας, βάση εισαγωγής: 13.155 μόρια, πτώση κατά 3.160 μόρια.
Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σώματα), βάση εισαγωγής 12.415 μόρια, πτώση κατά 3.140 μόρια.
Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα), βάση εισαγωγής: 14.820 μόρια, πτώση κατά 2.900 μόρια.
Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), βάση εισαγωγής: 11.080, πτώση κατά 2.620 μόρια.
Φιλολογίας ΑΠΘ, βάση εισαγωγής: 11.495 μόρια, πτώση κατά 2.499 μόρια.