της Κωνσταντίνας Καδέρη
Μπορεί ένας «ξένος» τόπος να γίνει οικείος; Μια άγνωστη γλώσσα να ηχεί γνώριμα στα αυτιά; Ο αχαρτογράφητός ψηφιακός κόσμος να πάψει να είναι τόσο τρομαχτικός; Και μπορεί μια γυναίκα μετανάστρια να τα ξεπεράσει όλα αυτά χωρίς εκπτώσεις στις ευαισθησίες, τα όνειρα και το μέλλον της; Στα ερωτήματα αυτά, καλείται να απαντήσει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Symplexis μέσω της συμμέτοχής τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «PITCH», το οποίο παρουσιάστηκε τη Τετάρτη 3 Ιουλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
«Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε για κάθε μετανάστρια ένας εξατομικευμένος χάρτης για τον προσδιορισμό των αναγκών της, τα εμπόδια ένταξης που αντιμετωπίζει και τις φιλοδοξίες που έχει για το μέλλον. Το αποτέλεσμα αυτού, ήταν κάθε ωφελούμενη να παρακολουθήσει δραστηριότητες της επιλογής της συνδυάζοντας την επιμόρφωση, την ευαισθητοποίηση και τις κοινωνικές δεξιότητες» ανέφερε η Ειρήνη Καγιαμπίνη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Ισότητας, Απασχόλισης Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εθελοντισμού και Προαγωγής της Υγείας του Δήμου Νεάπολης- Συκεών.
Με κεντρικές ομιλήτριες την κα Κουλακιώτη Ευαγγελία και την κα Πρανέντση Κατερίνα, εκπαιδεύτριες του Symplexis, παρουσιάστηκαν οι κεντρικοί πυλώνες στους οποίες στηρίχθηκε το πρόγραμμα, κατά το οποίο μέσα από ένα κοινό ευρωπαϊκό μοντέλο στρατηγικών ένταξης, αναπτύχθηκαν εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για κάθε μια από τις συμμετέχουσες ενεργώντας συγχρόνως ομαδικά.

«Το «PITCH» δημιουργήθηκε και οργανώθηκε με βάση της πραγματικές ανάγκες των μεταναστριών, οι οποίες αποτυπώθηκαν μέσω ερωτηματολογίων που δόθηκαν προς συμπλήρωση στο αρχικό ακόμα στάδιο του προγράμματος, δημιουργώντας τελικά ένα αρκετά ευρύ και ευέλικτο πρόγραμμα μαθημάτων, κατά το οποίο, μάλιστα, υπήρχε μέριμνα για την παράλληλη δημιουργική απασχόληση των παιδιών σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης του οικογενειακού-μαθητικού βίου» ανέφερε η κα Πρανέντση .
Η γνώση της αγγλικής γλώσσας και η βασική χρήση ηλεκτρονικών πλατφορμών δημόσιων υπηρεσιών (λ.χ. gov.gr ) αποτελούσαν τα κυρίαρχα αιτήματα των συμμετεχουσών, τα οποία κλήθηκαν να ικανοποιήσουν οι εξειδικευμένες εκπαιδεύτριες του Symplexis, δημιουργώντας ένα μεγάλο πλαίσιο εκπαιδευτικών και τοπικών κοινωνικών δράσεων.
Στην Ελλάδα, η επιμορφωτική φάση του προγράμματος ξεκίνησε τον Οκτώβριου του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024 ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 274 ώρες μαθημάτων. Αρχικά, 70 γυναίκες έκαναν την εγγραφή τους στο πρόγραμμα (δημότες και μη του Δήμου), ωστόσο μόλις οι 38 γυναίκες είχαν συστηματική παρουσία στα μαθήματα. Οι περισσότερες είχαν ως χώρα καταγωγής την Αλβανία ενώ ένα μικρό ποσοστό προέρχονταν από την Αρμενία.
Στη συζήτηση για το πως τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να γίνουν βιώσιμα σε τοπικό επίπεδο και κατά πόσο οι δήμοι συνεχίζουν το έργο και μετά την ολοκλήρωση τους, η Αντιδήμαρχος κα Καγιαμπίνη σημείωσε πως «ο Δήμος Νεάπολης Συκεών, σε μια πρώτη φάση έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών. Έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με κάποιες ομάδες, στις οποίες έχω τη χαρά να πω ότι είναι γυναίκες μετανάστριες που ενδιαφέρονται. Σε μια δεύτερη φάση θα υλοποιηθεί και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, ώστε να μπορέσουν οι γυναίκες αυτές να έχουν ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια σε ό,τι χρειάζεται στην καθημερινότητα τους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».
Στο πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, εμπλέκονται άμεσα 210 μετανάστριες, το προσωπικό 5 δήμων (ένας δήμος για κάθε μια από τις παρακάτω χώρες: Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Κύπρο, Ελλάδα), 7 ερευνητικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και ένα ευρύ δίκτυο πόλεων της Βαλτικής θάλασσας (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία και Σουηδία).