Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Χρυσά» βραβεία για το ΑΠΘ – Μεγάλη πρωτιά κατά του καρκίνου

Τριπλή διάκριση του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Τη γνώση και εμπειρία ασθενών που πάσχουν από την επάρατη νόσο αξιοποιεί το πρώτο Ζωντανό Εργαστήριο για τον καρκίνο στην Ελλάδα. Είναι αυτοδιοικούμενο από και για τους ασθενείς καλλιεργώντας αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των ατόμων με εμπειρία καρκίνου, των ερευνητών και των επαγγελματιών υγείας.

Στόχος είναι η ενεργή συμμετοχή των ασθενών στην έρευνα, επιτρέποντάς τους να διαμορφώνουν την ατζέντα και να συμμετέχουν ισότιμα στην υλοποίηση λύσεων.

«Το Ζωντανό Εργαστήριο φτιάχτηκε από μια ομάδα από ερευνητές του εργαστηρίου μας, από φοιτητές ιατρικής και σε συνεργασία με ασθενείς και συλλόγους ασθενών. Κάναμε συνεδρίες και είδαμε ανάγκες, αλλά και λύσεις σε διάφορα θέματα. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας ώστε να τεθούν πιο μόνιμες βάσεις για να δημιουργηθούν λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν στους ασθενείς. Και να αξιοποιήσουμε διαφορετικές οπτικές για δυνατότητες και οφέλη από την συνεργασία ώστε να γίνει ένα εργαστήριο ως οντότητα», εξήγησε στο «ΤyposThes» ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης, με αφορμή την διάκριση που έλαβε τη Δευτέρα στην Αθήνα το εργαστήριο για την εξαιρετική συμβολή του στην εκπαίδευση και την καινοτομία, αποσπώντας δύο GOLD βραβεία και ένα PLATINUM στα Educational Leaders Awards 2024.

Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ έλαβε διπλή διάκριση με Gold και Platinum Award, στην κατηγορία «Δεσμός με την Κοινωνία στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», με τίτλο «Διά Βίου Ερευνητές για τον Καρκίνο».

Το πρώτο σκέλος του Ζωντανού Εργαστηρίου έχει ολοκληρωθεί και γίνονται πλέον συζητήσεις με φορείς και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ώστε να ξεπεραστούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να πάρει πιο απτή μορφή, όπως ανέφερε ο κ. Μπαμίδης.

Χρυσό βραβείο για καινοτόμες πρακτικές

Διά Βίου Εκπαίδευσης Φοιτητών και Επαγγελματιών Υγείας

3f1.jpeg

Οι διακρίσεις για το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ δεν σταματούν εδώ καθώς έλαβε Gold Award στην κατηγορία «Καινοτομία στη Διδασκαλία στη Δημόσια διά βίου Εκπαίδευση», με τίτλο «Καινοτόμες πρακτικές εκπαίδευσης στη διά βίου εκπαίδευση φοιτητών και επαγγελματιών υγείας».

Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο διακρίθηκε για το πρόγραμμα επιμόρφωσης, με τίτλο «Εκπαίδευση στη χρήση καινοτόμων/ψηφιακών τεχνολογιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας ευάλωτων πληθυσμών και ατόμων με επίκτητες και αναπτυξιακές διαταραχές», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για την ανάπτυξη των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων 80.0000 ανέργων (Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0») και στοχεύει στην κατάρτιση και εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας, επιδιώκοντας την αναβάθμιση των προσόντων και την ενίσχυση δεξιοτήτων τους ως προς την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την υποστήριξη ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και ατόμων με αναπηρία.

«Το δικό μας κομμάτι έχει να κάνει κυρίως για θέματα που ζητούν τεχνολογικές λύσεις, δοκιμές τεχνολογίας, εφαρμογές και καινοτόμες πρακτικές. Αξιοποιούμε πρωτοβουλίες πχ για εκπαίδευση ανέργων με ψηφιακές δεξιότητες. Δεν μένουμε στην θεωρία αλλά δίνουμε την ευκαιρία για πρακτική άσκηση σε εργαλεία, αξιοποίηση προτάσεων, εμπειρικές δράσεις πχ δωμάτια απόδρασης, σενάρια εκπαίδευσης με εικονικούς ασθενείς κλπ», δήλωσε ο κ. Μπαμίδης.

«Οι διακρίσεις αυτές αποτελούν αναγνώριση της αφοσίωσης και της συνεχούς προσπάθειας της ομάδας μας να προάγει την εκπαιδευτική αριστεία και την καινοτομία» συμπλήρωσε με αφορμή τις διακρίσεις ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ, και τόνισε «Παράλληλα, τονίζουν τη δέσμευση του πανεπιστημίου μας στη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την κοινωνία και την κοινωνική προσφορά, μέσω της ανάπτυξης και υλοποίησης προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, ενδυναμώνοντας την τοπική και ευρύτερη κοινωνία και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής».

Σε ερώτησή μας για την εύρεση κονδυλίων για το κομμάτι της έρευνας σημείωσε πως «είναι πλέον απαραίτητη η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα» και πως «υπάρχουν ευκαιρίες για χρηματοδότηση τώρα περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, όμως είναι δύσκολη η υλοποίηση».

«Τα ερευνητικά έργα να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας»

Όσο για τους επόμενους στόχους σημείωσε τα εξής: «Θέλουμε να υλοποιούμε περισσότερα από αυτά που κάνουμε ως ερευνητικές προσπάθειες. Τα αποτελέσματα από ερευνητικά έργα να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας ή ενός κοινωνικού συνόλου, να πιάσουν τόπο δηλαδή .

Και τα νέα τεχνολογικά προϊόντα να είναι στοχευμένα ώστε να αξιοποιηθούν κατάλληλα».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ