Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται το Φεστιβάλ Βιβλίου – «Κλείνει» τα 43, με γούρι τα… μπουρίνια

Φέτος γιορτάζει την 43η διοργάνωσή του και μας καλεί να το επισκεφθούμε

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Την 43η χρονιά συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης και θα υποδεχτεί από τις 5 μέχρι και τις 21 Ιουλίου τους βιβλιόφιλους στα 110 εκθετήριά του που απλώνονται στην έκταση της παραλίας.

Το παρών θα δώσουν 400 εκδοτικοί οίκοι απ' όλη τη χώρα ενώ περισσότεροι από 500 συγγραφείς θα υπογράψουν τα βιβλία τους.

Αυτή τη χρονιά η διοργάνωση μετατέθηκε στην καρδιά του καλοκαιριού, λόγω των εκδηλώσεων για το Thessaloniki Pride που προηγήθηκαν, ενώ ρίχνει τα φώτα στα κυπριακά γράμματα και στην κυπριακή ποίηση.

festival_vivlioy1.jpg

«Το Φεστιβάλ Βιβλίου ξεκίνησε την πορεία του το 1982 με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και τότε είχαμε το σύνθημα “Φθηνό και καλό βιβλίο στον λαό”, με στόχο να φτάσουν τα βιβλία σε απομακρυσμένες περιοχές. Και το πετύχαμε! Αγαπήθηκε από το κοινό και το επισκέπτονται πλέον χιλιάδες βιβλιόφιλοι και όχι μόνο.

festival_vivliou2.jpg

Ο κ. Μπαρμπουνάκης με την Μελίνα Μερκούρη 

Επιπλέον με τα περιφερειακά Φεστιβάλ Βιβλίου πήγαμε στις περισσότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.  Πχ στην Αλεξανδρούπολη έχουν γίνει 25 διοργανώσεις και συνεχίζονται. Στη Θεσσαλονίκη φέτος συμπληρώνουμε τα 43 χρόνια αδιάλειπτης πορείας. Τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκαν τα περίπτερα, άλλαξε χωροταξία και πλέον βλέπουμε τη θάλασσα και ο εκθεσιακός χώρος μοιάζει με ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο! Ο θεσμός πέτυχε γιατί δημιούργησε και θερινή περίοδος βιβλίου αυξάνοντας τις πωλήσεις. Σκεφτείτε ότι πριν είχαμε το Πάσχα και τα Χριστούγεννα που βλέπαμε επιπλέον πωλήσεις. Το Φεστιβάλ Βιβλίου δημιούργησε νέους αναγνώστες. Πολλοί επισκέπτες μας έρχονται για να δουν νέες ή και παλιότερες εκδόσεις και αγοράζουν βιβλία για να τα διαβάσουν στις διακοπές τους ή στον ελεύθερο χρόνο τους. Επιπλέον το 2002 είχαμε κάνει το Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου. Το 2004 έγινε scripta που κράτησε 3-4 χρόνια και μετέπειτα εξελίχθηκε στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την πορεία του αγαπημένου θεσμού.

festival_vivliou_5.jpg

Ο ίδιος δεν κρύβει την αγάπη του για το βιβλίο και για το Φεστιβάλ Βιβλίου. Όταν τον ρωτήσαμε για την σχέση των πολιτών με τα βιβλία μας είπε πως «ανέκαθεν υπήρχε μια καλή επαφή όμως κατά την πανδημία είδαμε 30-40% αύξηση σε πωλήσεις και αναγνωσιμότητα. Επίσης αυξήθηκαν και οι εκδόσεις. Με την αύξηση της ζήτησης βιβλίου και οι εκδότες έβγαλαν περισσότερους τίτλους κατά 40-50%, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο βγάνουν 10.000 τίτλοι βιβλίων. Η εικόνα αυτή, με το έντονο ενδιαφέρον των αναγνωστών δηλαδή, συνεχίζεται και τώρα».

Σχετικά με το τι διαβάζουν οι βιβλιόφιλοι, μας είπε πως αυτό εξαρτάται πολλές φορές από το φύλο και την ηλικία. Πχ οι γυναίκες όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που κάνουμε τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης αγαπούν περισσότερο το βιβλίο σε ποσοστό 60-65% και θα προτιμήσουν μυθιστορήματα αλλά και βιβλία για τις ανθρώπινες σχέσεις. Από την άλλη, οι άνδρες θα επιλέξουν ιστορικά βιβλία και βιβλία αυτογνωσίας, αστυνομικά ή θρίλερ. Όσο για τα παιδιά το στοίχημα είναι τόσο μέσα από τις νέες εκδόσεις όσο και με την βοήθεια των εκπαιδευτικών να δημιουργήσουμε τους αυριανούς αναγνώστες».

Σχετικά με το φετινό αφιέρωμα στα Κυπριακά γράμματα ανέφερε πως επελέγη καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. «Θέλουμε να τιμήσουμε την λογοτεχνική παραγωγή της Μεγαλόνησου που έχει μια σημαντική πορεία και ιδιαίτερα στην ποίηση. Μάλιστα θα γίνει ειδική βραδιά με Κύπριους ποιητές στις 15/7», σημείωσε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Στην αφίσα ομπρέλες με αναφορά στα… μπουρίνια!

afisa_festibal_biblioy_2024_thumbnail.jpg

Οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου όπου έγινε η φωτογράφιση για την φετινή αφίσα του Φεστιβάλ Βιβλίου δεν επελέγησαν τυχαία. «Όταν οι ημερομηνίες διεξαγωγής της διοργάνωσης ήταν μέσα στην άνοιξη και στις αρχές καλοκαιριού, τα μπουρίνια ήταν το γούρι μας, αλλιώς δεν θα είχαμε στεριώσει. Οπότε τα βάλαμε και στην αφίσα μας απεικονίζοντας αναγνώστες που είναι ανάμεσα στις ομπρέλες. Από την πρώτη χρονιά που βιώσαμε αντίξοες καιρικές συνθήκες τα ΜΜΕ και ο κόσμος μας βοήθησαν και τους είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό!», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ.

Κι αν το ίντερνετ είναι ήδη κομμάτι της καθημερινότητας για πολλούς, ο ίδιος σχολίασε πως στο χώρο του βιβλίου δρα και ανταγωνιστικά αλλά και συμπληρωματικά: «Για εγκυκλοπαίδειες είναι κάτι το ανταγωνιστικό. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με το βιβλίο μπορούμε να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση. Οπότε πιστεύω ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και να είναι παρακαταθήκη του ανθρώπινου πνεύματος».

Βιβλοπωλεία – Ο ναός του βιβλίου

Παράλληλα αναφέρθηκε στα βιβλιοπωλεία χαρακτηρίζοντάς τα ως το «ναό του βιβλίου». «Εκεί θα ενημερωθεί κανείς, θα μιλήσει με βιβλιοπώλη για να του προτείνει βιβλία, θα χτιστεί μια πιο ανθρώπινη σχέση. Ανάλογη είναι και η επικοινωνία που χτίζουμε με τους αναγνώστες μας στο Φεστιβάλ Βιβλίου. Και τις 17 μέρες λειτουργίας νέοι και οι παλιοί συγγραφείς θα μιλήσουν με το κοινό, και θα υπογράψουν βιβλία τους», μας είπε.

Για τον χώρο των εκδοτών τόνισε πως «υπάρχει σύμπνοια και διεκδικητικότητα. Θέλουμε να οριστεί από την πολιτεία το μηδενικό ΦΠΑ όπως έχει θεσπιστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εδώ ένας εκδότης μπορεί να φτάσει να πληρώνει 24% ΦΠΑ αν δεν είναι κάθετη παραγωγή. Αυτό το αίτημα υπάρχει εδώ και χρόνια και ευελπιστούμε κάποια στιγμή να δρομολογηθεί. Ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα».

festival_vivliou_vrady.jpg

*Οι ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα είναι 19.00-23.00.

Την αφίσα δημιούργησε ο Νίκος Τσιρώνης.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο TyposThes o κ. Μπαρμπουνάκης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ