Κατά την κατάθεσή του, ο πρώην κλητήρας της ταμειακής υπηρεσίας Αβραάμ Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε ότι τόσο ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος όσο κι ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας ενημερώνονταν καθημερινά για τα οικονομικά του δήμου. «Πήγαινα κάθε μέρα στις γραμματείες του δημάρχου, του γραμματέα και του αντιδημάρχου (σ.σ. Οικονομικών) το ημερήσιο δελτίο του ταμείου», κατέθεσε και πρόσθεσε ότι το ίδιο συνέβαινε με τις καταστάσεις που απεικόνιζαν τα έσοδα του ταμείου, όπως και με τις αντίστοιχες που συνέτασσαν οι διαχειριστές της ταμειακής υπηρεσίας, κάθε φορά που αυτοί πραγματοποιούσαν πληρωμές. «Το πρωτότυπο πήγαινε στον δήμαρχο και τα αντίγραφα στον γραμματέα και τον αντιδήμαρχο», εξήγησε. Ο μάρτυρας επεσήμανε ότι εκτελούσε εντολές του διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας, τον οποίο ενημέρωνε για κάθε ενέργειά του. Για τον πρώην διαχειριστή ταμείων Παναγιώτη Σαξώνη είπε ότι «τον είχα σαν παιδί μου» κι ότι ποτέ δεν τον είδε μαζί με τον πρώην γραμματέα ή τον τέως δήμαρχο, όπως επίσης δεν είδε τον Μ. Λεμούσια να φεύγει με «σακούλες» από το γραφείο του.
Κατέθεσε και οικονομική επιθεωρήτρια
Ακολούθως κατέθεσε η οικονομική επιθεωρήτρια, Μαίρη Θεοδωροπούλου, η οποία συμμετείχε ως υπάλληλος της Θ' ΔΟΥ στον έλεγχο που έγινε στο δήμο Θεσσαλονίκης μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου. Η μάρτυρας, κατά την εξέτασή της, παραδέχθηκε ότι ουδέποτε κατά το παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί φορολογικός έλεγχος στο δήμο Θεσσαλονίκης. Επιχειρώντας να δώσει εξήγηση γι' αυτό, τόνισε: «Κάθε δήμος είναι δημόσια υπηρεσία. Ανήκει στην κατηγορία 'μη κινδύνου'. Δεν γνωρίζω να έχει γίνει έλεγχος σε κανέναν μεγάλο δήμο της Ελλάδας». Επίσης σημείωσε ότι «δεν θα πήγαινε το μυαλό μας ότι ο δήμος δεν απέδωσε φόρους». «Δεν ξέρω γιατί δεν έγινε έλεγχος, αλλά αυτό μπορούσε να το ζητήσει και ο φορολογούμενος», τόνισε.
Σύμφωνα με την εφοριακό, έλεγχος έγινε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, σε παρακρατούμενους φόρους από 1993 – 2008, φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φόρους ελευθέρων υπηρεσιών, για να εξετάσουν εάν υπάρχει απόδοση φόρου από τον δήμο. «Λάβαμε υπ' όψιν τα πραγματικά και όχι τα πλαστά. Προέκυψε ένα έλλειμμα περίπου 7 εκατ. ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις» τόνισε.
Συμπλήρωσε, ακόμη, πως ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δεν θα μπορούσε να ελέγξει την ύπαρξη πλαστών παραστατικών. Όπως σημείωσε, «δεν μπορούσε κανείς να τα διαγνώσει, ακόμη και αν γινόταν έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο και τους ορκωτούς λογιστές. Για να εντοπιστούν τα πλαστά έπρεπε να γίνει διασταύρωση με τα παραστατικά της εφορίας. Δεν άκουσα κανένα ορκωτό λογιστή να ζητά τα παραστατικά», υπογράμμισε. Η εφοριακός επιβεβαίωσε ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος έστειλε έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών, για να παραταθεί ο χρόνος της έναρξης ελέγχου. «Σταματήσαμε για ένα χρονικό διάστημα και μετά ξεκινήσαμε κανονικά», σημείωσε.