Της Λεμονιάς Βασβάνη
Μητροπολιτικό πάρκο, δημαρχείο, μουσεία για τις αρχαιότητες του Μετρό, Εθνικής Αντίστασης και Προσφυγικού Ελληνισμού, αντιπλημμυρικά έργα και χώροι πρασίνου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, αλλά και στο δάσος με τα 300.000 δέντρα στην Ευκαρπία, περιλαμβάνονται στα όσα θα δρομολογηθούν από το επόμενο έτος στο δήμο Παύλου Μελά.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Ασλανίδης το μεσημέρι της Τρίτης στο πλαίσιο συνάντησής του με εκπροσώπους των ΜΜΕ της πόλης μας: «τα έργα για το Μητροπολιτικό πάρκο και το νέο Δημαρχείο προχωρούν, με πίεση εκ μέρους της διοίκησης προς τους αναδόχους ώστε να τηρείται το χρονοδιάγραμμα. Κάνουμε στενό μαρκάρισμα… Υπάρχουν καθυστερήσεις πχ για αδειοδοτήσεις από την ΔΕΔΔΗΕ ή για τις προϋποθέσεις που χρειάζεται να υπάρχουν για ένα κτήριο του 1890 στο οποίο γίνεται ανακατασκευή, αλλά είναι εντός πλαισίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα το Μητροπολιτικό πάρκο πρέπει να παραδοθεί το φθινόπωρο του ’24, όμως ελπίζουμε να δοθεί παράταση για την άνοιξη του ’25».
Ο ίδιος εξήγησε πως «πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό. Δεν υπήρχε ένας μπούσουλας από κάποιο ανάλογο προηγούμενο έργο. Και βασιζόμαστε σε μια μελέτη του 2017 για να κάνουμε έργο το 2024, ενώ αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και στα ηλεκτρομηχανικά». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μητροπολιτικό πάρκο θα έχει virtual net metering - Εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, και η παραγόμενη ενέργεια που θα γίνεται μέσω φωτοβολταϊκών στις έξι εισόδους του, στο κέντρο νερού και ρεύματος, θα διοχετεύεται και προς τα υπόλοιπα κτήρια του δήμου.
Όσο για τη μεταφορά στο νέο δημαρχείο ο κ. Ασλανίδης είπε πως θα μπορέσει γίνει στο τέλος του ’25, αρχές ’26.
Συμπλήρωσε πως υπάρχει μελέτη για το κτήριο Α3 που θα στεγάσει το Μουσείο αρχαιοτήτων μετρό, ενώ υπάρχουν συζητήσεις για την χρηματοδότηση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού που θα φιλοξενεί εκθέσεις σε δύο χώρους: στο κτήριο Β4 και το κτήριο Δ. Εκεί θα βρει στέγη η συλλογή Νιγδελη, ενώ στο χώρο του Δημαρχείου θα βρει στέγη το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.
Αναφορικά με το κτήριο της Ταξιαρχίας σημείωσε πως «μπορεί να ανακατασευαστεί και χρειάζεται πάντα η στήριξη και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων». Διαβεβαίωσε πως οι σχέσεις με τον Μητροπολίτη είναι καλές, όμως πρόσθεσε πως πάντα ο δήμος θα προχωράει με αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία.
Ένα σημαντικό κομμάτι για το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι η σύσταση φορέα διαχείρισής του. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Παύλου Μελά έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα την προηγούμενη εβδομάδα στον κ. Λιβάνιο την ανάγκη να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να υπάρξει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που θα μεριμνά για την διαχείριση. Αυτό όπως είπε, πρέπει να γίνει πριν παραδοθεί ο χώρος πρασίνου.
Στο κομμάτι του πρασίνου εντάσσεται και η αξιοποίηση του χώρου πέριξ του στρατοπέδου Καρατάσιου. «Θα χτιστεί το ογκολογικό νοσοκομείο όμως τα υπόλοιπα στρέμματα θα είναι χώρος πρασίνου. Αυτή είναι η χρήση που έχει οριστεί», σημείωσε.
Για το δάσος που θα γίνει με πρωτοβουλία του κ. Σταύρου Ανδρεάδη με τα 300.000 δέντρα σε 3000 στρέμματα στην Ευκαρπία είπε πως οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και στις αρχές του ’25 που αναμένεται να ολοκληρωθεί «θα δώσει μεγάλη ανάσα στη περιοχή».
Για το στοίχημα της καθαριότητας είπε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς «θα μιλάμε για έναν καθαρό δήμο».
Για τα αντιπλημμυρικά έργα είπε πως σε δύο χρόνια θα αλλάξει η εικόνα με όσα θα κάνει η ΑΝΕΘ το ρέμα Νικόπολης και στην Ευκαρπία. Συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνουν μικρότερες παρεμβάσεις σε Πολίχνη και Σταυρούπολη, και πρόσθεσε ότι συνολικά για το ζήτημα των πλημμυρών «πρέπει να υπάρξει πιο συντονισμένη προσπάθεια σε συνεργασία και με την Περιφέρεια».
Στις συγκοινωνίες ζήτησε πύκνωση δρομολογίων στο δήμο, ενώ σχολίασε πως με τα ηλεκτρικά λεωφορεία δίνεται περιβαλλοντική ανάσα.
Για το μετρό τόνισε πως «πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην Πορτοκαλί γραμμή που περνάει μέσα από δήμο Παύλου Μελά. Δεν μπορεί να αφήνει απ' έξω τα νοσοκομεία της πόλης και, το μητροπολιτικό πάρκο».
Σε ερώτηση για τα κτήρια όπου στεγάζονταν παλιά η ΑΓΝΟ ο κ. Ασλανίδης είπε ότι «με χρηματοδότηση 1 εκατομμύρια ευρώ από το πράσινο ταμείο για την κατεδάφιση τους, μπορεί στη συνέχεια να γίνει ένας χώρος πρασίνου».
Σχετικά με την περίφραξη μέσα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου από εργοτάξιο του flyover σχολίασε πως «δεν είχε ενημερωθεί ο δήμος Παύλου Μελά», ενώ για την μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη σημείωσε πως «Υπάρχει απόφαση από προηγούμενη διοίκηση, όμως παράλληλα υπάρχουν και προεκτάσεις της απόφασης που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν».
Τέλος ο κ. Ασλανίδης είπε πως από τις 3/6 ανοίγει το Δημοτικό Κολυμβητήριο, ενώ φέτος ο δήμος θα προχωρήσει σε προνυμφοκτονία με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των κουνουπιών.
- Θεσσαλονίκη: Σε σοβαρή κατάσταση 2χρονο κοριτσάκι – Πήραν φωτιά τα ρούχα της
- Δήμος Θεσσαλονίκης: Διαγραμμίσεις στην πόλη – Ποιοι δρόμοι παίρνουν σειρά
- Βόρεια Μακεδονία: «Δεν παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών» λέει η Σιλιάνοφσκα
- Θεσσαλονίκη: Έβγαλε βίντεο αστυνομικό που του έκοψε κλήση – Τον έβριζε στα social