Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αισιοδοξία για το Παλατάκι - Το κάλεσμα σε Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)

Αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις - Συζήτηση για να περιέλθει στα "χέρια" της Βουλής - Ο απολογισμός ενεργειών και δράσεων από το Σύλλογο "Φίλοι του Κυβερνείου (Παλατάκι)"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την αισιοδοξία και την εκτίμηση ότι θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις προς την κατεύθυνση σωτηρίας του Κυβερνείου γνωστού και ως «Παλατάκι», αυτού του εμβληματικού κτιρίου που παραμένει για πολλά χρόνια αναξιοποίητο και έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών, εξέφρασε χθες το δ.σ. του συλλόγου που ανέδειξε το θέμα και διεκδικεί την αξιοποίησή του υπέρ της κοινωνίας.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟΥ (ΠΑΛΑΤΑΚΙ)» διατύπωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου τις εκτιμήσεις του για τις εξελίξεις που αναμένονται γύρω από την υπόθεση, ενώ έγινε και απολογισμός των ενεργειών και δράσεων που έγιναν μέχρι σήμερα για τη διάσωση και αξιοποίηση αυτού του «θησαυρού» της πόλης, όπως αναφέρθηκε, που βρίσκεται σήμερα «ξεχασμένος» στη θέση Μικρό Έμβολο του Δήμου Καλαμαριάς.

Ο σύλλογος ζητά να ληφθούν αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία της χώρας διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η υπόθεση έχει πια ωριμάσει και τάσσεται υπέρ της αποδέσμευσης του Κυβερνείου από την ΕΤΑΔ, της διάσωσης και της αξιοποίησής του.

Όπως επισημάνθηκε, έχουν πληροφορηθεί ότι σε συνάντηση που έγινε μεταξύ ΕΤΑΔ, Κυβέρνησης και Βουλής, φέρεται να ελήφθη η απόφαση να παραχωρηθεί το Παλατάκι στην Βουλή, η οποία μάλιστα έχει κάνει και κάποιες επιτόπιες έρευνες με μηχανικούς.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Καρακώστας, η βουλή περιμένει να κατατεθούν από την ΕΤΑΔ οι οικονομικές μελέτες για να αποφασίσει. Πάντως η εκτίμηση είναι ότι η πρόθεση είναι θετική αν το κόστος ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος, καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Βαρσακέλης ανέφερε το κόστος για να επανέλθει σε κατάσταση χρήση εκτιμάται άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με προμελέτη, ωστόσο  «το πραγματικό κόστος θα φανεί, όταν θα γίνει η μελέτη από μηχανικούς αρχιτέκτονες κ.λπ.». Όπως είπε το κόστος θα εξαρτηθεί και από τη χρήση που θα αποφασιστεί , αν δηλαδή θα απαιτηθούν και παρεμβάσεις στο εσωτερικό του κτιρίου. Ανέφερε πάντως ότι σήμερα παρουσιάζει στατικά προβλήματα και ενδεχομένως να απαιτούν ειδική διαχείριση και τα πρανή.

Σχετικά με τη χρήση

Σε ό,τι αφορά τη χρήση επισημάνθηκε ότι η τελευταία μελέτη της ΕΤΑΔ υποστηρίζει για το Κυβερνείο χρήσεις πολιτισμού και ήπιας εστίασης, όπως συμβαίνει π.χ. με τα καφε σε μουσεία, ώστε να προκύπτουν έσοδα, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο Σύλλογος.

Όπως είπε ο κ.Βαρσακέλης, η πρόταση του συλλόγου, αφού το Κυβερνείο περιέλθει ξανά σε δημόσιο φορέα, βασίζεται σε δύο φάσεις: Σε πρώτη φάση να πραγματοποιηθεί διαβούλευση για την επιλογή της χρήσης του κτιρίου ως μητροπολιτικού μνημείου. «Θεωρούμε ότι πρέπει να προσφέρουμε την δυνατότητα στους επιστημονικού και πολιτιστικούς φορείς αλλά και πολίτες της πόλης να εκφράσουν τις απόψεις τους, από τις οποίες με κατάλληλη διαδικασία θα προκύψει και η τελική πρόταση για την χρήση του κτιρίου», όπως είπε, ζητώντας ειδικότερα από τους νέους που θα είναι οι μελλοντικοί χρήστες να συμμετέχουν. Η δεύτερη φάση αφορά την εκπόνηση του μάστερ πλαν για τη διαμόρφωση του κτιρίου σε σχέση με την προτεινομένη χρήση. Το μάστερ πλαν θα αποτελέσει τον οδηγό-βάση για την εκπόνηση των ειδικών μελετών βάσει των οποίων θα γίνει το κατασκευαστικό έργο για την τελική χρήση του κτιρίου.

Οι ενέργειες του συλλόγου - "Να έρθει ο ίδιος ο Μητσοτάκης"

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου καλούν και τον πρωθυπουργό, και ως βουλευτή Θεσσαλονίκης να σώσει το Παλατάκι, ενώ με αφορμή και την επίσκεψή του στην πόλη την προσεχή Δευτέρα τον καλούν να το επισκεφθεί και να δει ο ίδιος την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει .

Ο Μητσοτάκης να έρθει στο χώρο και να αποφασίσει το συντομότερο δυνατό. Δηλαδή την Τρίτη το πρωί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να απεγκλωβιστεί από την ΕΤΑΔ, όπως είπε ο κ. Καρακώστας.Όπως ανέφερε η ΕΤΑΔ βάζει κάποιους όρους για να εξασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα, κάτι στο οποίο συμφωνεί και ο σύλλογος.

Όπως λένε, ο πρωθυπουργός είναι ενημερωμένος για το θέμα από χίλιες πλευρές, ωστόσο δεν έχουν ακόμη επιτύχει συνάντηση με τον ίδιο. Ο σύλλογος, που ξεκίνησε από τρία άτομα, και σήμερα μετρά πολλά μέλη, μεταξύ αυτών και σημαίνοντα πρόσωπα της πόλης, κάποια από τα οποία παρευρέθηκαν και στην σημερινή συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΜ-Θ, με ενέργειές του έχει γνωστοποιήσει παντού το θέμα και έχει απευθυνθεί σε βουλευτές, υπουργούς, Περιφερειάρχης, δημάρχους, φορείς κ.ά, ενώ έχει απευθυνθεί και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής και όπου αλλού μπορούσε να ελπίζει σε βοήθεια.

«Η πρωτοβουλία των πολιτών που ξεκίνησε αρχικά ως κίνηση πολιτών και μετεξελίχθηκε σε Σύλλογο, κινείται υπερκομματικά και έξω από μικροσυμφέροντα επιδιώκοντας να αφυπνίσει την κοινή γνώμη αλλά και όλες τις υγιείς δυνάμεις της πόλης και του τόπου, ώστε να βοηθήσουν για βρει το Κυβερνείο τον ρόλο που του αρμόζει, διατηρώντας, σε κάθε περίπτωση, τον δημόσιο χαρακτήρα του», δήλωσε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Γιαννακίδης, γ.γ. του Συλλόγου, ο οποίος ξεκίνησε μαζί με τον κ. Νίκο Καρακώστα και τον στρατηγό Αντώνη Ματράκα την όλη πρωτοβουλία. Μάλιστα, έχοντας επισκεφθεί και φωτογραφίσει εσωτερικά και εξωτερικά το κτίριο (ακολουθούν κάποιες από τις φωτογραφίες παρακάτω) τόνισε ότι «οι καταστροφές που προκλήθηκαν είναι εμφανείς, ενώ παραμένει απροσδιόριστο το μέγεθος του «πλιάτσικου» που σημειώθηκε στα πολύτιμα και ιστορικά αντικείμενα που φιλοξενούσε αυτό το πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο».

thumbnail.jpg

Η δυναμική της πρωτοβουλίας

«Μπορούν οι Πολίτες, με δύναμη, λογική, συναίσθημα, σχέδιο και ανιδιοτέλεια να δημιουργούν κοιτίδες δημοκρατίας, κινήσεις πολιτών, να προχωρούν εκεί που η πολιτεία, οι κυβερνήσεις, τα κόμματα σκαλώνουν», είπε ο κ. Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Πρόεδρος των Αποφοίτων του ίδιου πανεπιστημίου και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου αναφέρθηκε στον στόχο που έθεσε και τη δυναμική που απέκτησε η πρωτοβουλία πολιτών διεκδικώντας να σωθεί το Κυβερνείο.

«Μπορεί το Παλατάκι να γίνει ο φάρος, που όταν σηκώνουμε το βλέμμα μας και το βλέπουμε, να θυμόμαστε, ότι μπορούμε, μπορούμε μαζί να προχωράμε, με ευγενείς πρωτοβουλίες πολιτών, με μυαλό και με καρδιά να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα», πρόσθεσε. Στο πάνελ των ομιλητών παραβρέθηκαν και δύο παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, ο Κούλης Αποστολίδης και ο Γιάννης Βένος, υπογραμμίζοντας με την παρουσία τους τον δυναμισμό που έχει αποκτήσει η πρωτοβουλία των πολιτών και το ενδιαφέρον που τους προκαλεί η διάσωση και αξιοποίηση του Κυβερνείου.

thumbnail_1.jpg

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Κυβερνείο

Ειδικότερα, οι ομιλητές μίλησαν για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Κυβερνείο, το οποίο κατοικήθηκε για τελευταία φορά πριν 18 χρόνια.  Συγκεκριμένα, τελευταίο ένοικός του ήταν ο εκ Κοζάνης προερχόμενος Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νικόλαος Τσιαρτσιώνης, την περίοδο 2004-2006. Σήμερα, το κτίριο, που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2001, με ενέργειες του τότε ΥΜΑΘ, Γιώργου Πασχαλίδη, παρουσιάζει μια θλιβερή εικόνα. Κατεστραμμένα κάγκελα, περβάζια, σοβάδες, έπιπλα, πίνακες, κουζίνες, σαλόνια, μάρμαρα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και στις κολώνες περίφραξης. Η σκάλα στη θάλασσα που έδεναν τα σκάφη είναι διαλυμένη ενώ η αυλή και ο κήπος και η εξωτερική πύλη δείχνουν πρωτοφανή εγκατάλειψη. Πρόσφατα από την διάβρωση άνοιξε μια τεράστια τρύπα στο πρανές δίπλα στην πύλη, όπως επίσης διαλύθηκε ο μετρητής της ΔΕΗ εξαιτίας πιθανώς κάποιου τροχαίου και κρέμονται γυμνά καλώδια στον δρόμο με κίνδυνο για τους περιπατητές, όπως αναφέρθηκε.

Δείτε πρόσφατες εικόνες 

palataki-simera.jpg
7.jpg
18.jpg
23.jpg
26.jpg
12.jpg
29.jpg
22.jpg
14.jpg
11.jpg
10.jpg
3.jpg
5.jpg
21.jpg

Η ιστορία του κτιρίου

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Καρακώστας, έκανε μια ιστορική αναδρομή του κτιρίου, το οποίο σχεδιάστηκε, όπως είπε, για Κυβερνείο τη δεκαετία ανασυγκρότησης του Κράτους 1950-1960 από τον Περ. Σακελλάριο και με την τελική επεξεργασία από τον αρχιτέκτονα Ι. Χριστόπουλο.

Είναι ιωνικού ρυθμού αυτοκρατορικής μορφής με κίονες και κιονοστοιχία στην πίσω πλευρά. Αρχικά παραδόθηκε στον υπουργό Β. Ελλάδος, εκχωρήθηκε στη βασιλική οικογένεια μέχρι το 1968 οπότε επανήλθε στην κατοχή του ΥΜΑΘ.

Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής το είχε ως προμετωπίδα των έργων του. Φρόντισε και επέβλεπε την κατασκευή του και διέμενε εκεί ως Πρωθυπουργός και αργότερα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα από τη βασιλική οικογένεια. Μία διανυκτέρευση και δυο τρεις εκδηλώσεις όλο κι όλο από τον τότε βασιλιά Παύλο. «Χτίστηκε για Κυβερνείο και ο όρος «Παλατάκι» το αδικεί», όπως είπε ο κ. Καρακώστας.

Το εμβληματικό κυβερνείο έχει εμβαδόν 1.604 τ.μ. σε δύο επίπεδα, συν ένα υπόγειο 1.330 τ.μ. και 1.105 τ.μ. εξώστες.  

Έκλεισε το 2007 για να γίνουν κάποιες επισκευές που δεν έγιναν ποτέ και εγκαταλείφθηκε.

Γνώρισε ημέρες θριάμβου επισκεψιμότητας το 1997 με την έκθεση έργων του Καραβάτζιο.

Δείτε παρακάτω ορισμένες ιστορικές φωτογραφίες που παραχώρησε ο Σύλλογος

30.jpg
32.jpg
31.jpg
36.jpg
38.jpg
34.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ