Τις βασικές κατευθύνσεις επάνω στις οποίες στηρίζεται η νέα κανονιστική πράξη για τους κοινόχρηστους χώρους την οποία προετοιμάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρουσίασαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, οι Αντιδήμαρχοι Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Αβαρλής και Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας.
“Η δική μας επιδίωξη είναι να επιτύχουμε να λειτουργήσει η πόλη και να λειτουργήσει για όλους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Αβαρλής. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, με τη νέα κανονιστική επιδιώκεται από τη μία πλευρά να υποστηριχθούν τα καταστήματα εστίασης, που δέχονται τεράστιο πλήγμα από την πανδημική κρίση, και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας στον κλάδο της εστίασης και από την άλλη πλευρά να διευκολυνθούν στον μέγιστο βαθμό οι πεζοί.
Ο Γιώργος Αβαρλής σημείωσε ότι η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επιζητά τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ενώ παρατήρησε ότι το προσχέδιο της κανονιστικής πράξης για τους κοινόχρηστους χώρους αποτελεί το αποτέλεσμα εξαντλητικού διαλόγου με εκπροσώπους παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
“Βιώσιμη κινητικότητα παράλληλα με βιώσιμη οικονομία”
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας τόνισε ότι με τη νέα κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους “προσπαθούμε να φέρουμε μια ισορροπία, μια ισορροπία δύσκολη μεταξύ του επιχειρείν και των πολιτών”.
“Θέλουμε τη βιώσιμη κινητικότητα, θέλουμε όμως ταυτόχρονα και τη βιώσιμη οικονομία”, παρατήρησε ο κ. Κούπκας, προσθέτοντας: “Οι πολίτες δικαιωματικά ζητούν περισσότερο κοινόχρηστο χώρο σε μια πόλη που δεν έχει περίσσευμα. Από την άλλη το επιχειρείν περνάει δύσκολες στιγμές. Επιδιώκουμε μέσω της κανονιστικής να τονώσουμε την οικονομία της εστίασης, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και όλες τις οικογένειες που στηρίζονται σε αυτόν τον κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας”. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κούπκας, οι άδειες για καταστήματα εστίασης κάθε χρόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης υπολογίζονται σε πάνω από 1.200, ενώ οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο είναι περισσότεροι από 20.000.
Ζέρβας: Δυνατή συναίνεση για στήριξη του επιχειρείν με σεβασμό στους πεζούς
Την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε να βρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας, ζήτησε νωρίτερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην κεντρική τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που διεξάγεται σήμερα (15/4) το μεσημέρι με διευρυμένη σύνθεση και μοναδικό θέμα τη γνωμοδότηση επί του προσχεδίου της κανονιστικής πράξης για τους κοινόχρηστους χώρους.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία, συζήτηση και απόφαση, που υπαγορεύεται από τέσσερις βασικούς λόγους.
Ο πρώτος λόγος, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έχει να κάνει ακριβώς με την ανάγκη υιοθέτησης σαφών κανόνων για τον κοινόχρηστο χώρο, που να προκύπτουν μετά από σοβαρές, λογικές και σύγχρονες σταθμίσεις και που να διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων στον δημόσιο χώρο. “Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης δικαίωμα στην πόλη έχουν όλοι ανεξαιρέτως – και αυτό προσπαθούμε να διασφαλίσουμε”, είναι το μήνυμα που έστειλε ο κ. Ζέρβας.
Στήριξη του επιχειρείν με σεβασμό στα δικαιώματα των πεζών
Η δεύτερη παράμετρος που καθιστά αναγκαία τη διαμόρφωση μιας νέας κανονιστικής πράξης για τους κοινόχρηστους χώρους είναι η χρονική συγκυρία. “Ελπίζω ότι βγαίνουμε από μια μεγάλη παγκόσμια υγειονομική κρίση που σίγουρα θα μεταβάλει τον τρόπο ζωής και ίσως και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξη της πόλης, τον αστικό χώρο”, επεσήμανε ο κ. Ζέρβας, σημειώνοντας ότι ειδικά στη Θεσσαλονίκη η τοπική οικονομία είναι διαρθρωμένη γύρω από την εστίαση, τη διασκέδαση, τη φιλοξενία, ενώ η πόλη έχει και μεγάλους νεανικούς πληθυσμούς.
“Δεν θέλουμε μια πόλη νεκρή. Στόχος μας είναι να μπορεί ένας επαγγελματίας στον χώρο της εστίασης να είναι και ελκυστικός και λειτουργικός αλλά και νόμιμος”, τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης του επιχειρείν κατά τρόπο όμως που δεν θα μετακυλίει βάρη και προβλήματα στους πεζούς και στους υπόλοιπους χρήστες του κοινόχρηστου χώρου.
“Από τη μία πλευρά, λοιπόν, είναι η ανάγκη ενίσχυσης ενός κλάδου που επλήγη ιδιαίτερα και που είναι σημαντικός για την τοπική οικονομία και από την άλλη το αναφαίρετο και ισχυρό δικαίωμα όλων, πεζών, αναπήρων, γονέων με παιδιά και καρότσια στην απρόσκοπτη μετακίνηση”, υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και ανάγκη συναινέσεων
Η τρίτη παράμετρος την οποία έθεσε o Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενος προς τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, αφορά την ανάγκη αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Ζέρβας μίλησε για τη νέα κανονιστική ως άσκηση δημοκρατίας, διαλόγου και συναίνεσης. “Επειδή ακριβώς το ζήτημα της νέας κανονιστικής είναι σημαντικό, επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Θέλουμε να ακουστούν όλες οι απόψεις, όλα τα επιχειρήματα, ώστε να βρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι όχι απλά επιθυμούμε τη συμφωνία, αλλά ότι δεν θα προχωρήσουμε χωρίς αυτή”, τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας με την επισήμανση ότι “η πόλη πρέπει να προχωρήσει, να λύσει ένα-ένα χρόνια προβλήματα που την ταλαιπωρούν”.