Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Παιδιά μέχρι 12 ετών το 10% κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Στοιχεία για τα σχολεία παρέθεσε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

«Ξέρουμε πόσο συμβάλει ο κάθε κλάδος της ζωής στην κινητικότητα. Έχουμε πει πόσο συμβάλει το εμπόριο, τα σχολεία. Πρέπει να τα σταθμίσουμε όλα αυτά», δήλωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Χρήστο Νικολαΐδη για το θέμα της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.

Πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς αλλά και η οργανωμένη κοινωνία όπως είπε ο δήμαρχος σημειώνοντας ότι ο «χάρτης υπάρχει, είναι σαφέστατος». «Υπάρχουν ειδικοί και συγκεκριμένα νούμερα. Υπάρχει μια καθημερινή ακτινογραφία. Καθημερινά γίνονται 50 χιλιάδες τεστ. Άρα ξέρουμε πόσο συμβάλει ο κάθε κλάδος της ζωής στην κινητικότητα. Γιατί τον ιό τον πολλαπλασιάζει η κινητικότητα. Έχουμε πει πόσο συμβάλει το εμπόριο, τα σχολεία. Πρέπει να τα σταθμίσουμε όλα αυτά», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε σε στοιχεία που αφορούν τα σχολεία και την κινητικότητα που δημιουργείται στην πόλη όταν είναι ανοιχτά.

΄"Από την στιγμή που ξέρουμε πόσες μετακινήσεις δημιουργούνται εξαιτίας του ανοίγματος των σχολείων, όταν ξέρουμε πια τα κρούσματα σε νέες ηλικίες", είπε ο δήμαρχος ενώ υπενθύμισε ότι στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα με τον κ. Χρυσοχοϊδη και τον κ. Χαρδαλιά τόσο ο ίδιος όσο και ο Περιφερειάρχης "είχαμε πει σχολεία". "Τα σχολεία συμβάλουν πάρα πολύ. Έχουμε 2 εκατ. μετακινήσεις το πρωί και άλλα δυο εκατ. το μεσημέρι όταν είναι ανοιχτά όλα τα σχολεία", είπε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε σε στοιχεία από τον ΕΟΔΥ σύμφωνα με τα οποία, από 0 έως 12 ετών παιδιά ήταν από 8,5 έως 11% δηλαδή συν πλην το 10% των ημερήσιων κρουσμάτων. "Ένα στα οκτώ κρούσματα που είχαμε πρόσφατα, στο τρίτο κύμα που λέμε της πανδημίας, είναι κάτω των 17 ετών. Αυτός ο πληθυσμός είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικός που είναι και πιο επικίνδυνος".

"Όταν έχουμε 2 εκατ. μετακινήσεις το πρωί και 2 εκατ. το μεσημέρι, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι τα παιδιά και θα κολλήσουν τα ίδια αλλά και κολλάνε τον ιό, και μάλιστα κατά κανόνα είναι και ασυμπτωματικά, αυτό δείχνει ότι συμβάλουν το μέγιστο στην μετάδοση το ιού", είπε.

Το πρόβλημα στην χώρα δημιουργήθηκε κάπου τέλη Ιανουαρίου όταν συμπληρώθηκαν οι δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων, είπε μεταξύ άλλων. Ερωτηθείς γιατί δεν προχωράμε σε κλείσιμο σχολείων, είπε ότι δεν είναι εκείνος αυτός που θα απαντήσει. 

Ερωτηθείς σχετικά με το δίπολο σχολεία- αγορά, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως "εφόσον έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε και δεν υποχρεωνόμαστε να τα κλείσουμε όλα όπως τον Μάρτιο, θα πρέπει να επιλέξουμε". Έβαλε εξάλλου και την παράμετρό ότι τα σχολεία λειτουργούν και με τηλεκπαίδευση. Υποκατάστατο μεν αλλά κάτι υπάρχει. Για την κίνηση στην αγορά δεν υπάρχει. Δοκιμάσαμε το e-shop, δοκιμάσαμε το click away... Αλλά και γι αυτά υπάρχουν στοιχεία. Η ζημία από το λοκνταουν στην οικονομία της χώρας είναι 3 δισ. το μήνα. Με το λιανεμπόριο ανοιχτό η ζημιά αυτή είναι στο 1,5 δισ., στο μισό». Άρα, όπως είπε ο δήμαρχος, δεν είναι αχαρτογράφητα τα νερά. "Υπάρχουν τα στοιχεία, αυτά, εγώ ενημερώνομαι αλλά δεν είμαι αυτός που αποφασίζει".

Αντίστοιχες ζημίες έχει και ο δήμος Θεσσαλονίκης από ανείσπρακτα έσοδα σύμφωνα με τον δήμαρχο. Είχε γύρω στα 10 εκατ. ζημία την προηγούμενη χρονιά. Προφανώς η οικονομία επηρεάζει τους πάντες προφανώς προέχει η υγεία και θα πρέπει να κάνουμε το παν για να την εξασφαλίσουμε και να μην σταθμίσουμε την οικονομική ζημία αλλά, εφόσον έχουμε την πολυτέλεια θα πρέπει να επιλέξουμε. Να κάνουμε σωστές επιλογές για να έχουμε τα σωστότερα αποτελέσματα».

Όπως είπε ο δήμαρχος υπάρχουν στοιχεία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτό εκείνος που αποφασίζει.

Αρχικά στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος είπε πως «συμπληρώνεται ένας χρόνος στον οποίο έχουν περάσει διάφορα κύματα και δυσκολίες. Η πόλη μας δοκιμάστηκε. Τα πράγματα δείχνουν να είναι κατάτι καλύτερα απ’ ότι στην Αττική και σαφέστατα καλύτερα από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο το κακό όμως παραμονεύει και δεν θέλει και πολύ. Τρεις τέσσερις μέρες να εκτεθούμε να γίνει κάποιο λάθος, πού πιθανό να επιστρέψουμε πάλι στις άσχημες εικόνες στα νοσοκομεία ακόμα και στα κοιμητήρια  Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη κροτίδας σε γλέντι – Ακρωτηριάστηκε σε 2 δάχτυλα δεξιοτέχνης του κλαρίνου
Σοβαρός τραυματισμός για τον Άρη Μουγκοπέτρο - Η κροτίδα εξερράγη στα χέρια του, κατά τη διάρκεια παραδοσιακού γλεντιού στα Τριπόταμα Αχαΐας
Έκρηξη κροτίδας σε γλέντι – Ακρωτηριάστηκε σε 2 δάχτυλα δεξιοτέχνης του κλαρίνου