Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα 4 σχολεία στη Θεσσαλονίκη που είχαν κρούσμα

Η μετάδοση του ιού έχει αυξηθεί μετά το άνοιγμα των σχολείων

Του Γιώργου Καλλίνη

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στα σχολεία της Θεσσαλονίκης αρχίζουν και αυξάνονται, με τα πρώτα 4 να επιβεβαιώνονται μέσα σε λίγες μέρες.

Όλα ξεκίνησαν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας, στη Θεσσαλονίκη, καθώς βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μία εκπαιδευτικός. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του σχολείου, διατάχθηκε όπως προβλέπεται, οι μαθητές/τριες του συγκεκριμένου τμήματος (Γ2), να μην προσέλθουν στο σχολείο, για 14 μέρες, από σήμερα έως και την Παρασκευή 2/10, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους.

Το επόμενο «χτύπημα» ήρθε στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με την λίστα που έδωσε το υπουργείο Παιδείας στη δημοσιότητα, που αναφέρει ότι έκλεισε και το τμήμα Γ1 στο 2ο ημερήσιο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στην οδό Ικτίνου, καθώς μαθήτρια βρέθηκε θετική.

Χθες, όπως επιβεβαίωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, στο
TyposThes θετικός βρέθηκε μαθητής Λυκείου και στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς. Όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας ώστε να ανακοινωθεί και επίσημα η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων των δύο μαθητών, για 10 ή για 14 ημέρες ανάλογα και με τα στοιχεία της ιχνηλάτισης. Ο κ. Κόπτσης πρόσθεσε μάλιστα πως η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση καθώς έχουν επιβεβαιωθεί μόλις 5 με 6 κρούσματα σε σχολεία της.

Τέλος, κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε και σε σχολικό συγκρότημα όπου συνολικά φοιτούν 700 μαθητές στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, μαθητής του 14ου Εσπερινού ΕΠΑΛ βρέθηκε θετικός στο νέο κορωνοϊού, με την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης να αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Βμηχ2 του 14ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. από την Δευτέρα 21/09/2020 έως και την Τετάρτη 30/09/2020. Σημειώνεται πως το 14ο Εσπερινό ΕΠΑΛ στεγάζεται στο κτίριο του «Ευκλείδη» στην Κατσιμίδη όπου φοιτούν εκατοντάδες μαθητές. Ο μαθητής είναι σε καραντίνα, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Τ.Θ.» σε καραντίνα βρίσκονται ακόμη τέσσερις καθηγητές.

Ο διευθυντής του 14ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Γιώργος Πνευματικός εξήγησε στο TyposThes ότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν ακολουθηθεί κατά γράμμα, οι αίθουσες έχουν απολυμανθεί και ότι από την Τρίτη το σχολείο τελεί υπό κατάληψη. «Όταν επιβεβαιώθηκε το κρούσμα, το σχολείο μας λειτούργησε προληπτικά και έκλεισε από τη Δευτέρα το συγκεκριμένο τμήμα, γιατί πρώτα έρχεται η υγεία για μας. Πλέον τελούμε υπό κατάληψη. Οι χώροι όμως έχουν απολυμανθεί, δεν υπάρχει κανένας φόβος για τους μαθητές και τέσσερις καθηγητές βρίσκονται σε καραντίνα. Λειτουργούμε πιστά με βάση το πρωτόκολλο και μόλις τελειώσει η κατάληψη θα ανοίξει κανονικά το σχολείο, πλην του τμήματος των μηχανικών».

 

Τέσσερις μοναχοί νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη

Επιπλέον, αποχώρησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από το Άγιο Όρος, μετά και την ολοκλήρωση των εκτεταμένων τεστ για κορωνοϊό που έγιναν στην αγιορείτικη κοινότητα.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε το πρωί τη σκήτη του Αγίου Δημητρίου (Λακκοσκήτη), καθώς υπήρχε υποψία κρουσμάτων και διενήργησαν πενήντα τεστ, τα οποία βγήκαν όλα αρνητικά στον κορωνοϊό. Αρνητικά σύμφωνα με πληροφορίες είναι και δεκάδες τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αθωνιάδα Σχολή και την ευρύτερη περιοχή των Καρυών.

Από τα 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο τριήμερο σε δύο μονές και μια σκήτη(Αγίου Παύλου, Χελανδαρίου και Μπογκορόβιτσα) τέσσερις μοναχοί θετικοί στον κορωνοϊό, κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθούν και νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη, στο Άγιο Όρος ισχύουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα. Βάσει αυτών, προβλέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή, πέντε ανά κοινοβιακή σκήτη, δύο ανά Κυριακόν εκάστης ιδιορρύθμου Σκήτης και ένα ανά έκαστο ιερό κελί ή Καλύβη ή ησυχαστήριο. Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση.

Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζομένους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Άγιον Όρος.

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως το Κέντρο Υγείας και η Ιερά Επιστασία προκειμένου να ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η λήψη αναγκαίων μέτρων υγιεινής με θερμομετρήσεις και χρήση αντισηπτικών, προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.

 

Ρεκόρ δωρεών στο ΑΧΕΠΑ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια ευρώ το ύψος του συνόλου των δωρεών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και εξοπλισμού πρώτης ανάγκης που δέχτηκε το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για την αντιμετώπιση της Covid-19 στο διάστημα ενός μόνο τριμήνου (Απριλίου-Ιουνίου 2020). Πρόκειται για δωρεές προερχόμενες από 98 επιχειρήσεις και εταιρείες καθώς και από οργανωμένα σύνολα και ιδιώτες. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 4,7% του ετήσιου προϋπολογισμού του Νοσοκομείου και είναι τεράστιο σε σύγκριση με το σύνολο των δωρεών (88), ύψους 64.773,83 ευρώ, που έλαβε το ΑΧΕΠΑ σε όλη τη διάρκεια του 2019.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ερευνητικό άρθρο με τίτλο «Η συμβολή των δωρεών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19», των Μαρίας Νατάσας Κιοφιντζόγλου, Δημήτριου Τσαλικάκη, Παναγιώτη Παντελιάδη και Σοφίας Βουτσίδου, το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Recent Scientific Research (τεύχος Αυγούστου 2020). Το άρθρο βασίστηκε στη μελέτη 157 αποφάσεων για αποδοχή δωρεών που ελήφθησαν σε οκτώ συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΧΕΠΑ, οι οποίες αναρτήθηκαν στο ηλεκτρονικό διαδικτυακό πρόγραμμα της «Δι@ύγειας».

Συγκεκριμένα, το ύψος των δωρεών ανήλθε στα 2.154.613,58 ευρώ (αναλυτικά ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αξίας 1.892.434, εξοπλισμός πρώτης ανάγκης 176.182,78, μέσα ατομικής προστασίας 71.567,74 ευρώ, διάφορα είδη 11.869,06 ευρώ). Στο συγκεκριμένο ποσό δεν περιλαμβάνονται δωρεές τροφίμων αλλά και ειδών ιματισμού που δεν ήταν κοστολογημένες. Σημειώνεται ότι το ΑΧΕΠΑ ήταν το πρώτο νοσηλευτικό ίδρυμα στη Βόρεια Ελλάδα που ορίστηκε ως βασικό νοσοκομείο αναφοράς για την Covid-19 με αναπληρωματικά τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Πτολεμαΐδας.

Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, που δωρήθηκε, συμπεριλαμβάνονται ηλεκτρικές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είτε Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, μόνιτορ παρακολούθησης ασθενών, υπέρηχοι, καρδιογράφοι, απινιδωτές, εξεταστικά κρεβάτια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διαγνωστικές οθόνες, κρεβάτια νοσηλείας με στρώματα και κομοδίνα, μηχανήματα κλιματισμού και εξαερισμού, θάλαμοι νηματικής ροής και βιοασφάλειας, θάλαμος αρνητικής πίεσης, εργαστήριο βιολογικής ασφάλειας καθώς και πλήρες μόνιτορ μεταφοράς διασωληνωμένων ασθενών. Αντίστοιχα, στον εξοπλισμό πρώτης ανάγκης περιλαμβάνονται φορεία, αναπνευστήρες, πιεσόμετρα, ανέπαφα θερμόμετρα, συσκευές αποστείρωσης αέρα, συσκευές άπνοιας, φίλτρα και συστήματα απολύμανσης, στηθοσκόπια, οξύμετρα, υλικά τραχειοστομίας για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αντιδραστήρια, αμαξίδια μεταφοράς ασθενών, τροχήλατες ηλεκτρικές αναρροφήσεις και τρόλεϊ φαρμάκων.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, από τις 157 αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΧΕΠΑ που μελετήθηκαν, προκύπτει ότι οι δωρητές προέρχονται από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η πλειονότητά τους είναι εταιρείες και επιχειρήσεις (98), οι οποίες ωστόσο δεν προέρχονται αποκλειστικά από τον χώρο της υγείας αλλά εκπροσωπούν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, συνεισφέροντας το ποσό του 1.287.907,62 ευρώ με τις δωρεές τους. Στους δωρητές συμπεριλαμβάνονται επίσης ιδρύματα κάθε είδους, δημόσια και ιδιωτικά, όπως εκπαιδευτήρια, τράπεζες, ιδιωτικές κλινικές, φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμοί κοινής ωφελείας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (16), που προσέφεραν δωρεές αξίας 529.330 ευρώ. Σημαντική είναι η συμμετοχή συλλόγων και συνεταιρισμών (26), που έκαναν δωρεές ύψους 122.344,96 ευρώ. Ακόμη και απλοί πολίτες (17) πήραν την πρωτοβουλία ως ιδιώτες και έσπευσαν να στηρίξουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας του νοσοκομείου αλλά και το προσωπικό που το υπηρετεί με δωρεές αξίας 215.031 ευρώ.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις δωρεές που έλαβε το Νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της Covid-19, σημείωσε ότι αυτές βοηθούν στη βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες τόσο στα Εξωτερικά Ιατρεία όσο και στα Τμήματα Επειγόντων και τα τμήματα νοσηλείας. «Η προσφορά όλων αυτών των ανώνυμων και επώνυμων συντέλεσε, συντελεί και θα συνεχίσει να συντελεί στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας από το Νοσοκομείο μας και στην εποχή Covid και στη μετά Covid εποχή», σημείωσε ο κ. Παντελιάδης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όλους τους δωρητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: Δεν περίμενα τόση ανθρωποφαγία για τα λάθη στο αναστάσιμο μήνυμα
Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πως η αναστάσιμη ανάρτηση ήταν πρόχειρη και με λάθη, ωστόσο στάθηκε στην τοξικότητα των σχολίων που τη συνόδευαν
Γεωργιάδης: Δεν περίμενα τόση ανθρωποφαγία για τα λάθη στο αναστάσιμο μήνυμα