Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τριπλή Μεσογειακή πρωτιά σε ομάδα του ΑΠΘ!

Διακρίσεις για τους «Νέους πρεσβευτές της Μεσογείου» σε διαγωνισμούς του 7ου «Michelangelo Workshop», όπου παρουσίασαν και τη μελέτη τους για τη φωτιά στο Μάτι της Αττικής

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Με τριπλή βράβευση για πρωτιές σε επιμέρους διαγωνισμούς που έγιναν στο πλαίσιο του 7ου «Michelangelo Workshop», με θέμα «Disaster risk reduction & gender inequality, connections with high-education in the Mediterranean – Μείωση του ρίσκου καταστροφής και ανισότητες των φύλων, σύνδεση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση της Μεσογείου» έφυγαν από τη Ρώμη οι «Νέοι πρεσβευτές της Μεσογείου», όπου παρουσίασαν  και τη μελέτη τους για τη φωτιά στο Μάτι της Αττικής.

topika_facetune_28-06-2019-11-09-10.jpg

Η φωτογραφία της Αναστασίας Πρίτσα που κατέκτησε την 1η θέση στον διαγωνισμό φωτογραφίας και βίντεο «Photo contest & Video competition»

 

Η τετραμελής ομάδα προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ αποτελείται από τον Νικόλαο Καλμουκίδη, τον Χριστόφορο Κετζιτζίδη, την Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου και την Αναστασία Πρίτσα, υπό την επίβλεψη της Kαθηγήτριας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αναστασίας Ζαμπανιώτου. Το Αριστοτέλειο ήταν το μοναδικό ελληνικό Πανεπιστήμιο που συμμετείχε στη διοργάνωση. Και τα μέλη της φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ διακρίθηκαν σε όλους τους διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Workshop. Ειδικότερα, η Αναστασία Πρίτσα κατέκτησε την 1η θέση στον διαγωνισμό φωτογραφίας και βίντεο «Photo contest & Video competition», ο Νικόλαος Καλμουκίδης και η Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου την 1η θέση στον διαγωνισμό «The resilient sticks» για την κατασκευή μακέτας κατά την προσομοίωση σεισμού, και η Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου κατέκτησε επίσης την 1η θέση  με την ομάδα Education-Citizen Group, στον διαγωνισμό Game Simulation R-EAGLE-S, που αφορούσε την προσομοίωση του καταστροφικού σεισμού στη Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας (2009).

 

Η φωτιά στο Μάτι με έμφαση

την ανθεκτικότητα και την ισότητα φύλων

 

Μιλώντας για την εργασία τους με θέμα την πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, με έμφαση στην ανθεκτικότητα και την ισότητα των φυλών (τίτλος «Resilience and gendere quality in the case of wild fire in Attiki, synergy with TARGET»), που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 7ου «Michelangelo Workshop», η Αναστασία Πρίτσα δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Δεν ήταν επιστημονικής φύσης η μελέτη μας. Ουσιαστικά αυτό που κάναμε ήταν σαν ρεπορτάζ. Με τις συνεντεύξεις που πήραμε από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Υποστράτηγο Πυροσβεστικού Σώματος Σπυρίδωνα Βαρσάμη, από τον παρουσιαστή δελτίου καιρού της κρατικής τηλεόρασης, Σάκη Αρναούτογλου, καθώς και από την Καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αναστασία Ζαμπανιώτου, για την ισότητα των φύλων, και το θέμα της καταστροφής, προσεγγίσαμε το θέμα της φωτιάς από διάφορες κατευθύνσεις. Είδαμε πώς επηρέασε κοινωνικά. Εξάλλου θέμα του συνεδρίου ήταν η ανθεκτικότητα. Και η ανθεκτικότητα μπορεί να αναφέρεται πχ σε ένα κτήριο που αντέχει στο σεισμό γιατί είναι ανθεκτικό, όσο πχ και σε μια κοινωνία που είναι ανθεκτική σε καταστάσεις κρίσης. Εμείς ερευνήσαμε πρακτικά την σταθερότητα από την πλευρά του περιβάλλοντος, το φυσικό resilience, πώς το περιβάλλον επαναπροσαρμόζεται μετά από μια φωτιά, πώς η κοινωνία βοηθά. Για παράδειγμα στην Ελλάδα υπήρχε κοινωνική ανθεκτικότητα (social resilience) γιατί είχαμε εθελοντισμό, δόθηκε αίμα, πολλοί άνοιξαν τα σπίτια τους για να μείνουν άτομα που είχαν πληγεί από την καταστροφή. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η φωτιά σαφώς και επηρεάζει το περιβάλλον και είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής».  

Παράλληλα ανέφερε πως προσπάθησαν να προσδιορίσουν και τη θέση της γυναίκας στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.

«Το Michelangelo Workshop προσεγγίζει πιο κοινωνικά ζητήματα. Από την έρευνά τους προέκυψε πως θα πρέπει να υπάρχει ίδια εκπαίδευση σε θέσεις ισχύος σε άνδρες και γυναίκες. Παρότι η Πυροσβεστική έχει 10% γυναίκες, αυτό το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί, αν όχι στις βαριά ανδρικές δουλειές, σε τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο μετά. Και γενικά να υπάρχει σεβασμός όταν είναι μητέρα, ότι μπορεί μια γυναίκα να είναι και γονιός και επιστήμονας. Πόσο μάλλον όταν βρίσκεται σε μια υψηλή θέση».

 

*Το 7ο «Michelangelo Workshop» έγινε στη Ρώμη στο Πανεπιστήμιο της Σιαπέντσα (Sapienza University – Faculty of Engineering), 26 - 30 Ιουνίου 2019 με τη συμμετοχή 32 φοιτητών Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τον Λίβανο, την Τυνησία και την Παλαιστίνη.

Είναι μια ετήσια συνάντηση φοιτητών Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών από χώρες της Μεσογείου, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών σε θέματα επιστήμης, μηχανικής, καινοτομίας, τέχνης, ανθρώπινων δικαιωμάτων, ισότητας των φύλων και πολιτισμού.

 

Στην κεντρική φωτογραφία: Τα μέλη της φοιτητικής ομάδας «Νέοι πρεσβευτές της Μεσογείου» του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, (από αριστερά) Χριστόφορος Κετζιτζίδης, Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου, Αναστασία Πρίτσα και Νικόλαος Καλμουκίδης, με την επιβλέπουσα Καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αναστασία Ζαμπανιώτου

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ