Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δήμος Θεσσαλονίκης: Οι 2 όροι με… συγγνώμες που θέτει ο Καλαφάτης

Τι απαντάει ο Καλαφάτης στην πρόσκληση Μπουτάρη

Πρόταση προς τις δημοκρατικές δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης απηύθηνε η παράταξη «Πρωτοβουλία» του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη μέσω επιστολής μετά τη νέα αποτυχία για την έγκριση ψηφίσματος για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Η νέα πρόταση Μπουτάρη ζητά από τις υπόλοιπες παρατάξεις τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής με σκοπό τη σύνταξη ψηφίσματος, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για το θέμα των Σκοπίων.

Η επιστολή αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως σας είναι γνωστό, μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατή η έγκριση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αναφορικά με το θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την πΓΔΜ και τις σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Κατόπιν αυτού, η Δημοτική Παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» σας προτείνει τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, έργο της οποίας θα είναι η σύνθεση του κειμένου ενός ψηφίσματος, το οποίο θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των δημοκρατικών παρατάξεων του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να κατατεθεί προς έγκριση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην περίπτωση αποδοχής της πρότασης από πλευράς σας, οι διαδικασίες της συγκρότησης και της συνεδρίασης της διαπαραταξιακής επιτροπής θα καθοριστούν από κοινού κατόπιν επικοινωνίας».

Οι προϋποθέσεις που βάζει ο Καλαφάτης

Χθες πάντως απαντώντας στην πρόταση της Δημοτικής Παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» που αφορά τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την εισήγηση ψηφίσματος σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Σταύρος  Καλαφάτης είπε πως συμφωνεί υπό δύο βασικές προϋποθέσεις: 1) Να ζητήσει συγνώμη ο δήμαρχος από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, τους οποίους πρόσβαλε αποκαλώντας την ΠΓΔΜ  “Μακεδονία» και 2) να ζητήσει συγνώμη η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Ανοικτή Πόλη” για το χαρακτηρισμό “εθνικιστές”, που απηύθυνε προς τους δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Παράταξης “Εντάξει”.

Η επιστολή καταλήγει ως εξής «Θυμίζω, τέλος, ότι βάση για συζήτηση υπάρχει: Το κατατεθέν, εδώ και πάνω από έναν μήνα, σχέδιο ψηφίσματος της Δημοτικής μας Παράταξης των “Εντάξει”».

Η κόντρα Καλαφάτη - Καλφακάκου

Το δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου απέτυχε να υπερψηφίσει ψήφισμα την περασμένη Δευτέρα (26/2), εν μέσω θύελλας και αντεγκλήσεων παρά την απουσία του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, λόγω της γνωστής επιτυχημένης επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε.

Ο Σταύρος Καλαφάτης χαρακτήρισε διάτρητο το ψήφισμα που έφερε η Πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα της ονομασίας, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του επικεφαλής των Εντάξει και της Ρίας Καλφακάκου. Η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης τον κατηγόρησε για εθνικιστικό λόγο. «Κατηγορείτε εμένα για εθνικισμό;», απάντησε ο κ. Καλαφάτης. «Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου και παλεύω γι’ αυτήν, πείτε μας εσείς τι άποψη έχετε», πρόσθεσε.

«Δεν επιτρέπω σε κανέναν να μιλάει για μένα ή για διάφορους συναδέλφους μου για το πόσο αγαπάμε την πατρίδα μας επειδή έχουμε διαφορετική άποψη», απάντησε η κ. Καλφακάκου. «Ένας λόγος εθνικιστικός και διχαστικός δεν βοηθάει ούτε το δημοτικό συμβούλιο, ούτε τα συμφέροντα της χώρας», είπε η κ. Καλφακάκου. Επανέλαβε την άποψή της ότι δεν θεωρεί μεγαλειώδη τα συλλαλητήρια. «Τον τόνο τον έδωσε η ακροδεξιά. Δεν λέω ότι όσοι πήγαν ήταν ακροδεξιοί ούτε ότι δεν πήγαν απλοί πολίτες», είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως δεν αμφισβητεί κανείς την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αν δέχεται μια σύνθετη ονομασία.

Εξάλλου, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Φωτίου αναφερόμενος στη συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί έξω από το δημαρχείο με σύνθημα «Μπουτάρη παραιτήσου» είπε ότι ακούστηκαν "χυδαίες λέξεις" που όπως είπε δεν μπορεί να επαναλάβει ενώ είπε ακόμη ότι «σηκώθηκαν και χέρια φασιστικού χαιρετισμού».

Καλαφάτης κατά Μπουτάρη

Ο κ. Καλαφάτης είπε ακόμη πως για άλλη μια φορά μια σοβαρή συζήτηση θα γίνει απόντος τη δημάρχου ο οποίος αυτή τη φορά έχει δικαιολογία ασθένειας. "Στις προηγούμενες αυτή δεν υπήρχε. Ο δήμαρχος τελευταία είναι περισσότερες φορές απών παρά παρόν. Ακόμα και όταν είναι παρών δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης", τόνισε. Σε σχέση με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, είπε πως η Πρωτοβουλία είναι φανερό ότι δεν αισθάνεται άνετα να συζητά γι αυτό το σημαντικό θέμα. Μίλησε χαρακτηριστικά για «εμφανή δυσανεξία» σε πολλά μέλη της διοίκησης και της Πρωτοβουλία «όταν μιλάμε για εθνικά θέματα. Και ιδιαίτερα για ζήτημα Σκοπίων». Αυτό, όπως είπε, αποδεικνύεται και από την πολιτική τους συμπεριφορά.

«Για τον δήμαρχο τα Σκόπια είναι Μακεδονία. Από τη στιγμή που κανείς από την Πρωτοβουλία δεν διαφοροποιεί τη θέση του όσον αφορά τη στάση και συμπεριφορά του, συνάγεται ότι οι απόψεις σας συμπίπτουν απολύτως», είπε ακόμη ο κ. Καλαφάτης. Για το ψήφισμα ειδικότερα, που έφερε προς ψήφιση η Πρωτοβουλία, το χαρακτήρισε διάτρητο. "Έχετε δει την ορμή του κόσμου και των συλλαλητηρίων και προσπαθείτε λάχα -λαχα να βγάλετε ένα ψήφισμα", είπε μεταξύ άλλων.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις

«Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό αλλά η συζήτηση έγινε και ξαναέγινε χωρίς να εισφέρονται νέα επιχειρήματα. Σέρνεται και ξανασέρνεται το θέμα», είπε ο κ. Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Την άποψη ότι δεν πρέπει ο δήμος να πάρει θέση προτείνοντας έστω και έμμεσα μια πρόταση, εξέφρασε η κ. Μόνικα Αϊβάζογλου, επικεφαλής της παράταξης Γειτονιές σε Δράση, προσθέτοντας πως «δεν είναι αυτή η δουλειά του δήμου». Είπε ακόμη ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τους ανθρώπους από την άλλη πλευρά που δεν είναι εθνικιστές. «Δεν μπορεί ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται να δηλώνει ο δήμαρχος, χάσαμε εν είδει αστεϊσμού ή να θέτει ζήτημα ονομασίας του αεροδρομίου Μακεδονία. Ξεπέρασε κάθε όριο της θεσμικής του ιδιότητας», υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντίνος Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», ενώ είπε ακόμη ότι «είναι λογικό άνθρωποι ενστικτωδώς να κινητοποιηθούν».

Κ. Γούλα: Οι δήμαρχοι δεν παραιτούνται 

«Οι δήμαρχοι δεν παραιτούνται. Αυτό είναι γνωστό και είναι θεσμός. Οι δήμαρχοι εκλέγονται ή δεν εκλέγονται». Τα παραπάνω επισήμανε νωρίτερα η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, κατά την τοποθέτησή της στο δημοτικό συμβούλιο και «απαντώντας» στα όσα ειπώθηκαν το τελευταίο διάστημα και στο γεγονός ότι οι κ.κ. Καλαφάτης και Σεβρής ζήτησαν την παραίτηση του κ. Μπουτάρη. «Θορυβήθηκα αρνητικά από τον τρόπο που  νιώθω να εγκαλούμαι ως μέλος της Πρωτοβουλίας από τους Εντάξει», δήλωσε μεταξύ άλλων. Τόνισε ότι εκφράσεις από τους κ.κ. Καλαφάτη και Σεβρή για παραίτηση του δημάρχου δεν την βρίσκουν «καθόλου σύμφωνη και δεν ταιριάζουν στο δημοτικό συμβούλιο». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δένδιας: Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, καθήκον όλων μας να την περιφρουρήσουμε
«58 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας, που στέρησε από τους Έλληνες τις ελευθερίες τους και οδήγησε στην εθνική τραγωδία της εισβολής στην Κύπρο»
Δένδιας: Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, καθήκον όλων μας να την περιφρουρήσουμε