Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου για τα Σκόπια από τη Θεσσαλονίκη

Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Ελλάδα επιδιώκει γόνιμη και αρμονική συνεργασία με τους Βαλκάνιους γείτονες της και τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, αλλά αυτή προϋποθέτει ανάλογες συμπεριφορές και από μέρους τους, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Χαλκηδόνας, σε αίθουσα του δημαρχείου στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Παυλόπουλος, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα, επεσήμανε την «αδιαμφισβήτητη» ελληνικότητα της Μακεδονίας και ειδικότερα, αναφερόμενος στη στάση της FYROM στο θέμα της ονομασίας υπογράμμισε ότι συνιστά «ωμή παραχάραξη της ιστορίας και, αφετέρου, αποπνέει αλυτρωτισμό». Αναφέρθηκε, επίσης και στην Αλβανία, ως προς την συμπεριφορά της σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τις μειονότητες, ή με το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συνεργασία και με τις δύο χώρες και ότι διάκειται ευνοϊκά και ως προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική, ωστόσο, όπως είπε, οι ίδιες αυτές χώρες την «υπονομεύουν» με τη στάση τους στα ζητήματα αυτά.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι τα Βαλκάνια πρέπει να είναι μέρος της Ε.Ε., «όχι, τα Βαλκάνια, ως ιδιαιτερότητα», ή ως «πρόβλημα», αλλά ως «η Ν.Α. πλευρά της Ε.Ε. με πραγματική ευρωπαϊκή συμπεριφορά και συμβολή στην ενοποίηση της Ευρώπης». Όμως αυτό, όπως είπε, για να γίνει «προϋποθέτει την ίδια συμπεριφορά και από τους γείτονές μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής από τους ελληνιστικούς, τους βυζαντινούς και τους νεώτερους χρόνους, στάθηκε ιδιαίτερα στους Βαλκανικούς Πολέμους και στις διαπραγματεύσεις, που διεξήχθησαν πριν εκατόν πέντε χρόνια, στην ιστορική έδρα του δήμου Χαλκηδόνας, στη Γέφυρα (Τόψιν), που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και την επανενσωμάτωση τους στον εθνικό κορμό και πρόσθεσε:

«Η Μακεδονία, όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι μία και είναι Ελληνική. Αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο, τα τεκμήρια είναι αδιάψευστα, όποιος το αμφισβητεί παραχαράσσει την ιστορία» είπε ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια αμφισβήτηση, «ότι η Μακεδονία είναι ελληνική» και η οικειοποίηση της χρήσης του ονόματος από την ΠΓΔΜ, εκτός των άλλων, «αποπνέει αλυτρωτισμό» και πρόσθεσε: «Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο και έχει αλυτρωτικές τάσεις παραβιάζει το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άρα ο ίδιος είναι εκείνος που υποσκάπτει την ευρωπαϊκή του πορεία».

«Επομένως, δεν είναι μόνο αυτή η βάναυση κακοποίηση της ιστορίας είναι και η βάναυση άγνοια του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου, που θέτουν αυτά τα εμπόδια στην ΠΓΔΜ, ως προς την ευρωπαϊκή πορεία. Και αυτά τα εμπόδια τα θέτει μόνη της» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Εμείς είμαστε εδώ, τους λέμε ότι μπορούμε να πορευτούμε σε αυτόν τον ευρωπαϊκό δρόμο. Αλλά αν έχουν τέτοιες συμπεριφορές προσβάλλουν εκτός από την ιστορία και την ιστορία της Ευρώπης και επομένως δεν είναι ανοιχτός ο δρόμος γιατί εκείνοι τον υπονομεύουν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην Αλβανία, σημειώνοντας ιδιαίτερα την συμπεριφορά της στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Εμείς είμαστε εκείνοι, οι οποίοι λέμε και τώρα ότι, ναι, η Αλβανία πρέπει να βρει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, αλλά και πάλι για να γίνει αυτό η Αλβανία πρέπει να δείξει συμπεριφορά κράτους, που είναι υποψήφιο για ένταξη». Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αυτή η προοπτική προϋποθέτει τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του «ευρωπαϊκού κεκτημένου των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και πρόσθεσε:

«Όταν έρχεσαι και τα υπονομεύεις, με συμπεριφορές που αφορούν τις μειονότητες, τις οποίες στην ουσία καταπιέζεις, όταν έρχεσαι με συμπεριφορές - που είναι από τα κυριότερα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία- τα παραβιάζεις κατάφορα, από εκεί και πέρα τι είδους ευρωπαϊκή πορεία μπορεί να αναζητάς; Κι εμείς, είμαστε η αιτία για αυτό; Ή αυτού του είδους οι συμπεριφορές, μιας χώρας -προς την οποία τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας - η οποία θεωρεί ότι και μπορεί να έχει ευρωπαϊκή προοπτική και να παραβιάζει τα δικαιώματα του ανθρώπου και μάλιστα πολλαπλώς».

«Εμείς λέμε ο δρόμος είναι ανοιχτός. Η Αλβανία όμως σήμερα με αυτές τις συμπεριφορές η ίδια υπονομεύει το δρόμο της» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές, όχι μόνο για τις μειονότητες, αλλά γιατί είμαστε χώρα της Ε.Ε. και είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την Ε.Ε. και την κληρονομιά της, τη νομική και πολιτιστική».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επεσήμανε ότι η χώρα γιορτάζει σήμερα την επέτειο που οδήγησε στον «διπλασιασμό της Ελλάδας», με την απελευθέρωση και επανενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας «της παντοτινά ελληνικής Μακεδονίας» στον εθνικό κορμό και θα γιορτάσει αύριο «και το μεγάλο Όχι των Ελλήνων προς κάθε εισβολέα, κάθε κατακτητή, που δείχνει ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε εκφραστές της ελευθερίας» και αναφέρθηκε στα διδάγματα από αυτήν την ιστορική διαδρομή.

«Ενωμένοι πετύχαμε τα μεγάλα και σημαντικά. Και ο διχασμός και ο φθόνος υπήρξαν πάντα ο εχθρός του έθνους και της πατρίδας» είπε ο κ. Παυλόπουλος. Τόνισε, ότι «χρειάστηκε καιρός, αλλά τώρα, είναι πραγματικότητα, αυτές οι θέσεις είναι κοινές θέσεις όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου» και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης, του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. και μια χώρα που μετά την κρίση, την οποία ετοιμάζεται να ξεπεράσει, είναι αποφασισμένη, όχι μόνο να παραμείνει στην Ευρώπη, αλλά να πρωταγωνιστήσει. Γιατί μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτόν τον αγώνα για την Ευρώπη του μέλλοντος, την ενοποιημένη Ευρώπη, Την Ευρώπη που θα είναι μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία με βάση την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, την Ευρώπη των αρχών και των αξιών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον δήμαρχο Χαλκηδόνας Ιωάννη Τσουκνιδά και το δημοτικό συμβούλιο για την τιμητική διάκριση προς το πρόσωπο του και ιδιαιτέρως προς τον θεσμό, υπογραμμίζοντας ότι «η ως άνω τιμή συνεπάγεται, αυτοθρόως, το χρέος του εκ μέρους μου, πλήρους σεβασμού της λαμπρής Ιστορίας του Τόπου σας και της απαρέγκλιτης τήρησης των διδαγμάτων της».

Στην τελετή ανακήρυξης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κ.α.

Επίσκεψη στη Γέφυρα Τόψιν

Την αξία της ενότητας του ελληνικού έθνους και του λαού, κατά την επιδίωξη των μεγάλων στόχων για την πατρίδα, σε αντίθεση «με το διχασμό που υπήρξε πάντα μεγάλος εχθρός του έθνους και της πατρίδας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισκεπτόμενος το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στην κοινότητα Γέφυρα (Τόψιν) Θεσσαλονίκης.

«Αυτό που πρέπει να περάσουμε στις γενιές που έρχονται είναι τούτο. Ενότητα στα μεγάλα και σημαντικά. Και να θυμόμαστε τους μεγάλους εχθρούς του έθνους, που δεν είναι άλλοι από την διχόνοια τον διχασμό και το φθόνο. Αυτά πρέπει να τα αποβάλλουμε άπαξ δια παντός, το οφείλουμε στην ιστορία μας, το οφείλουμε σε αυτή τη γενιά που έρχεται» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

«Ό,τι καταφέραμε στην ιστορία μας το καταφέραμε ενωμένοι και ό,τι μας στοίχισε, ακόμη και για τον εθνικό μας κορμό, αυτό οφείλεται στον διχασμό. Σήμερα που πρέπει να βγούμε από τη βαθιά κρίση που μαστίζει τον τόπο, που πρέπει να διεκδικήσουμε τη θέση που μας αναλογεί στον κόσμο, κυρίως στην Ε.Ε., να το θυμόμαστε ότι όλοι πρέπει να είμαστε στα μεγάλα και στα σημαντικά ενωμένοι. Δε μας χωρίζει τίποτε σε αυτό».

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι χαίρεται που οι πολιτικές δυνάμεις συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση στα εθνικά θέματα, σημείωσε όμως ότι πρέπει «αυτό το δίδαγμα να διατηρηθεί στο διηνεκές».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την «τεράστια εθνική σημασία των Βαλκανικών Πολέμων» στη διαμόρφωση της επικράτειας του σύγχρονου ελληνικού κράτους με την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης αρχικά και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, που οδήγησε στη σημερινή Ελλάδα, «την οποία , όπως είπε, καλούμαστε σήμερα να υπερασπίσουμε».

«Θα θυμόμαστε λοιπόν ότι τότε ήταν που η Μακεδονία ξανααποτέλεσε πάλι κομμάτι του εθνικού μας κορμού. Όπως ήταν πάντοτε, όπως είναι πάντοτε, όπως θα παραμείνει πάντοτε» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας και τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι «η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική».

«Μόνον ενωμένοι μπορούμε να κατακτήσουμε τα μεγάλα και σημαντικά. Ο δε διχασμός υπήρξε πάντα ο μεγάλος εχθρός του έθνους και της πατρίδας» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων και αναφέρθηκε στα διδάγματα που απορρέουν από τα γεγονότα που συνέβησαν σε αυτό το κτίριο πριν από 105 χρόνια, κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του αρχιστρατήγου και διαδόχου Κωνσταντίνου και της οθωμανικής αντιπροσωπείας, για την παράδοση της πόλης.

«Επιπλέον, δε, στο πλαίσιο αυτό, μας διδάσκει ότι πρέπει να τιμούμε τις ηγετικές μορφές της πατρίδας μας, που καθόρισαν την έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων, με κορυφαία την ηγετική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε :

«Δεύτερον, και με αφετηρία τα καταστροφικά εθνικώς αποτελέσματα του Διχασμού, την αξία της ενότητας του έθνους και του λαού μας κατά την επιδίωξη των μεγάλων στόχων υπέρ πατρίδος: Μόνον ενωμένοι μπορούμε να κατακτήσουμε τα μεγάλα και σημαντικά. Ο δε διχασμός υπήρξε πάντα ο μεγάλος εχθρός του έθνους και της πατρίδας».

Ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε στη συνέχεια αρχαίο Μακεδονικό Τύμβο στην κοινότητα Αγίου Αθανασίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Γέμισε με αφίσες μεταναστών που έχουν συλληφθεί ο Λευκός Οίκος (ΦΩΤΟ)
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει το απόγευμα εκτελεστικό διάταγμα που «εστιάζει στην προστασία του αμερικανικού πληθυσμού από εγκληματίες...
ΗΠΑ: Γέμισε με αφίσες μεταναστών που έχουν συλληφθεί ο Λευκός Οίκος (ΦΩΤΟ)