Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι περικοπές δυναμιτίζουν τη σχέση φαρμακοποιών-ΕΟΠΥΥ

Τι αναφέρει σε επιστολή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης

Μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις των φαρμακοποιών με τον ΕΟΠΥΥ, ειδικά σε ό,τι αφορά τις περικοπές και την καθυστέρηση πληρωμών των αναλώσιμων, καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Μάλιστα, ο ΦΣΘ έστειλε και επιστολή προς στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, σχετικά με το χάος που έχει προκληθεί από τις περικοπές και την καθυστέρηση των πληρωμών των αναλώσιμων, του υγειονομικού υλικού, των διαιτητικών σκευασμάτων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, στην οποία επιστολή υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι φαρμακοποιοί κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον κ. Μπερσίμη.

Ειδικότερα, ο ΦΣΘ επισημαίνει ότι για να υποβάλουν οι φαρμακοποιοί ένσταση για τις αδικαιολόγητες περικοπές, θα πρέπει να βρουν τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους και να τους υποχρεώσουν να μεταβούν σε κάποιο ΚΕΠ μέσα στον καύσωνα για θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής. «Κάτι τέτοιο είναι εντελώς ανέφικτο και παράλογο, ειδικά αυτή την εποχή που οι περισσότεροι συνταξιούχοι απουσιάζουν λόγω του καλοκαιριού» τονίζει ο ΦΣΘ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση, οι φαρμακοποιοί δικαιούνται μόλις 10 ημέρες για την υποβολή ένστασης, ενώ στην περίπτωση ελλιπούς διάγνωσης σακχαρώδους διαβήτη (ΣΔ) από τον γιατρό που συνταγογράφησε (χωρίς να διευκρινίζει τον τύπο ΣΔ), ο ΕΟΠΥΥ ζητεί επικυρωμένο αντίγραφο αποδεικτικού της νόσου, χωρίς να διευκρινίζει ποιο είναι το αποδεικτικό και πώς εννοεί την επικύρωση.

«Δεν πρέπει να λησμονείτε ότι από την αρχή λειτουργίας του συστήματος, εμείς, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας ήμασταν που το στηρίξαμε, εμείς το βοηθήσαμε να ορθοποδήσει με τις συνεχείς μας παρατηρήσεις, εμείς εξυπηρετήσαμε τους ασφαλισμένους σας χορηγώντας τους αναλώσιμα και λοιπά είδη χωρίς να γνωρίζουμε ούτε τον τρόπο εκτέλεσης των παραπεμπτικών ούτε αν και πότε θα τα πληρωθούμε» τονίζει στην επιστολή του ο ΦΣΘ.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «θεωρούμε λίαν επιεικώς άδικο, σήμερα, έξι μήνες μετά, κάποιοι ελεγκτές, εν ψυχρώ πλέον, να προβαίνουν σε περικοπές για λόγους που πολλούς απ' αυτούς κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί. Θεωρούμε άδικο σήμερα να περικόπτονται παραπεμπτικά για εκείνο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο κυριαρχούσαν η άγνοια και η αβεβαιότητα με δική σας ευθύνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε ακούσει τίποτα από τη Μόσχα για παράταση της εκεχειρίας
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δώσει εντολή να παραταθεί η πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία
Ουκρανός ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε ακούσει τίποτα από τη Μόσχα για παράταση της εκεχειρίας
Πάσχα: Έθιμα που «πληγώνουν» - Τραυματίες από κροτίδες, βεγγαλικά σε πολλές περιοχές
Ενας 37χρονος στο Λασίθι ακρωτηριάστηκε, ενώ σοβαροί τραυματισμοί ανηλίκων σημειώθηκε σε Κάλυμνο και Μαλεσίνα
Πάσχα: Έθιμα που «πληγώνουν» - Τραυματίες από κροτίδες, βεγγαλικά σε πολλές περιοχές
DHL: Αναστέλλει αποστολές αξίας άνω των 800 δολαρίων προς τις ΗΠΑ
Shein και Temu έχουν προειδοποιήσει ότι θα αυξήσουν τις τιμές «λόγω των πρόσφατων αλλαγών στους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες και τους δασμούς»
DHL: Αναστέλλει αποστολές αξίας άνω των 800 δολαρίων προς τις ΗΠΑ