Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
Δύο ιδιαίτερες εκθέσεις θα εγκαινιαστούν την Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Μαρτίου στην πόλη μας. Στην Κρυπτή Στοά της Ρωμαϊκής Αγοράς (30/3, 19.00) η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί έργα του εικαστικού-ποιητή Απόστολου Κοτούλα στην 5η του ατομική έκθεση – εγκατάσταση με τίτλο «MIRRORS» όπου κυριαρχεί η γλώσσα της εικαστικής αφαίρεσης, ενώ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης η έκθεση που θα παρουσιαστεί έχει θέμα τις Οπτικές Γεωμετρικές Ψευδαισθήσεις (31/3, 19.00.21.00).
Καθρέφτες
«Είκοσι δύο έργα του καλλιτέχνη που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, δομούν και εξιστορούν μία αφήγηση με υπερβατικά χαρακτηριστικά. Στην έκθεση-εγκατάσταση ο Κοτούλας περνάει στη γλώσσα της εικαστικής αφαίρεσης. Τα έργα του, που αποτελούνται κυρίως από το υλικό του γραφίτη, αποκαλύπτουν είκοσι μία διαφορετικές λατινικές λέξεις. Αυτές οι λέξεις-έννοιες παρουσιάζουν στον θεατή τον Κύκλο της Ζωής από τη γέννηση έως τον θάνατο, την αναζήτηση της ύπαρξης σε φιλοσοφικό και πνευματικό επίπεδο, την περιπετειώδη πορεία του ανθρώπου και την αναμέτρησή του με το Εγώ. Η κάθε μία από αυτές τις πανανθρώπινες και διαχρονικές έννοιες περιβάλλονται από έναν καθρέφτη. Τον καθρέφτη όχι μόνο ως υλικό, αλλά και ως συνέχεια της υπερβατικής συνθήκης που δημιουργεί ο Κοτούλας στην εννοιολογική εγκατάστασή του.
Ο θεατής στέκεται μπροστά στα έργα του Κοτούλα και αντικρίζει το είδωλό του, ενώ στο κάτω μέρος του έργου οι λατινικές λέξεις λειτουργούν ως υπενθύμιση του «πραγματικού». Το κυρίως πρόσωπο του έργου είναι ο θεατής. Ο θεατής-πρωταγωνιστής πλέον, ταυτίζεται με την εικόνα του σώματος που διακρίνει και δημιουργεί αυτό που ο Λακάν ονόμαζε Ιδεώδες Εγώ(…).
Οι λέξεις-έννοιες υπενθυμίζουν τις αξίες που αυτές εμπεριέχουν και υπονομεύουν την ταυτότητα του υποκειμένου που κατοπτρίζεται. Από τη Βούληση, τον Φόβο, την Σκληρότητα και τον Πόνο, μέχρι την Απώλεια, την Ήττα, την Τιμωρία και την Αποδοχή, η πορεία προς την Αιωνιότητα και την Άκρη της Νύχτας, όπως μας αφηγείται ο Απόστολος Κοτούλας στην εννοιολογική του εγκατάσταση, είναι μία διαδικασία αναζήτησης του εαυτού μας στην πορεία μας προς τον θάνατο, μέσα από το επίπεδο της ταύτισης. Τον θάνατο, όχι ως βιολογικό τέλος ή ως αλλοτρίωση, αλλά ως συμβολική διάρρηξη με το Εγώ. Ως το επερχόμενο χάσμα με την εικόνα και τις επιπτώσεις του «φαντασιακού» στο «πραγματικό».
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος Παναγής Κουτσοκώστας.
Διάρκεια: 30/3 – 10/5/2016. Ωράριο: Τετ. - Κυρ., 08:00 - 15:00.
Πληροφορίες: 2313310400, 2310 221266 (Ρωμ. Αγορά). Είσοδος ελεύθερη.
Γεωμετρική αναπαράσταση του ψευδαισθητικού χώρου
Κατασκευές σχετικές με το παραμορφωτικό δωμάτιο του Ames, εικόνες που φαίνονται μέσα από επίπεδα ή καμπύλα κάτοπτρα, σπασμένες εικόνες σε πολλά επίπεδα στο χώρο, εικόνες μέσα από τη σκιά αντικειμένων, πλακοστρώσεις τύπου Escher θα παρουσιάσει ο Νίκος Κουρνιάτης, εξειδικευμένος στις γεωμετρικές οπτικές ψευδαισθήσεις, και η ομάδα του, στην έκθεση με τίτλο «Γεωμετρική αναπαράσταση του ψευδαισθητικού χώρου» στην Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση, με την επιμέλεια του Νίκου Κουρνιάτη, Δρ Αρχιτέκτονα Μηχανικό του ΕΜΠ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με τον Όμιλο Μαθηματικών του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ.
Στο πλαίσιό της θα γίνουν οι εξής δράσεις:
-την ημέρα των εγκαινίων ομιλία με τίτλο «Η αναπαράσταση του ψευδαισθητικού χώρου»,
-1η Απριλίου, 10.30-13.30 : Εργαστήριο και ομιλία για τις πλακοστρώσεις, για τους μαθητές του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και του Πειραματικού Σχολείου ΑΠΘ (δημιουργίες των μαθητών θα παρουσιαστούν στον χώρο της έκθεσης), και στις 18.30 Ομιλία με τίτλο «Επίπεδες διακοσμήσεις: πλακοστρώσεις τύπου Escher».
Στις δύο ομιλίες, ο κ. Κουρνιάτης θα επεξηγήσει τη λειτουργία των οπτικών ψευδαισθήσεων στο χώρο και θα ερμηνεύσει γεωμετρικά την κατασκευή πλακοστρώσεων τύπου Escher.
Επίσης, στο πλαίσιο της πρώτης ομιλίας, η Δήμητρα Τσιμπλή, φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Πειραιά, θα παρουσιάσει το δωμάτιο του Ames, το οποίο αποτελεί μέρος της πτυχιακής της εργασίας.
Διάρκεια έως 2/4/2016
Λειτουργεί: 31/3 19:00-21:00, 1/4 13:30-20:30, 2/4 11:00-18:00. Είσοδος ελεύθερη.