Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
«Μην περιμένετε να κοιμηθείτε για να ονειρευτείτε». Αυτή τη φράση είναι και ο πυρήνας της ματιάς που έδωσε στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» η Ομάδα Θεάτρου “Ιδέα”. Ο Κώστας Γάκης, η Αθηνά Μουστάκα και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής που είναι μέλη της έκαναν μια αντισυμβατική εκδοχή-διασκευή του ομώνυμου έργου του Σαίξπηρ που παίζεται από την προηγούμενη βδομάδα στο Θέατρο Φαργκάνη (Αγ. Παντελεήμονος 10 - Καμάρα) σε μια παραγωγή του θεάτρου. Και επέλεξαν να στελεχώσουν την παράσταση με πέντε ηθοποιούς από την πόλη μας.
«Η διασκευή μας έχει να κάνει με την έννοια του “συνειδητού ονείρου” , ενός είδος ονείρου κατά το οποίο αυτός που ονειρεύεται έχει συνείδηση ότι ονειρεύεται και μπορεί να ασκήσει έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον», εξήγησαν τα μέλη της ομάδας απαντώντας σε ερωτήσεις μας.
-Μετά τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» που βραβεύτηκε και στο εξωτερικό σειρά έχει το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας». Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε ξανά με ένα έργο του Σαίξπηρ;
-Ο Σαίξπηρ είναι ένας συγγραφέας που ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία της ομάδας μας. Η φαινομενική ελαφράδα και το ποιητικό παιχνίδι που επιλέγει ως μέσα για να μιλήσει για τα πιο βαθιά και αρχετυπικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης μας γοητεύει πάρα πολύ και μας κάνει να ριχνόμαστε με τρέλα στη δουλειά για να αλιεύσουμε τους κρυφούς πολύτιμους λίθους των κειμένων του.
-Τι σας ελκύει στα έργα και στη γραφή του;
-Ο Σαίξπηρ πέρα από το βαθυστόχαστο συγκινησιακό, σκοτεινό, τραγικό κομμάτι του κρύβει μια απίστευτη παιδικότητα στα έργα του κι αυτό είναι κάτι που μας συγκινεί. Είναι ένα μεγάλο παιδί, που έχει ανάγκη να ξεγελάσει, να παίξει με τις ανθρώπινες ψυχές όχι όμως περιπαιχτικά αλλά για να κάνει το χαμόγελο του θεατή να λάμψει στο πρόσωπο του..
-Τι θα δούμε επί σκηνής; Τι αλλάζει στη διασκευή που κάνατε;
-Θα δείτε σίγουρα μια φρέσκια, αντισυμβατική διασκευή που σέβεται το έργο, αναπλάθοντάς το δημιουργικά. Η διασκευή μας έχει να κάνει με την έννοια του “συνειδητού ονείρου” , ενός είδος ονείρου κατά το οποίο αυτός που ονειρεύεται έχει συνείδηση ότι ονειρεύεται και μπορεί να ασκήσει έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου η διασκευή αυτή μας προτείνει τη συμμετοχή σε μια ελεύθερη, ονειρική, παραισθητική λειτουργία παράστασης με διαρκή ξυπνήματα και αποκοιμίσεις που οδηγούν τον θεατή στα πιο βαθιά συνειδησιακά μονοπάτια και του προκαλούν αίσθηση απόλυτου ανοίγματος ψυχής όπως αυτής που δοκιμάζουμε επί παραδείγματι στα όνειρα πτήσης. Με χρήση τεχνικών σωματικού και μουσικού θεάτρου αλλά και με αφηγηματικές τεχνικές και χρήση βίντεο οι 5 ηθοποιοί κι ένας υπέροχος πιανίστας γεννούν ένα σκηνικό σύμπαν σουρεαλιστικό με πολλά ευτράπελα, χιούμορ, κοφτερές ασυνέχειες, ποίηση και συγκίνηση.
-Στην παραγωγή αυτή του Θεάτρου Φαργκάνη παίζουν ηθοποιοί από τη Θεσσαλονίκη στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης. Πώς συνεργαστήκατε μαζί τους;
-Έχοντας επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη πολλές φορές με την παράσταση “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο” συνειδητοποιήσαμε πως υπάρχει μεγάλη αγάπη της πόλης στην ομάδας μας. Το κοινό της Θεσσαλονίκης- κοινό απαιτητικότατο- κυριολεκτικά μας αγκάλιασε και δημιουργήθηκαν στα τρία θέατρα που παίξαμε ισχυροί συναισθηματικοί κραδασμοί γέλιων και δακρύων. Υπήρξε μια αίσθηση ενός ανεξήγητου μαγικού “δεσμού” μεταξύ σκηνής και πλατείας. Γι αυτό θέλαμε να φτιάξουμε μια παράσταση με δυναμικό ηθοποιών από την πόλη ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια παράσταση από την πόλη για την πόλη. Κάναμε μια ανοιχτή ακρόαση στην οποία κερδίσαμε φίλους ακόμα και ανάμεσα σε ηθοποιούς που τελικά δεν επιλέξαμε. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία και ήταν μεγάλη χαρά που δώσαμε δουλειά σε 5 νέους ηθοποιούς. Η συνεργασία μαζί τους ήταν ανεπανάληπτη.
-Το έργο μιλάει για τα όνειρα. Ποια θέση έχουν τα όνειρα στη ζωή μας και στην εποχή μας;
-Θα έλεγα ότι όλα συνοψίζονται στη φράση – πυρήνα της δικής μας ανάγνωσης του έργου: “Μην περιμένετε να κοιμηθείτε για να ονειρευτείτε”.
-Τα δικά σας όνειρα;
-Τα δικά μας όνειρα είναι να μείνουμε ενωμένοι σαν ομάδα, να συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να εμπνεόμαστε ο ένας απ’ τον άλλον. Είναι πολύ σημαντικό για μας η δημιουργία αυτής της ομάδας και πιστεύουμε πολύ αυτήν την μοιραία συγκυρία των τριών ψυχών που βρεθήκανε ξαφνικά. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όσο έχουμε ο ένας τον άλλο όλα είναι εφικτά. Ιδανικά ονειρευόμαστε να εισαγάγουμε έναν καινούργιο τρόπο δουλειάς, μια τέχνη καθολική που να απευθύνεται σε όλους από τον άνθρωπο που αχείτε με το θέατρο μέχρι την γιαγιά που πουλάει μέλι στο βουνό...
-Επόμενα σχέδια;
-Στις 23 Νοέμβρη στο θέατρο Θησείον ανεβαίνει η καινούρια μας δουλειά σε σκηνοθεσία του Κώστα. Το δέντρο του Οιδίποδα. Αντλώντας υλικό από τις τραγωδίες του Θηβαϊκού κύκλου αφηγούμαστε μαζί με έναν πολύτιμο θίασο την ακμή και την πτώση του Οίκου των Λαβδακιδών. Ο «Ρωμαίος» μας προετοιμάζεται για μια μεγάλη χειμερινή περιοδεία στην Ελλάδα για να κλείσει υπέροχα αυτός ο υπέροχος για μας κύκλος. Θα περάσει και από τη αγαπημένη Θεσσαλονίκη για τελευταία φορά το Φλεβάρη. Τέλος ,υπάρχουν πολλά ακόμη σχέδια με κεντρικό άξονα την αγάπη μας για το θέατρο και τον κόσμο που μας στηρίζει.
Παίζουν: Τραϊάνα Ανανία, Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου, Τριαντάφυλλος Δελής, Στέλιος Καλλιστράτης, Μαρία Κωνσταντά. Μουσικός επί σκηνής: Μιχάλης Γούτης.
Είσοδος: 12€, Φοιτητικά, ανέργων: 8€. Προπώληση στο ταμείο του θεάτρου.Σκηνοθεσία - διασκευή Ομάδα θεάτρου «Ιδέα» :Κώστας Γάκης, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αθηνά Μουστάκα.
Παρατάσεις: Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή 20:00. Πληροφορίες στο 2310-960063 και στο 6987-089778.