Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μία γιορτή για τα 30 χρόνια του καφέ Ζώγια (ΦΩΤΟ)

Το καφέ Ζώγια γιορτάζει τα 30ά του γενέθλια με επετειακές εκδηλώσεις λόγου, μουσικής, θεατρικά δρώμενα και δράσεις για τα παιδιά

ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η βιβλιόφιλη και αναγνώστρια Ζωή Γραμματικοπούλου αγαπούσε να περνά πολλές ώρες στα βιβλιοπωλεία, ήταν από τους “επαγγελματίες αναγνώστες”, όμως ήθελε την ώρα που διάβαζε να έπινε και ένα τσάι ή έναν καφέ. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το καφέ «Ζώγια – βιβλίο, τσάι και συμπάθεια» (Αλ. Σβώλου 54) που ξεκίνησε ως καθιστικό βιβλιοπωλείο και φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του με μια σειρά από εκδηλώσεις.

«Στην αρχή αρκετοί δεν πίστευαν πως υπήρχε κόσμος που θα ήθελε να διαβάσει με αυτό τον τρόπο. Όμως γρήγορα η ιδέα πέτυχε και όλα αυτά τα χρόνια εισέπραξα την αγάπη του κόσμου», σχολίασε η ίδια. Τώρα υπεύθυνος είναι ο κ. Νίκος Κέκιας, ωστόσο η κα Γραμματικοπούλου δίνει πάντα το παρών, ενώ στα δύο καφέ ενεργό ρόλο έχουν και τα παιδιά της. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ήταν πρόταση του κ. Κέκια. Το εναρκτήριο λάκτισμα για τις δράσεις που θα γίνουν για τα 30α γενέθλια του καφέ δόθηκε με την έκθεση έργων της Μαρίας Παπατζέλου.

Κατά θεματική οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τη μουσική με την ενότητα «Μουσικά Εδώδιμα» και σχήματα όπως οι Ιχνηλάτες της Παράδοσης (17/12), ο Άκης Γούναρης και η Χριστίνα Κεχαϊδου (22/12), ο Δρόσος Κουτσοκώστας (21/11), ο Θωμάς Κοροβίνης (15/12) και οι Fortissimo (6/2), τη λογοτεχνία με τις «Βραδιές για τη Γραφή» σε επιμέλεια Γιάννη Κοτσιφού με συγγραφείς όπως ο Ισίδωρος Ζουργός (14/11), ο Γιώργος Γκόζης (20/11), ο Γιώργος Κορδομενίδης (14/1), και θεατρικές με το αναλόγιο του ΚΘΒΕ «Θεσσαλονίκη – Ανασκαφή 1» (19/11, 10/12 και 9/1), εκθέσεις στην ενότητα «Μικρές εικαστικές εκρήξεις» (όπως αυτή του Νίκου Τσιαπάρα 2/12) και εκδηλώσεις για παιδιά σε συνεργασία με το Κοπερτί με τίτλο «Παιδική αστερόσκονη» (5/1). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Έλληνες «δεν αγαπούν» τη μετακόμιση: Γιατί μένουν στο ίδιο σπίτι - Τι τους κρατάει
Το 40% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι δεν διαθέτει επαρκές κεφάλαιο για να πραγματοποιήσει μετακόμιση την ώρα που το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα εκτοξεύεται...
Οι Έλληνες «δεν αγαπούν» τη μετακόμιση: Γιατί μένουν στο ίδιο σπίτι - Τι τους κρατάει