Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στοίχημα για τον τουρισμό η ανάδειξη της Αμφίπολης - Βιωματική εμπειρία η επίσκεψη

Το 2027 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στον εξωτερικό χώρο του μνημείου

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Στοίχημα για τον τουρισμό της περιοχής αποτελεί η ανάδειξη της Αμφίπολης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του Τύμβου Καστά θα ξεκινήσουν εντός του 2025 και θα ολοκληρωθούν το 2025.

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δημητρία Μαλαμίδου σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο πολιτιστικής εκπαιδευτικής εκδρομής με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ στο Μουσείο της Αμφίπολης και στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, «οι επισκέπτες θα έχουν μια βιωματική εμπειρία».

Πέρα από το ίδιο το μνημείο του Τύμβου Καστά το οποίο θα μπορούν να δουν μέχρι ενός σημείου, θα υπάρχει και αίθουσα προβολών με 3d αναπαραστάσεις, και πληροφορίες που θα παρουσιάζονται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. «Ό,τι δεν μπορεί να δει ο επισκέπτης μπαίνοντας στο μνημείο ως λεπτομέρεια θα μπορεί να το δει στην έκθεση πχ μια πιο κοντινή φωτογραφία του προσώπου της Σφήκας ή καλύτερες εικόνες από τα ψηφιδωτά», σημείωσε η ίδια.

amfipoli_3.jpg

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κεφάλι της Σφήκας που τώρα εκτίθεται στο Μουσείο της Αμφίπολης, θα επιστρέφει στο σημείο όπου ανήκε πριν, στην δεξιά δηλαδή Σφήκα. Επίσης ο ταφικός θάλαμος θα είναι ορατός, αλλά όχι επισκέψιμος. Όσοι μπαίνουν στο μνημείο θα μπορούν να φτάσουν μέχρι τις Καρυάτιδες.

Στον περίβολο του μνημείου θα χρησιμοποιηθούν μαρμάρινες πλάκες που βρέθηκαν στην κοίτη του ποταμού Στρυμόνα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το μνημείο θα είναι προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρίες.

Στο σημείο ο Δημήτρης Λαζαρίδης την περίοδο1964-1965 πραγματοποίησε δοκιμαστικές τομές και ανασκαφικές εργασίες. Τότε συλλέχθηκαν όστρακα αγγείων από τη γεωμετρική, την αρχαϊκή και την κλασική εποχή και από διάφορα εργαστήρια, ιωνικά, αττικά και ντόπια.

Αργότερα στη δεκαετία του ’70 κατά τις ανασκαφές του βρήκε Αρχαϊκούς τάφους και ένα κομμάτι του περίβολου του ταφικού μνημείου. Όμως μετά την δεκαετία του ‘80 είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις ανασκαφές για το Γυμνάσιο (βασικό δημόσιο κτίριο για τη στρατιωτική και αθλητική εκπαίδευση των νέων – εδώ προπονούνταν οι αθλητές του δρόμου, δίσκου, ακοντίου, πάλης, πυγμαχίας – καθώς και για την πνευματική και καλλιτεχνική τους διαπαιδαγώγηση).

amfipoli.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  ταφικός περίβολος έχει μήκος 497 μέτρα και χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. την περίοδο της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 και σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής ομάδας στον Τύμβο Καστά ως προς τις έρευνες που διεξήγαγαν από το 2012 έως το 2014, ανακοινώθηκε πως το μνημείο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα.

H ανάδειξη του μνημείου θα φέρει σίγουρα περισσότερους τουρίστες, αλλά και εκπαιδευτικές εκδρομές με μαθητές, αλλά και όσους αγαπούν την Ιστορία. Μένει μόνο να δρομολογηθούν οι εργασίες εντός χρονοδιαγράμματος ώστε να μπορέσει το άστρο της Αμφίπολης να λάμψει!

Για την Ιστορία

psifidoto.jpg

Η Αμφίπολη ήταν ένας τόπος στρατηγικής σημασίας. Ιδρύθηκε παρά των Μακεδόνων Ηδωνών, και κατακτήθηκε το 430 π.Χ. από τους Αθηναίους από τον στρατηγό Άγνωνα.

Το 424 π.Χ. ο Βρασίδας, αξιωματικός της αρχαίας Σπάρτης, προελαύνοντας από τη Χαλκιδική προς την Αμφίπολη κυρίευσε εύκολα την πόλη. Δυο χρόνια αργότερα, το 422 π.Χ., η εκστρατεία του Αθηναίου δημαγωγού Κλέωνα με αξιόλογες δυνάμεις, δεν απέσπασε την πόλη από την επιρροή των Λακεδαιμονίων. Εντούτοις, στη μάχη που δόθηκε μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών σκοτώθηκε και ο αρχηγός των Σπαρτιατών Βρασίδας και ο αντίπαλός του στρατηγός των Αθηναίων Κλέων ο δημαγωγός. Ανακτήθηκε από τους Αθηναίους με τη συνθήκη του Νικιείου παραμένοντας ουσιαστικά υπό την κυριαρχία τους μέχρι το 357 π.Χ. που καταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας. Εξακολούθησε να είναι σημαίνουσα πόλη της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής αυτοκρατορίας που παρήκμασε ιστορικά ακόμα και φυσικά κατά τον μεσαίωνα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ