Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Με 18 ομάδες η Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2025

Και αυξημένο ποσό επιχορήγησης για φέτος – «Η Θεσσαλονίκη γίνεται πιο παραγωγική μέσα από την δημιουργία», τόνισε ο Στέλιος Αγγελούδης

Της Λεμονιάς Βασβάνη 

Με την συμμετοχή 18 ομάδων θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Μαρτίου έως και τις 22 Μαΐου η Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2025. Μάλιστα ο θεσμός που στηρίζει νέα θεατρικά σχήματα της Θεσσαλονίκης θα παρέχει αυξημένη οικονομική ενίσχυση στους συμμετέχοντες.

«Η Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή ξεκινά δυναμικά. Με μια αισιοδοξία που εκπέμπεται από την συμμετοχή 18 σχημάτων. Πέρυσι όταν ανακοινώσαμε το πολιτιστικό μας πρόγραμμα, το θέατρο είχε την δική του σημαντική θέση σε αυτό το πλάνο. Τότε είχαμε πει ότι ανά δύο μήνες θα έχουμε ένα διαφορετικό φεστιβάλ, μια διαφορετική προσέγγιση στο πολιτιστικό αποτύπωμα. Πλέον κάνουμε πολιτιστικούς θεσμούς που αυξάνονται σε αριθμό. Η πόλη γίνεται πιο παραγωγική μέσα από την δημιουργία», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης το μεσημέρι της Τρίτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος.

Μάλιστα πρόσθεσε πως «ο πολιτισμός χρειάζεται μεράκι και αισθητική» και «δεν είναι ένα υπηρεσιακό καθήκον», ευχαριστώντας παράλληλα τους εργαζόμενους στην αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού και φυσικά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Γάκη.

Στα σκαριά ο εκσυγχρονισμός για το Θέατρο Άνετον

Ο τελευταίος από την πλευρά του υπογράμμισε πως «η παρουσία του δημάρχου στην συνέντευξη τύπου δείχνει την σημασία που δίνεται στον πολιτισμό εκ μέρους της διοίκησης του δήμου μας». Αναφερόμενος στην «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή» είπε πως «αποτελεί έναν θεσμό που δίνει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την δουλειά τους», ενώ αναφορικά με το θέατρο Άνετον που θα φιλοξενήσει την πλειοψηφία των θεατρικών σχημάτων, είπε πως «ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει τις διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό του». Παράλληλα μιλώντας για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του σχολίασε «πέρυσι παρά δύσκολες οικονομικές συνθήκες δείξαμε πώς οραματιζόμαστε τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο θα είμαστε καλύτεροι».

Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής η Αμαλία Κοντογιάννη είπε πως «φέτος αυξήθηκε το ποσό που διατίθεται στους θιάσους», ενώ σχολίασε πως ο θεσμός αυτός «απευθύνεται κυρίως σε ομάδες που δεν έχουν στέγη και δεν επιχορηγούνται από άλλες πηγές».

Ο Γιώργος Φράγκογλου συμπλήρωσε πως με χαρά τα μέλη της επιτροπής βλέπουν ομάδες που συμμετείχαν σε παλαιότερες διοργανώσεις του θεσμού να έχουν πλέον πατήσει στα πόδια τους, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες ομάδες που μέσω της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής θα έρθουν σε επαφή με το κοινό. Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει πως δυστυχώς συνεχίζεται η κάθοδος καλλιτεχνών στην Αθήνα. 

«Το πρόβλημα είναι η στέγη, και ο δήμος μέσα από αυτό το θεσμό δίνει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και ομάδες για να δείξουν την δουλειά τους», σχολίασε η Χριστίνα Χατζηβασιλείου.

Με πολλές αναφορές στην «αναζήτηση» το πρόγραμμα

Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίγει στις 22/3 με  το έργο «Οι Αναpodoi» από την ομάδα ΌΜΝΙΑ σε σκηνοθεσία Ελεωνόρας Αϊβαζίδου.

Στις 3/4 θα ακολουθήσει «Το κτήνος μέσα»  σε σκηνοθεσία Σμαρώς Πλατιώτη, στις 5 & 6/4 «Οι μεθυσμένοι» του Ivan Vyrypaev από την ομάδα Bloom Theater Group και στις 7 & 8/4 το «Πότε τελειώνουν τα πράγματα» από την ομάδα Flip Theater Group. Στις 9 &10/4 σειρά θα έχει το «Miss Julie, ζούμε μαζί» από τους «Νous Vivons Ensemlbe», στις 12 & 13/4 οι «Βάκχες: εσύ ο πρόθυμος να δεις τα αόρατα» από την ομάδα «g.o.a.t.», στις 23 & 24/4 το «Offline: εκτός σύνδεσης» από την ομάδα «Off the line», και στις 26 & 27/4 το «No woman’s land» από την ομάδα «Άρρητες». Στις 29 και 30/4 θα παρουσιαστεί το «Είδα μάτια – μάτια αγάπη τύλιξε της ίριδας ανέμη» από την ομάδα NOVAN theater group και στις 3 & 4/5 την «Λιμερεντία» από τους «LUMEN».

Στις 5 & 6/5 θα δούμε «Τα λόγια της πλώρης» του Ανδρέα Καρκαβίτσα από τις ομάδες «ΣΑΜthing & Ταορμίνα», στις 6 & 7/5 «Το τραγούδι του Bal» από την ομάδα «Μεσίε ‘87», στις 7 & 8/5 «Τα δύο πρόσωπα του έργου» από την «TrueStory Εταιρεία Θεάτρου» και στις 10 & 11/5 η «Ρόζα» από τους «δίpus άpterus».

Ακολουθούν: στις 14 & 15/5 το «Λιωμένο βούτυρο» του Σάκη Σερέφα σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλάκου, στις 17&18/5 τα «Ανωλογαστρίδα: Ο αυτισμός έχει πολλά χρώματα» του Χριστόφορου Αντωνιάδη σε σκηνοθεσία του ιδίου, στις 20 & 21/5 το «Views from nowhere» της Θεατρικής Ομάδας Synapsis και στις 21 & 22/5 το «Γιέστεμ ή Ο σωστός τόπος και χρόνος» από τους «Houston we have so many problems».

Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν: στο Θέατρο Άνετον, στο ισόγειο του Κέντρου Μουσικής (Κουντουριώτη 17), στο Βαφοπούλειο και στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι.

Πληροφορίες για εισιτήρια και ώρες στο e-thessalonikiculture.gr.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ