*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Ένα νεαρός φοιτητής της Νομικής και επίδοξος συγγραφέας, στην Αγία Πετρούπολη του 1865, ο Ροντιόν Ρασκόλνικωφ, δολοφονεί με μπαλτά την γριά τοκογλύφο Αλιόνα Ιβάνοβνα – λογαριάζοντας την ως "μία ψείρα" που πρέπει να εξαληφθεί από την ηθικό ορίζοντα της ανθρωπότητας. Καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για την ενοχή του ο αστυνόμος Πορφύριος Πέτροβιτς προσπαθεί να τον πιέσει ψυχολογικά ώστε να οδηγηθεί στην ομολογία…
Κάπως έτσι ξεκινάει το «Έγκλημα και τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Το ΚΘΒΕ ανεβάζει μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα, σε πρωτότυπη θεατρική μεταφορά Θανάση Τριαρίδη και σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών από το Σάββατο 22/03/2025.
Στo έργο που θα δούμες η δράση συναιρείται σε οχτώ πρόσωπα – ενώ στην σκηνή βρίσκεται και ο ίδιος ο Ντοστογιέφσκι ως ένας από τους πρωταγωνιστές του εφιαλτικού σύμπαντος. Μέσα στο έργο ανακαλείται προφανώς ο Άμλετ (ως συνδεόμενο όριο με τον Ρασκόλνικωφ), η Κόλαση του Δάντη, ο Νίτσε, ο Φρόιντ και ο Κάφκα (που ορίζουν την εποχή του Χάους – συνεπώς και καθε σύγχρονη ανάγνωση του κόσμου πριν από αυτήν).
Εν μέσω τελικών προβών, μιλήσαμε με τον Δημήτρη -Τάρικ Ελ Φλάιτι που υποδύεται τον Ρασκόλνικωφ. «Είναι ένας άγγελος που σκέφτεται διαβολικά. Κάνει τη σκέψη ότι η κοινωνία είναι άδικη και θέλει να την διορθώσει. Το άδικο τον πνίγει. Δεν μπορεί να το δεχτεί και να το διαχειριστεί, θέλει να κάνει κάτι… και καταλήγει να κάνει ανήθικα πράγματα. Όμως αυτός τα θεωρεί ηθικά.

Έχει γράψει άρθρο ο Ροντιόν που λέει “η ηθική είναι ολέθρια επινόηση του χριστιανισμού”. Το έργο μιλάει για την αδικία. Τι είναι ηθική. Και σε βάζει να σκεφτείς μέχρι που μπορείς να φτάσεις όταν πιστεύεις ότι κάτι είναι άδικο».
Τον ρωτήσαμε ποια είναι εν τέλει η χειρότερη τιμωρία για τον ήρωα και απάντησε πως σίγουρα είναι οι τύψεις που νιώθει. «Το δικαστικό κομμάτι δεν τον αφορά καθόλου. Λέει “είμαι ένοχος” και έπειτα δεν ξαναμιλάει. Έχει αποδεχτεί τιμωρία του. Πίστευε ότι μπορούσε να ανταπεξέλθει αλλά δεν καταφέρει να συγκρατήσει εαυτό του. Να αναλάβει την ευθύνη».
Στο έργο που θα δούμε ο κόσμος του Ντοστογιέφσκι συναντά τον όλεθρο του Ολοκαυτώματος. Πώς γίνεται αυτό; «Ο Ροντιόν βλέπει όνειρο και αυτό φωτογραφίζει το Ολοκαύτωμα. Αναφέρεται στο έργο το είναι ένα όνειρο που έχει ο ίδιος από μικρό παιδί. Και λέει πως αισθάνεται ότι θέλει να σώσει κόσμο από αυτό το φόβο που νιώθει στο όνειρο του», σημείωσε ο Ελ Φλάιτι.
Η Νικαίτη Κοντούρη αναφέρει σχετικά στο σκηνοθετικό της σημείωμα: «Στο έργο του Θανάση Τριαρίδη, οι Θάλαμοι Αερίων του Άουσβιτς εισβάλουν στα όνειρα των φλεγόμενων ανθρώπων και μετατρέπουν σταδιακά την ανάσα τους σε συλλογικό εφιάλτη. Στην παράστασή μας οφείλαμε να αποκαλύψουμε τις επώδυνες διαδρομές των ηρώων μας. Ο ιδεολόγος φονιάς-κοσμοδιορθωτής Ρασκόλνικωφ. Ο εμμονικός ανακριτής Πορφύριος. Η αγία μάνα Πουλχερία. Η διάφανη πόρνη Σόνια. Η κακοποιημένη Ντούνια. Ο ανήθικος εκβιαστής Σβιντριγκάιλωφ. Ο καλοκάγαθος φίλος Ντιμίτρι. Τα οργισμένα φαντάσματα των δολοφονημένων από τον Ρασκόλνικωφ. Και μαζί με όλους αυτούς, σαν χορός αρχαίου δράματος, τα μέλη της κοινωνίας που τους περιβάλλουν, τους παρακολουθούν και τους ελέγχουν. Όλοι μαζί καθοδηγούνται από τον πανταχού παρόντα επί σκηνής (ήρωα πλέον του έργου) Ντοστογιέφσκι, στην πορεία προς καθοριστική ρωγμή που προκαλείται από την αγάπη. Είναι η ρωγμή που θα οδηγήσει τον Ρασκόλνικωφ στην τιμωρία και την ανθρωπότητα στην λύτρωση».
Μιλώντας για τον Τριαρίδη ο Δημήτρη -Τάρικ Ελ Φλάιτι ανέφερε στο TyposThes πως «ο τρόπος γραφής του είναι πολύ συγκεκριμένος. Οι ήρωες απαντούν σχεδόν στην τελευταία πρόταση του προηγούμενου ομιλητή. Έχει λέξεις που τις δημιουργεί ως ξιφομαχία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Πχ η λέξη “μυθιστόρημα” ακούγεται 3-4 φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα και μοιάζει σαν οι ήρωες να ξιφομαχούν με αυτή την λέξη».
Αναφορικά με την συνεργασία του με το ΚΘΒΕ δήλωσε: «Μπήκα στα βαθιά. Σε μα θάλασσα και έπρεπε να κολυμπήσω. Είναι όλοι εξαιρετικοί, με κατανόηση και αλληλοβοήθεια. Δεν περίμενα ότι μπορεί να υπάρξει ένα τόσο καλό κλίμα και στήριξη. Είχα όλη την βοήθεια που θα μπορούσα με δεδομένο πως είμαι ένας ηθοποιός που έκανε αντικατάσταση στη μέση προβών. Θεωρώ πως είναι το ιδανικό κλίμα για να είσαι καλός».
Στο γιατί επέλεξε την υποκριτική ανέφερε: « Για να βρω τον εαυτό μου. Ακόμα δεν έχω απαντήσει πλήρως σε αυτή την ερώτηση μέσα μου… Νομίζω όμως ότι η υποκριτική είναι μια προέκταση του εαυτού μου. Αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο θα ενωθώ με τον πραγματικό μου εαυτό».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Πρωτότυπη Θεατρική Μεταφορά: Θανάσης Τριαρίδης, Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη, Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Κοστούμια- Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ, Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης, Τραγούδι παράστασης: Γιάννης Αγγελάκας, Χορογραφία: Τάσος Παπαδόπουλος, Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Σόνια Καϊτατζή, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud).
Διανομή:
Δημήτρης -Τάρικ Ελ Φλάιτι (Ρασκόλνικωφ), Ελίζα Χαραλαμπογιάννη (Σόνια), Φανή Καλογήρου Βαλτή (Ντούνια), Χρίστος Στυλιανού (Πορφύριος), Στέλιος Καλαϊτζής (Σβιντριγκάιλοφ, Δημήτρης Φουρλής (Ντοστογιέφσκι), Δημήτρης Καυκάς (Ντιμίτρι Ραζουμίχιν), Έφη Σταμούλη (Πουλχερία)
Φίλοι, Κατάδικοι, Θαμώνες Ταβέρνας, Κλώνοι των Ηρωίδων και των Ηρώων:
Λίλη Αδρασκέλα, Αγγελική Κιντώνη, Εύη Κουταλιανού, Τίτος Μακρυγιάννης, Φαμπρίτσιο Μούτσο, Χριστίνα Μπακαστάθη, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Νίκος Τσολερίδης, Στέλιος Χρυσαφίδης.
Πληροφορίες
Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη)
Πρεμιέρα: Σάββατο 22|03|2025, στις 21.00
Ώρες παραστάσεων Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18.00 & 21.00, Κυριακή: 19:00.
Προπώληση: MORE.com |Τ. 2117700000 |καταστήματα PUBLIC| καταστήματα NOVA.
Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ
*Κατάλληλο για άτομα άνω των 16 ετών.