Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα «φώτα» στις ανασκαφές του ‘24 σε Μακεδονία και Θράκη

Στο πλαίσιο της 37ης Αρχαιολογικής Συνάντησης που αρχίζει σήμερα

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Τις νεότερες εξελίξεις στις ανασκαφές που έγιναν μέσα στο 2024 σε Μακεδονία και Θράκη θα παρουσιαστούν σήμερα και αύριο στην 37η Αρχαιολογική Συνάντηση που θα φιλοξενηθεί στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αρχαιολόγοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, των Πανεπιστημίων και των ξένων Αρχαιολογικών Σχολών.

Εκεί θα μάθουμε για τα αποτελέσματα των ανασκαφών, την αρχαιολογική και αρχαιομετρική τεκμηρίωση των δεδομένων τους και τα έργα ανάδειξης των μνημείων στη Μακεδονία και τη Θράκη, από τον Έβρο μέχρι την Καστοριά.

«Φέτος εκτός από τις 60 ανακοινώσεις και τους πάνω από 200 ομιλητές – συνέδρους, θα έχουμε και 13 ανακοινώσεις με πόστερ. Πρόκειται για παρουσιάσεις συναδέρφων με πόστερ. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στο συνέδριό μας και αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική σε συνέδρια του εξωτερικού», ανέφερε στο «ΤyposThes» η Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Ελένη Μανακίδου.

Η ίδια τόνισε πως η Αρχαιολογική Συνάντηση «τραβάει ενδιαφέρον και ειδικών και ευρύτερου κοινού. Γίνεται από το 1987 και συνεχίζει να ενδιαφέρει και να διεξάγεται με αμείωτη συνέπεια. Είμαστε στην 37η χρονιά που αναδεικνύουμε το αρχαιολογικό έργο στην Μακεδονία και τη Θράκη με εξαίρεση μια χρονιά που είχαμε παρουσιάσεις δύο ετών λόγω του κορωνοϊού. Πάντα έχουμε μεγάλη συμμετοχή από ομάδες αρχαιολόγων που παρουσιάζουν το επίκαιρο έργο τους. Και έρχονται όσοι δουλεύουν στην αρχαιολογική υπηρεσία, εργαζόμενοι σε αρχαιολογικές θέσεις της Μακεδονίας και της Θράκης από το πανεπιστήμιο (ΑΠΘ, Πάτρας κλπ), ξένοι αρχαιολόγοι ενώ έχουμε και αρχαιολογικές συνεργασίες.

Φέτος έχει ενδιαφέρον πως εκπροσωπούνται πολλές θέσεις λιγότερο ή περισσότερο γνωστές από το χώρο αυτό, ανάλογα με έργο που έχει γίνει κάθε φορά. Μεταξύ άλλων θα μας απασχολήσουν ανασκαφές σε σημεία όπως οι Φίλιπποι, η Αμφίπολη, η Σαμοθράκη και γνωστές θέσεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική». 
Να σημειωθεί ότι η γνώση που προκύπτει από τις γόνιμες ερευνητικές προσεγγίσεις μεταδίδεται άμεσα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω των πρακτικών των αρχαιολογικών αυτών συναντήσεων που εκδίδονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1987.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα μεταδοθούν ζωντανά, μέσω zoom.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ