Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Θεσσαλονίκη Διαβαλκανικό Συνέδριο στον τομέα των Παραστατικών Τεχνών

Στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παραστατικές Τέχνες»  του ΕΑΠ συνδιοργανώνουν το  1ο Διαβαλκανικό Συνέδριο  στον τομέα των Παραστατικών Τεχνών με θέμα: «Δημιουργία Διαβαλκανικού Δικτύου Παραστατικών τεχνών. Όροι κι προϋποθέσεις», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την Κυριακή 16 & τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025.

Το συνέδριο αυτό αποτελεί την απαρχή της δημιουργίας ενός θεσμού που φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για τις Παραστατικές Τέχνες στα Βαλκάνια, αποβλέποντας  σε μια  «συνάντηση» καλλιτεχνών, δημιουργών και ακαδημαϊκών από τις χώρες της περιοχής η οποία θα προσφέρει τη δυνατότητα διαλόγου, συνεργασίας και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός ολιστικού δικτύου παραστατικών τεχνών  που θα ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση των μελών του, την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, καθώς και τη δημιουργία κοινών καλλιτεχνικών δράσεων.

Στόχοι της διοργάνωσης είναι οι ακόλουθοι:

  • Η θέσπιση ενός ετήσιου συνεδρίου που φιλοδοξεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός μικτού, θεωρητικού και πρακτικού, ετήσιου Φεστιβάλ.
  • Η διασύνδεση δημιουργών και ακαδημαϊκών στον τομέα των Παραστατικών Τεχνών.
  • Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων.
  • Η ανταλλαγή πολιτιστικών ιδεών και έργων, με στόχο τη διαμόρφωση κοινών πολιτιστικών δράσεων.
  • Η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα υποστηρίζει τη διαβαλκανική πολιτιστική αλληλεπίδραση.

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει ομιλίες, πάνελ συζητήσεων, παρουσιάσεις & θεατρικά δρώμενα ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής καθώς και η αναμετάδοση των εκδηλώσεων, μέσω live streaming. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή  η παρακολούθηση  αλλά και η  συμμετοχή ομιλητών και θεατών – ακροατών  στη διοργάνωση  εξ αποστάσεως.

Αποβλέποντας σε ένα ευρύ κοινό πεδίο δράσης της «γειτονιάς» των Βαλκανίων και ευελπιστώντας στην σταδιακή συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής,  κεντρικός άξονας της ιδρυτικής αυτής συνάντησης θα είναι ο «διάλογος» Ελλάδας και Βαλκανίων στο πεδίο των Παραστατικών Τεχνών, ο οποίος θα περιλαμβάνει τέσσερα πάνελ συζητήσεων με τις αντίστοιχες θεματικές ενότητες:

  1. Αρχαίο θέατρο
  2. Νεότερο και σύγχρονο θέατρο.
  3. Μουσικό θέατρο
  4. Χορός

Το 1ο Διαβαλκανικό Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των:

  • Υπουργείου Εσωτερικών- Τομέας Μακεδονίας Θράκης
  • Υπουργείου Παιδείας
  • Υπουργείου Τουρισμού
  • Δήμου Θεσσαλονίκης
  • Δήμου Θέρμης

Συνεργαζόμενοι Φορείς του Συνεδρίου είναι επίσης: Το «Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης (C.A.R.D) του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Σύλλογος: «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα απευθύνουν Χαιρετισμό:

Η Γιαννούλα Καρύμπαλη Τσίπτσιου (Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ), ο Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ), ο Ανδρέας Μαρκαντωνάτος (Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Διευθυντής του ΜΠΣ «Παραστατικές Τέχνες» του ΕΑΠ), ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης), ο Ιάσων Φωτήλας (Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού), η Έλενα Ράπτη (Υφυπουργός Τουρισμού), ο Νίκος Παπαϊωάννου (Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, τ, Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), η Ελένη Δουνδουλάκη (Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού), ο Βασίλης Γάκης (Αναπληρωτής Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Διεθνών Σχέσεων & Διαδημοτικής Συνεργασίας), ο Νίκος Κούκης (Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών»).Συμμετέχουν διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και έγκριτοι εκπρόσωποι των Παραστατικών Τεχνών από πολλές βαλκανικές χώρες, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις απόψεις τους σε ομιλίες, ανακοινώσεις και κύκλους συζητήσεων.

Παρεμβάλλονται θεατρικά δρώμενα από φοιτητές και φοιτήτριες της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και του Εθνικού Πανεπιστημίου Θεάτρου και Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου (I.L. Caragiale UNATC).

 Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με την παρουσίαση του τόμου «Contemporary Perspectives on Greek Theatre», μια σημαντική συνεργασία του ΠΜΣ «Παραστατικές Τέχνες» του ΕΑΠ με το επιστημονικό περιοδικό «CONCEPT» του Εθνικού Πανεπιστημίου Θεάτρου και Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου (I.L. Caragiale UNATC).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Έλληνες «δεν αγαπούν» τη μετακόμιση: Γιατί μένουν στο ίδιο σπίτι - Τι τους κρατάει
Το 40% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι δεν διαθέτει επαρκές κεφάλαιο για να πραγματοποιήσει μετακόμιση την ώρα που το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα εκτοξεύεται...
Οι Έλληνες «δεν αγαπούν» τη μετακόμιση: Γιατί μένουν στο ίδιο σπίτι - Τι τους κρατάει