Της Λεμονιάς Βασβάνη,
Άρωμα από το... μέλλον είχε η τελετή έναρξης του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το βράδυ της Πέμπτης στο Ολύμπιον.
Με παρουσιαστές μέλη της εθνικής ομάδας ρομποτικής που κέρδισε οκτώ μετάλλια στην Ολυμπιάδα στην Κορέα και αφιέρωμα στην τεχνητή νοημοσύνη.
«Η ρομποτική ήταν σαν εισιτήριο κινηματογράφου. Μας ταξίδεψε στην Κορέα. Μας έφερε και εδώ στην Θεσσαλονίκη», ανέφεραν τα παιδιά παρουσιάζοντας μια ολιγόλεπτη ταινία που έφτιαξαν με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι μαθητές ήταν αναμφισβήτητα οι «πρωταγωνιστές» της τελετής έναρξης.
«Φέραμε το μέλλον στην σκηνή του Ολύμπιον», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης προλογίζοντας την ομάδα ρομποτικής, σχολίασε πως η τεχνητή νοημοσύνη «Δίνει ερέθισμα στα παιδιά να ασχοληθούν με το σινεμά», για να προσθέσει πως «είναι αναγκαίο ωστόσο να μπουν όρια στο τι πρέπει και τι όχι να κάνουμε με το ΑΙ. Αυτά θα τα εξετάσουμε στο φεστιβάλ. Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι εργαλείο, αλλά και όπλο. Και πρέπει να προφυλαχθούμε από όσους την χρησιμοποιήσουν ασύδοτα».

Η Γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ κυρία Ελίζ Ζαλαντό είπε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα μεγάλο δώρο αλλά και μπορεί να φέρει ένα σκοτεινό μέλλον». Πρόσθεσε πως «όταν η δυστοπια δεν ανήκει σε σενάρια αλλά αγγίζει ζωές μας, ένα μέσο όπως το ντοκιμαντέρ παραμένει ζωτικό. Τα 261 ντοκιμαντέρ που θα δείτε, μας καλούν να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι και να εκτιμήσουμε την αξία του κινηματογράφου. Τους τελευταίους μήνες κινδυνεύει η δημοκρατία και η ανεκτικότητα. Εμείς , οι άνθρωποι του πολιτισμού πρέπει να κρατήσουμε υψηλό παράστημα».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης σημείωσε ότι «για ακόμη μια χρονιά το φεστιβάλ θα ταράξει τα νερά, θα συγκινήσει και θα εμπνεύσει», και ότι σε μια εποχή μετασχηματισμού «ο πολιτισμός είναι ένας άξονας ελπίδας». Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα θεσπίσει ένα μεγάλο βραβείο από τα επόμενα φεστιβάλ κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γιουτικας δήλωσε ότι «το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ έχει εξελιχθεί σε ένα θεσμό διεθνούς κύρους. Επίσης έχει καταφέρει να είναι μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού που παράγει πολιτισμό».
Η γενική γραμματέας του Σύγχρονου Πολιτισμού κυρία Ελένη Δουνδουλάκη αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού λέγοντας πώς το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελεί σημείο αναφοράς για το σινεμά: «Σε μία εποχή που η ταχύτητα της πληροφορίας ξεπερνά το ανθρώπινο μέτρο το ντοκιμαντέρ είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Όλο και περισσότεροι στρέφονται σε αυτό. Το ντοκιμαντέρ δίνει φωνή στους πρωταγωνιστές της ζωής. Φέτος με ένα ανήσυχο πρόγραμμα το φεστιβάλ δίνει ηχηρό πολιτιστικό στίγμα με εξαιρετική οπτική ταυτότητα».
Στην συνέχεια προβλήθηκε η ταινία «Σχετικά μ’ έναν ήρωα» του Πιοτρ Βίνιεβιτς στο πλαίσιο του αφιερώματος «ΑΙ, μια αναπόδραστη νοημοσύνη».
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ το σενάριο του οποίου γράφτηκε από μηχανή AI, η οποία εκπαιδεύτηκε και μελέτησε το έργο του διάσημου σκηνοθέτη.
Μετά την τελετή έναρξης οι Turboflow 3000 χάρισαν στο κοινό ένα απολαυστικό μουσικό live στην Αποθήκη Γ.
Στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέχρι και την Κυριακή 16 Μαρτίου 2025 θα προβληθούν συνολικά 261 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους.
Οι προβολές γίνονται στην ιστορική έδρα του, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, παρακολουθούμε ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.
Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 16 Μαρτίου, με την προβολή της ταινίας «Μάρλι Μάτλιν: Όχι πια μόνη» της Σοσάνα Στερν για την ηθοποιό Μάρλι Μάτλιν που ήταν η πρώτη κωφή ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ ερμηνείας στην ιστορία του θεσμού.
Εισιτήρια στα ταμεία των αιθουσών και μέσω more.com. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.filmfestival.gr.
