Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίρκο προσβάσιμο σε άτομα με και χωρίς αναπηρίες σε μια μεγάλη γιορτή συμπερίληψης

«Η παιδαγωγική του Τσίρκο, για εμάς αφορά τη συμπερίληψη, την ελεύθερη έκφραση και την ισότητα», ανέφερε η παιδαγωγός Σ. Αποστολοπούλου με αφορμή την σημερινή δράση στο WE

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Tο τσίρκο γίνεται προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες, σε μια μεγάλη γιορτή για τη συμπερίληψη στη τέχνη που θα γίνει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη στον Πολυχώρο WE με ελεύθερη είσοδο!

Πρόκειται για το πρόγραμμα “Μια Μπάλα που κυλά”, για τις ανάγκες του οποίου το  “Μονόκυκλο”, ομάδα αφιερωμένη στη διάδοση των τεχνών του τσίρκο, εργάστηκε εντατικά με ΚΔΑΠΑμεΑ πάνω στην καινοτόμα πρακτική “Λειτουργικά Ζογκλερικά”, με ειδικές κατασκευές και παιχνίδια που κάνουν το τσίρκο και την εξάσκηση των ζογκλερικών προσβάσιμη για όλους.

«Η μέθοδος αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της συνολικής λειτουργικότητας ενός ατόμου, συνδυάζοντας διάφορες σωματικές και νοητικές δραστηριότητες με έναν παιγνιώδες και συνεργατικό τρόπο», εξήγησε στο TyposThes η παιδαγωγός τσίρκο Σοφία Αποστολοπούλου. 

Η ίδια πρόσθεσε πως κατά τις επισκέψεις τους σε ΚΔΑΠ Η «η φιλοξενία των παιδιών, και η όρεξη να παίξουν με τα Ζογκλερικά, έδωσε στην ομάδα την δύναμη να ασχοληθεί περαιτέρω με την δράση αυτή.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για την ευαισθητοποίηση που υπάρχει στις μέρες η παιδαγωγός σχολίασε πως «η εποχή μας παρέχει πολλές ευκαιρίες για δράσεις που προωθούν τη συμπερίληψη και την πολυμορφία»

giorti2.jpg

-Τι είναι τα Λειτουργικά Ζογκλερικά και το Προσβάσιμο Τσίρκο; Πόσο προσιτά είναι ;

-Τα  Λειτουργικά Ζογκλερικά  (Functional Juggling) αποτελούν μια διαχειριζόμενη μορφή έκφρασης, που έρχεται μέσα από ειδικές κατασκευές και παιχνίδια, να κάνει τον κόσμο των τεχνών του τσίρκο προσβάσιμο σε άτομα με και χωρίς αναπηρίες. Η μέθοδος αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της συνολικής λειτουργικότητας ενός ατόμου, συνδυάζοντας διάφορες σωματικές και νοητικές δραστηριότητες με έναν παιγνιώδες και συνεργατικό τρόπο. Είναι προσιτά σε όλες τις ηλικίες και για όλα τα άτομα με και χωρίς αναπηρίες!

-Πoια η επίδρασή τους και τα οφέλη τους στα άτομα με αναπηρία;

-Με τη μέθοδο αυτή ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση, την ευελιξία, την ισορροπία και τον συντονισμό κίνησης-όρασης. Αναπτύσσονται οι κινητικές δεξιότητες, η συγκέντρωση και η δημιουργική έκφραση και αυτοεκφραστικότητα. Πολύ σημαντική είναι η συνεργασία και η δημιουργία θετικών σχέσεων μέσα από τη συνεργασία, το διάλογο και τα ζογκλερικά μοτίβα!

Υπάρχει θετική επίδραση στη σχέση μεταξύ των συμμετεχόντων καθώς αναπτύσσουν μεταξύ τους δεσμούς που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα, ενισχύεται η επικοινωνία και η αμοιβαία κατανόηση.

-Τι είδατε από τις επισκέψεις σας σε ΚΔΑΠ με ΑμεΑ; Πώς αντέδρασαν στο πρόγραμμα «Μια μπάλα που κυλά»;

-Αρχικά να πούμε ότι στο πρόγραμμα συμμετείχαν και παιδιά σχολικής ηλικίας και ενήλικες. Άλλοι σε φάσματα του αυτισμού, με μερική ή ολική τύφλωση ή εμμονικές διαταραχές. Λειτουργικοί και μη. Σε κάθε ένα ΚΔΑΠ ξεχωριστά αλλά και σαν συνολική εικόνα παρατηρήσαμε αυτό που λέμε ''ζεστασιά''. Η φιλοξενία των παιδιών αρχικά, και η όρεξη να παίξουν με τα Ζογκλερικά, είναι αυτό που μας δίνει τη δύναμη να ασχοληθούμε παραπάνω με τη δράση αυτή! Παρατηρήσαμε επιπροσθέτως ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσο περισσότερο ερχόντουσαν σε επαφή οι συμμετέχοντες με τα ζογκλερικά, τόσο πιο εύκολο τους ήταν να δημιουργήσουν καινούργια μοτίβα και κανόνες, στα παιχνίδια που τους έδιναν τη δυνατότητα να εξελίξουν τις τεχνικές τους!

monokyklos3.jpg

-Πώς σχεδιάστηκε η δράση που θα κάνετε στο WE;
-Θέλαμε ο κόσμος να μάθει για τη δράση μας για να μπορέσουν και άλλες ομάδες να συμπεριληφθούν  σε δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης. Αποφασίσαμε λοιπόν με την ομάδα πως ο μόνος τρόπος για να γίνει γνωστή η προσπάθεια μας, είναι να δημιουργήσουμε μια μεγάλη γιορτή συμπερίληψης. Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την δράση μας σε ένα χώρο προσβάσιμο για όλους και να παραθέσουμε τις εμπειρίες μας και τις εντυπώσεις μας από το πρόγραμμα!

-Πόσο βοηθάει η εποχή μας για να γίνουν δράσεις συμπερίληψης; Ποια τα εμπόδια που συναντάτε;

-Η εποχή μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες και προκλήσεις για την προώθηση δράσεων συμπερίληψης. Υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα ισότητας και δικαιωμάτων, με κινήματα, φορείς και ομάδες που ενισχύουν τη φωνή των μειονοτήτων και των περιθωριοποιημένων ομάδων. Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν αρκετά τη διάδοση πληροφοριών, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συνδεθούν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Επιπλέον πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα και νομοθετικά πλαίσια χωρών ενσωματώνουν προγράμματα και δράσεις που προάγουν τη συμπερίληψη και την πολυμορφία.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και προκλήσεις, όπως η αντίσταση σε αλλαγές που σχετίζονται με τη συμπερίληψη και οι προκαταλήψεις που μπορεί να υπάρχουν σε ορισμένες κοινωνίες. Συνολικά, ωστόσο, η εποχή μας παρέχει πολλές ευκαιρίες για δράσεις που προωθούν τη συμπερίληψη και την πολυμορφία.

-Έχετε φέρει νέα πνοή στο τσίρκο μέσα από την ομάδα σας. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η μορφή τέχνης που υπηρετείτε;

-Το τσίρκο για εμάς είναι ένας τρόπος έκφρασης και ανάγκης για σωματική εξερεύνηση μέσα στις κοινωνικές δυσκολίες της εποχής! Είναι μέσο μη τυπικής εκπαίδευσης και αναφέρεται σε διαδικασίες μάθησης που δεν συμβαδίζουν με τις παραδοσιακές μορφές εκπαίδευσης, όπως είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Περιλαμβάνει δραστηριότητες που συμβαίνουν εκτός επίσημων εκπαιδευτικών θεσμών και μπορεί να διαρκέσουν σε διάφορους χώρους, όπως κοινότητες, οργανισμούς και online πλατφόρμες. Μα πάνω από όλα η παιδαγωγική του Τσίρκο συμπεριλαμβανομένων και των λειτουργικών ζογκλερικών, για εμάς αφορά τη συμπερίληψη, την ομαδικότητα, την ελεύθερη έκφραση και την ισότητα.

Στη γιορτή συμμετέχουν οι ομάδες:

ΜΟΝΟΚΥΚΛΟ
ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Καλαμαριάς “Η συμμορία των Αστεριών”
Σώμα φίλων ΑμεΑ “Δράση για το κάτι Άλλο”
ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Κάτω Τούμπας
ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Ευόσμου “ΜΑΖΙ”
ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Αμπελοκήπων “ΜΑΖΙ”
DROPS Circus House
Circus Camino
Circus Flu

Περισσότερες πληροφορίες για δωρεάν συμμετοχή: 

2314032011, 6936235577 Σοφία Αποστολοπούλου & 6936142874 Μαριάνθη Μότα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Έλληνες «δεν αγαπούν» τη μετακόμιση: Γιατί μένουν στο ίδιο σπίτι - Τι τους κρατάει
Το 40% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι δεν διαθέτει επαρκές κεφάλαιο για να πραγματοποιήσει μετακόμιση την ώρα που το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα εκτοξεύεται...
Οι Έλληνες «δεν αγαπούν» τη μετακόμιση: Γιατί μένουν στο ίδιο σπίτι - Τι τους κρατάει