Της Λεμονιάς Βασβάνη
Ένα έργο που κράτησε τόσα πολλά χρόνια και για χάρη του έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, δεν θα γινόταν να λείπει και από την τέχνη.
Από τους στίχους του Μπάμπη Μπατμανίδη, μέχρι το «Εκτελούνται έργα» της Νοεμί Βασιλειάδη, και από το… pre -game που είδαμε σε Χολυγουντιανή ταινίας, το μετρό βρέθηκε να απασχολεί τους δημιουργούς.
«Eίν' η ζωή μας ένα εργοτάξιο
θέλω να φτιάξω έρωτα αντάξιο
είσαι γυναίκα με προδιαγραφές
κατασκευάζω νέες υποδομές
Παίρνω το Μετρό Παίρνω το Μετρό
να βρεθώ κοντά σου ανυπομονώ
ψάχνω για σταθμό μα ούτε αστικό
πρόβλημα η καρδιά σου συγκοινωνιακό
Ειν' η ζωή μας ένα εργοτάξιο…».
Με διάθεση χιουμοριστική, όπως το συνηθίζει άλλωστε, και ήχο λαϊκό, ο Μπάμπης Μπατμανίδης έγραψε τον απόλυτο ύμνο του Μετρό χαρίζοντας άφθονο γέλιο.

Το έργο πριν αρχίσει να λειτουργεί επίσημα, είχε «πρωταγωνιστήσει» στα γυρίσματα της ταινίας «The Bricklayer» με τον Άαρο Έκχαρτ και την Νίνα Ντόμπρεφ. Συγκεκριμένα είχε στηθεί στάση στην Άνω Πόλη με το όνομα «Σιντριβάνι/Έκθεση», ενώ είχαν γίνει και πλάνα από τις κυλιόμενες σκάλες και εντός του σταθμού Ευκλείδη. Πάντως να σημειωθεί πως στην συνέντευξη τύπου που έγινε την περασμένη Πέμπτη για τη νέα εφαρμογή για την καλύτερη κυκλοφορία και αποφυγή ταλαιπωρίας των οδηγών κατά τις εργασίες του flyover, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO.Α.Ε. κ. Κυριάκος Πορζικίδης ανέφερε πως η στάση Σιντριβάνι θα πρέπει να έχει και την αναφορά «Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης» λόγω και της εγγύτητας της ΔΕΘ που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.
Μια άλλη αναφορά στο μετρό, ίσως πιο καταγγελτική, υπήρξε στην θεατρική παράσταση «Εκτελούνται έργα».
Η Νοεμή Βασιλειάδου που είχε τη σύλληψη της ιδέας και υπογράφει τη σκηνοθεσία δήλωσε σε παλαιότερη συνέντευξή της στο «ΤyposThes»: «Θελήσαμε να ανεβάσουμε μια παράσταση για ένα έργο για το οποίο όλοι μιλάμε για αυτό αλλά κανείς δεν το βλέπει, σε συνδυασμό με το ότι μια ολόκληρη πόλη συμβιβάζεται με μια έλλειψη εξέλιξης στο Μετρό. Σε όλα αυτά βάλαμε και τη δική μας ματιά στο πώς θα θέλαμε να είναι η ζωή με αυτό το μέσο μαζικής μεταφοράς». Όπως είχε πει η σκηνοθέτης «Η πλειοψηφία των πολιτών με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή έχει αμφιβολίες ότι θα δούμε το Μετρό. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι το ζήτημα είναι στο πότε, αλλά στο τί έχει περάσει η πόλη περιμένοντας για αυτό. Όταν ένα έργο φτάνει στους ανθρώπους αν οι θετικές συνέπειες θα ξεπεράσουν την ταλαιπωρία, την οικονομική καταστροφή μαγαζιών κλπ, το πολιτικό ντιμπέιτ σε σχέση με αυτό. Οι συνέπειες της κατασκευής του έργου δεν πήρανε το βάρος που τους αναλογούσε».
«Το μετρό στην Θεσσαλονίκη» ήταν ο τίτλος έκθεσης έργων του Φώτη Κλογέρη που φιλοξενήθηκε στην γκαλερί Myro το 2016. Ο καλλιτέχνης είχε αποδώσει «τα εργοτάξια ως χωροχρονικούς άξονες που συνδέουν τις πολιτιστικές αφετηρίες μας με το Σήμερα σε μια δυνατότητα αέναης συνύπαρξης. Με κοφτές πινελιές και κάποτε με οραματική διάθεση ο καλλιτέχνης έφερε το Μετρό στην Θεσσαλονίκη σαν μία κιβωτό του χρόνου και του πολιτισμού».