*Της Λεμονιάς Βασβάνη
Ποια ήταν η Βασίλισσα Θεσσαλονίκη; Τι γνωρίζουμε για αυτήν;
Η ιστορία της θα «ζωντανεύσει» στην ξεχωριστή τοποειδική (site-specific) περιπατητική performance με τίτλο ”As a Shadow As a Dream” που παρουσιάζεται στις 9 και 10 Οκτωβρίου, σε δυο παραστάσεις καθημερινά (19.00 και 20.30) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων.
Η ιδέα ανήκει στην Γενική Διευθύντρια Μουσείου Δρ Αναστασία Γκαδόλου.
«Ήθελα να κάνουμε κάτι για την Βασίλισσα Θεσσαλονίκη ώστε να γίνει γνωστή στον κόσμο η ιστορία της. Στο Μουσείο έχουμε μια ρωμαϊκή επιγραφή που αναφέρει Θεσσαλονίκη Φιλίππου Βασίλισσα. Γνωρίζουμε και ευρήματα της εποχής της, 4ος αιώνας, από τη Μακεδονία. Ζήτησα από την διεθνώς καταξιωμένη σκηνοθέτιδα και χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη που την γνωρίζω από το πρόγραμμα «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» για τις τοποειδικές της παραστάσεις σε μνημεία, να κάνει και στο Μουσείο μας κάτι ανάλογο.
Το τελικό αποτέλεσμα έχει συνδυασμό τεχνών: γράφτηκε πρωτότυπο κείμενο, η σκηνοθεσία έγινε ειδικά για τους χώρους και τις συλλογές του Μουσείου μας και δεν μπορεί να παιχθεί αλλού γιατί το “σκηνικό” είναι οι αίθουσές μας», ανέφερε στο "TyposThes" η κυρία Γκαδόλου.
Η δράση έχει στόχο να επαναλαμβάνεται δύο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, ώστε να την δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, εξήγησε η πρόεδρος του Μουσείου. Μάλιστα μας είπε πως περιμένει με ενδιαφέρον και τους ξένους επισκέπτες που θα δουν το δρώμενο.
«Έχω μελετήσει τις τοποειδικές παραστάσεις και το πόσο αυτές μπορούν να αποτελέσουν τρόπους προσέλευσης κοινού. Το έχουμε δει με το πρόγραμμα “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” όπου έρχονταν ο κόσμος για να δει τις παραστάσεις», συμπλήρωσε.
«Οι σκηνές που θα δει ο επισκέπτης είναι συνδεδεμένες με τα εκθέματα», μας ανέφερε από την πλευρά της η σκηνοθέτιδα και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη.
Και πρόσθεσε πως «Mε έναν ποιητικό τρόπο συνδέεται παρελθόν με παρόν και μέλλον. Αυτό μας είπαν και όσοι ήρθαν στην γενική πρόβα. Το κοινό μπαίνει σε ένα ενδιάμεσο χωρόχρονο. Οι ερμηνεύτριες, κεντρική ηρωίδα και 20 μελής χορός, είναι μόνο γυναίκες. Αυτό είναι σημαντικό στοιχείο γιατί αποτελούν κομμάτια του ψυχισμού της Βασίλισσας Θεσσαλονίκης και του ψυχισμού των θηλυκοτήτων.
Στην πρώτη σκηνή που αναφέρονται γενεαλογικά ονόματα και παρατίθενται όλο ανδρικά ονόματα, οι ερμηνεύτριες αναρωτιούνται πού είναι τα γυναίκεια ονόματα. Η εκδήλωση που θα δείτε έχει να κάνει με την θηλυκότητα. Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα τότε, σήμερα και στο μέλλον. Τι σημαίνει αυτή η μορφή που είναι ακόμη υπό διαμόρφωση καθώς ζούμε τα τελευταία 4000 χρόνια σε πατριαρχικές κοινωνίες».
«Το έργο έχει να κάνει με την ιστορία του προσώπου της Θεσσαλονίκης στη διαχρονία. Η Θεσσαλονίκη μεταξύ κάτω και πάνω κόσμου. Μια προσπάθεια να ενώσει τις μνήμες της. Η παράσταση ξεκινάει από το φουαγιέ και πάει στις αίθουσες του μουσείου που σχετίζονται με ιστορίες της πόλης μας πχ σε εκείνες που έχουν ταφικά μνημεία, τον Χρυσό των Μακεδόνων κλπ», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Πάνος Γκιόκας που έκανε την δραματουργία και την πρωτότυπη κειμενογραφία, ενώ υπογράμμισε πως μια τέτοια πρωτοβουλία είναι σημαντική και για την πόλη και για το Μουσείο το οποίο αποκτάει νέο ρόλο στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία / Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης
Δραματουργία / Πρωτότυπη κειμενογραφία: Πάνος Γκιόκας
Πρωταγωνιστεί η Αλίκη Δουρμάζερ, ηθοποιός και performer-vocalist
Συμμετέχουν εθελοντικά: Χορός 20 γυναικών.
Επιστημονικοί συνεργάτες:
Δρ Αναστασία Γκαδόλου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Δρ Καλλιόπη Χατζηνικολάου, αρχαιολόγος
Δρ Κωνσταντούλα Χαβέλα, αρχαιολόγος.
Χρήσιμα
Η τηλεφωνική κράτηση είναι απαραίτητη, καθώς η παρακολούθηση θα είναι δυνατή μόνο από περιορισμένο αριθμό θεατών. Οι θεατές καλούνται να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο (ολόκληρο 8 ευρώ, μειωμένο 4 ευρώ, δωρεάν για νέους έως 25 ετών και κατόχους καρτών ελευθέρας εισόδου και ICOM). Η παράσταση είναι περιπατητική και βιωματική, και για τον λόγο αυτό, οι θεατές παρακαλούνται να αποφύγουν τη μεταφορά βαριών προσωπικών αντικειμένων.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων.