*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Περισσότερα από 150 έργα, ζωγραφικά, σχέδια και χαρακτικά του Γιώργου Σικελιώτη και του Τάσσου (Αλεβίζου) θα φιλοξενήσει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στην έκθεση με τίτλο «Σικελιώτης / Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες» που θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 19:30, και αποτελεί μια συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός.
Ανάμεσά τους είναι «Η Καλλιέργεια του Καπνού» (διαστάσεων 12,40 μ.) των Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου όπου αποτυπώνεται ο μόχθος των εργατών, οι τέσσερις «Αρχόντισσες των ρεμπέτικων τραγουδιών» του Τάσσου, οι «Αρχαϊκοί Χοροί» του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο (που παρουσιάζονται για πρώτη φορά), λατέρνα με ζωγραφική Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, η σειρά γκουάς του Τάσσου για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής με θέματα κατοχής λίγο πριν τον θάνατό του.

«Το καλοκαίρι είχαμε μια ωραία έκθεση για τον Σικελιώτη στη Σύρο. Για τις ανάγκες της είχα γράψει ένα κείμενο και στην αναζήτησή μου στο αρχειακό υλικό έπεφτα συχνά στον Τάσσο. Ούτως ή άλλως θέλαμε να κάνουμε κάτι και για τον Τάσσο. Οπότε προέκυψε η ιδέα να μιλήσουμε για αυτούς τους δύο καλλιτέχνες που ήταν και συνομήλικοι, αλλά και στενοί φίλοι, είχαν παράλληλη διαδρομή (Εμφύλιος, Αντίσταση στο τέλος πολέμου, δικτατορία κλπ) και είχαν έντονο καλλιτεχνικό αποτύπωμα στην πόλη μας από το ’60 και μετά με εκθέσεις τους πχ «Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ‘Τέχνη’», «Διαγώνιος», «Κοχλίας», αλλά και με έργα που άφησαν στη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο ξεκίνησαν από τον πόλεμο και την Κατοχή και μέσα από την τέχνη τους έκαναν ό,τι μπορούσαν για την χώρα μας και για την ελευθερία. Η διαδρομή τους παράλληλα με την Ιστορία μας συνδέονταν και με την επέτειο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Έκαναν τέχνη για όλες τις κοινωνικές ομάδες για τον λαό και όχι μόνο για τους εκλεχτούς. Ενδεχομένως ο Τάσσος να είναι λίγο περισσότερο στρατευμένος. Για εμάς σε κάθε περίπτωση ήταν μια πρόκληση να δούμε αυτή την παράλληλη πορεία και πώς αποτύπωσαν τα ιστορικά γεγονότα. Βλέπουμε πως και οι δύο έχουν επιρροή από την βυζαντινή τέχνη και τους επηρεάζει η λαϊκή μας παράδοση. Και οι δύο έχουν προσφυγική καταγωγή και απεικονίζουν το ρεμπέτικο και τους καλλιτέχνες του», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η γενική διευθύντρια του Τελλογλειου Ιδρύματος ΑΠΘ κυρία Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά.
Πρόσθεσε πως στα έργα των δύο καλλιτεχνών «φαίνεται ωραία η αναφορά στον άνθρωπο. Η αντίσταση όχι μόνο την εποχή αντίστασης, αλλά και σε ρεύματα και σειρήνες εξωτερικού, στο πώς αντιμετωπίζουν κληρονομία και πώς αυτό πρέπει να περάσει στον Έλληνα».

Χρήσιμα
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εντάσσεται στα 59α Δημήτρια Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση, που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ 32) αλλά και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα (https://www.teloglion.gr/eshop/)
Θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις όπως πχ η διάλεξη του Λάμπρου Λιάβα για το Ρεμπέτικο, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως και δράσεις εικαστικού περιεχομένου για παιδιά και ενήλικες.
Διάρκεια έκθεσης: 27 Οκτωβρίου 2024 - 26 Ιανουαρίου 2025.
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.